×

Economic

Peste 2.000 de deficiente gasite de inspectorii de munca in urma controalelor la brutarii. Au fost...

Peste 2.000 de deficiente gasite de inspectorii de munca in urma controalelor la brutarii. Au fost date amenzi

18.04.2024, 13:40 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In cadrul campaniei nationale, au fost facute 1.723 de controale, in urma carora au fost dispuse 1.172 sanctiuni contraventionale, din care 282 de amenzi. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 1.855.100 de lei, din care 798.000 de lei pentru munca nedeclarata, pentru 40 de persoane depistate in aceasta situatie.

Potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii, obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformitatilor constatate, dispunerea de masuri de remediere si cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost aplicate 832 de sectiuni contraventionale, din care amenzi in valoare de 721.000 de lei. Pentru neconformitatile constatate, inspectorii de munca au dispus 6 sistari de activitate pentru 1 loc de munca si pentru 5 echipamente de munca.

Cu ocazia controalelor desfasurate, au fost constatate 2025 de deficiente, pentru care inspectorii de munca au dispus tot atatea masuri cu termene concrete de remediere si al caror mod de indeplinire va fi monitorizat.

Ce nereguli au fost constatate

In domeniul relatiilor de munca, inspectorii au constatat, printre altele, nerespectarea obligatiei privind incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, incalcarea, de catre angajator, a obligatiei privind evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, nerespectarea duratei zilnice maxime a timpului de lucru si lipsa acordului salariatului privind efectuarea de munca suplimentara sau nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara in industria alimentara.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, printre deficientele gasite nu numara instruirea incompleta in domeniul securitatii si sanatatii in munca, nesemnalizarea locurilor cu riscuri mari de accidentare si lipsa evaluarii riscurilor specifice, imporvizatii la instalatia electrica sau neefectuarea examenului medical la angajare.

"Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor care desfasoara activitati in domeniul panificatiei trebuie sa fie permanent in atentia angajatorilor, deoarece, controalele efectuate de-a lungul timpului in domeniul securitatii si sanatatii in munca au evidentiat faptul ca lucratorii din acest domeniu sunt expusi la o serie intreaga de riscuri de accidentare si imbolnavire la locul de munca, din cauza echipamentelor de munca necorespunzatoare si a tehnologiilor folosite, precum: arsuri termice si chimice, taieturi, intepaturi, riscuri de electrocutare, ventilatie insuficienta, caldura sau umiditate excesiva si alternari bruste intre temperaturi mari si mici, echipamente de munca incorect utilizate, risc de intoxicare cu substante chimice utilizate la curatenie, activitati repetitive, manipulare manuala a maselor sau risc de lovire, strivire de echipamentele de munca aflate in miscare (malaxoare, stivuitoare, camioane)", a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare