×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Un îndulcitor comun intră în atenția cercetătorilor după posibile efecte asupra ficatului

Un îndulcitor comun intră în atenția cercetătorilor după posibile efecte asupra ficatului

05.12.2025, 14:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cercetari recente au ridicat semne de intrebare privind sorbitolul, un inlocuitor de zahar folosit pe scara larga, aratand ca acesta poate actiona similar fructozei in organism si poate suprasolicita ficatul, conform SciTechDaily. Rolul neasteptat al sorbitolului in dereglarile metabolice Un studiu publicat in Science Signaling evidentiaza concluziile laboratorului condus de Gary Patti la Universitatea Washington, care studiaza de ani buni modul in care fructoza influenteaza sanatatea metabolica. Patti a explicat ca sorbitolul este "la un singur pas" de fructoza, ceea ce ii permite sa declanseze raspunsuri biologice similare, care ar putea fi legate de disfunctii hepatice. Echipa a demonstrat pe pesti-zebra ca sorbitolul, prezent in alimente "low-calorie" si in mod natural in fructe, poate fi produs in intestin si ulterior transformat in fructoza in ficat. Bacteriile intestinale decid daca sorbitolul este inofensiv sau daunator Cercetatorii au descoperit ca anumite bacterii intestinale, inclusiv tulpini de Aeromonas, pot degrada sorbitolul in produse inofensive. Totusi, in absenta lor, sorbitolul ajunge in ficat si devine problematic. Patti a subliniat ca si persoanele sanatoase pot produce sorbitol dupa masa, deoarece nivelurile de glucoza cresc suficient pentru a activa enzima responsabila de acest proces. Productia excesiva de sorbitol sau consumul ridicat poate coplesi bacteriile intestinale, mai ales in dietele bogate in glucoza sau alcoolii zaharici (polioli precum sorbitol, xilitol, manitol, eritritol, maltitol). Consumul ridicat poate suprasolicita organismul si afecta sanatatea ficatului Odata convertit hepatic, sorbitolul transformat in fructoza poate contribui la boala hepatica steatotica, o afectiune care afecteaza aproximativ 30% dintre adulti, la nivel global. Cercetatorii au subliniat ca multe produse "fara zahar" contin niveluri mari de sorbitol, complicand alegerile alimentare pentru cei care evita zaharul rafinat. Patti a avertizat ca alcoolii de zahar (poliolii) nu sunt neaparat inofensivi, deoarece experimentele arata ca sorbitolul se acumuleaza in tesuturi din tot corpul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare