×

Economic

Un oficial UE avertizeaza cu privire la "inarmarea comertului" in contextul cresterii tensiunilor...

Un oficial UE avertizeaza cu privire la "inarmarea comertului" in contextul cresterii tensiunilor dintre SUA si China

18.04.2024, 05:45 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Comisarul european pentru Comert a declarat ca este impotriva "inarmarii" comertului, in contextul in care tensiunile dintre Statele Unite si China s-au intensificat.

"Peisajul geopolitic se schimba, devine mai fragmentat, devine mai conflictual, vedem o militarizare a comertului. Asadar, trebuie sa ne echipam si ca Uniune Europeana pentru a functiona in aceasta lume mai conflictuala", a declarat Dombrovskis pentru CNBC .

Comentariile sale au venit ca raspuns la remarcile facute marti de fostul presedinte al Bancii Centrale Europene si fost premier al Italiei, Mario Draghi, care a declarat ca blocul trebuie sa treaca printr-o "schimbare radicala" daca vrea sa ramana competitiv in fata refuzului Chinei si al SUA de a "juca dupa reguli".

Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, urmeaza sa ceara reprezentantului american pentru comert, Katherine Tai, sa tripleze tarifele vamale impuse Chinei pentru importurile de otel si aluminiu, in timp ce incearca sa sprijine muncitorii industriali din mai multe state americane.

O astfel de masura ar exclude, in esenta, vanzarile de otel chinezesc in SUA si ar redirectiona probabil bunurile chinezesti catre alte piete globale.

Dombrovskis a declarat ca propunerile vor avea un impact clar asupra Uniunea Europeana si a precizat ca oficialii europeni sunt in prezent angajati in discutii cu SUA cu privire la tarifele vamale impuse Chinei.

"In mod evident, va avea repercusiuni mai largi, deoarece este clar ca piata otelului este conectata la nivel global", a spus el.

Apelul lui Biden marcheaza cea mai recenta escaladare a tensiunilor dintre cele mai mari doua economii ale lumii din cauza ingrijorarilor legate de supracapacitatea industriala chineza. Washingtonul si aliatii sai au acuzat China ca inunda pietele internationale cu bunuri ieftine si ca submineaza companiile autohtone, afirmatii pe care Beijingul le neaga cu vehementa.

Europa are de atins un echilibru delicat pentru a nu-si instraina unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, ramanand in acelasi timp fidela aliantelor sale geopolitice si economice de peste Atlantic.

"Daca va fi necesar, UE va fi pregatita sa se ridice pentru a ne apara economia si companiile", a declarat Dombrovskis.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare