×

Accesează
contul existent

Zf 24

Adrian Sarbu, Aleph News: Deficitul bugetar se reduce prin taieri de costuri bugetare. Veniturile...

Adrian Sarbu, Aleph News: Deficitul bugetar se reduce prin taieri de costuri bugetare. Veniturile suplimentare la buget se obtin prin actiuni de crestere a economiei si prin monetizarea activelor din buget

08.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Romania are un deficit bugetar de 3,4% din PIB, ceea ce inseamna ca, pana la finalul anului, deficitul ar depasi 9% din PIB. Datoria publica a tarii este de 1.100 mld. lei, adica 58% din PIB ¬ Ca urmare a situatiei finantelor tarii, Romania este aproape de a fi retrogradata la categoria "junk" de catre agentiile de rating, adica in zona nerecomandata investitorilor ¬ Adrian Sarbu: Prioritatea zero a Romaniei este cresterea economica, de unde vin cresterile de venituri. Deficitul bugetar se reduce prin taieri de costuri bugetare, iar datoria publica a Romaniei se reduce prin monetizarea activelor din buget.

Guvernul Ilie Bolojan a publicat, vineri, proiectul de lege pentru cresterile de taxe si scaderile de cheltuieli bugetare pentru reducerea deficitului. Ieri, guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului. In documentul publicat de Parlament si de Ministerul Finantelor, nu este mentionat impactul bugetar al masurilor de scaderi de costuri.

In ceea ce priveste cresterile de taxe, impactul bugetar estimat de guvern este de 10,7 mld. lei in 2025, insa nu sunt mentionate, individual, sumele pe care le-ar colecta guvernul din fiecare majorare de taxe in parte.

"Ar fi bine daca am putea sa reducem doar cheltuielile. Avem cele mai mici venituri din Europa. La toate taxele suntem in jumatatea de jos la nivel european", a spus prim-ministrul Ilie Bolojan la prezentarea masurilor de reducere a deficitului bugetar.

Conform documentului citat, cresterile de taxe vizeaza majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, impreuna cu cresterea accizelor sau aplicarea contributiei sociale de sanatate (CASS) la pensii mai mari de 3.000. de lei. De asemenea, masurile de cresteri de taxe vizeaza un impozit suplimentar pentru profiturile bancare de 4%, fata de 2%, cat este in prezent.

Mediul de business se asteapta ca reducerea deficitului bugetar sa se realizeze prin reduceri de cheltuieli bugetare si nu prin cresteri de taxe. Ca urmare, patronatele, dar si sindicatele, au dat aviz negativ proiectului de lege pentru reducerea deficitului bugetar.

Este decizia guvernului in masura sa reduca deficitul pe termen scurt si mediu, fara sa ingroape cresterea economica?

Adrian Sarbu, Hofi si Nemo au realizat la emisiunea STIU PE CE LUME TRAIESC de pe postul TV Aleph News o analiza.

"Le luam piesa cu piesa: De unde musca cresterea de TVA? Nu cumva din cresterea economica surprinzatoare, puternica, constanta a Romaniei?

Generata de cine? Nu de bugetari.

De noi. De oamenii de business.

Justificata si explicata si prin atractivitatea pietei romanesti pentru investitii. Aflu acum ca impoziteaza si capitalul.

Evolutia PIB in Romania.

Venituri la buget nu vin decat prin crestere economica.

Costuri la buget nu vin decat cu nomenclatura de partid.

Sau cu plosnitaraia, capusaraia de partid, de la diverse niveluri", a punctat Adrian Sarbu.

Guvernul Bolojan scade costurile bugetare cu numai 2,7 miliarde lei

"Taieri de costuri la buget sunt numai de 2,7 miliarde. Restul reprezinta 10 miliarde lei mutate de la cost bugetar la PNRR.

Practic, domnul Bolojan are, pe 2025, 10,6 miliarde din taxe noi. Nu stiu cat o sa adune. Eu ii doresc sa adune mai mult.

Si taieri, zice, 12,7 mld. lei.

Nu.

Sunt numai 2,7 mld. lei.

Nu te supara. Cam putin.

10 miliarde vin din reducerea investitiilor publice.

Ce se intampla cand reduci investitiile? Franeaza economia, evident. Adica scade PIB-ul.

Ai vazut cat presupune domnia sa ca va taia din costuri de la companiile de stat? 150 de milioane. Doamne, e o gluma buna.

Companiile de stat pierd pe an miliarde. Si salvam 150 de milioane in partea a doua a anului.

Si intre timp, domniile voastre faceti asa: eliminati bursele. Ce e bursa?

Bursa este un ban pe care un guvern trebuie sa il dea.

De ce?

E PIB.

Cand dai un miliard de euro pentru studenti, genereaza PIB.

Acum, le-am luat banii studentilor. Ca astia sunt niste nesimtiti. Nu vin la partid, nu voteaza", a mai spus Adrian Sarbu.

"Cum facem ca sa le reamintim acestor oameni - pe care azi ii banuim de buna credinta, desi nu toate semnele arata buna credinta - ca Romania nu-i eterna cat timp cat n-o aparam?

Cum facem sa ne lamurim ca principala prioritate a Romaniei este ca Romania trebuie sa creasca economic?

Pentru asta, nu va atingeti de cresterea economica, domnule Bolojan!", a incheiat Adrian Sarbu.

Sondajul ZF-STIU PE CE LUME TRAIESC de saptamana aceasta:

Esti de acord ca, prin lege, prim-ministrul si guvernul care depasesc deficitul asumat prin Legea Bugetului, subminand economia nationala, sa raspunda penal si financiar?

Raspunde pe site-urile stiupecelumetraiesc.ro, alephnews.ro sau zf.ro si pe paginile de social ale Ziarului Financiar si Aleph News, iar Adrian Sarbu, Hofi si Nemo vor dezbate raspunsul tau miercuri, 9 iulie, de la ora 22:00, pe postul TV Aleph News.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare