×

Accesează
contul existent

Eveniment

Adrian Sarbu, Aleph News: Exista lege ca vinovatii pentru deficitul bugetar sa plateasca. Dar nu se...

Adrian Sarbu, Aleph News: Exista lege ca vinovatii pentru deficitul bugetar sa plateasca. Dar nu se aplica. Platesti TU. Este in interesul guvernului si al TAU sa aflam care sunt vinovatii pentru gaura bugetara

15.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Adrian Sarbu: Avem datorii multe si, din nefericire, nu noi le-am facut. Nici TU. Dar TU esti dator. Pentru faptele altora ¬ Avem o baza legala. Ceea ce nu avem este o cultura politica si o practica politica. Votantii nostri, adica spectatorii, TU, ne-ai spus foarte clar: Daca e lege, sa fie aplicata!

"Esti de acord, ca, prin lege, prim-ministrul si guvernul care depasesc deficitul asumat prin Legea Bugetului, subminand economia nationala, sa raspunda penal si financiar?" este intrebarea de la care a pornit dezbaterea de la STIU PE CE LUME TRAIESC .

Discutia vine in contextul in care guvernul Ilie Bolojan a aprobat, prin angajarea raspunderii guvernului, un pachet fiscal de cresteri de taxe in valoare de 9,5 mld. lei si reduceri de costuri bugetare in valoare de 1 mld. lei, pentru reducerea deficitului bugetar, care a fost de 9,3% din PIB in 2024, cel mai mare din Uniunea Europeana.

Guvernul Ilie Bolojan creste taxele si nu taie cheltuieli bugetare

Pachetul fiscal aprobat de guvern cuprinde mai multe cresteri de taxe:

"Domnul Bolojan vrea sa repare deficitul bugetar.

Si, pentru ca domnia sa sa repare, noi trebuie sa platim pentru scule si materiale.

Sa cotizam.

Si domnia sa spune: Am ridicat niste taxe si, in viitor, o sa taiem si niste costuri.

Dar in prezent o sa bagati voi niste banuti direct de la portofel.

Domnul Bolojan ne-a centrat niste cresteri de TVA in primul rand, facandu-l sa roseasca pe domnul presedinte Nicusor Dan.

Adica, platim mai mult noi", a mai punctat Adrian Sarbu.

Adrian Sarbu: Noi ne uitam in alte tari si foarte multi dintre romani au inceput sa se uite la America.

Orice prevedere legala sau orice actiune de o mare responsabilitate a executivului american, care-i Donald Trump, este dezbatuta si aprobata in Congres, deci in Parlamentul american.

N-ar fi normal ca o comisie parlamentara sa aiba drept obligatie evaluarea cheltuirii banului public in Romania?

Toni Neacsu: Eu spun doar ca, din pacate, in Romania democratia parlamentara nu functioneaza. Pentru ca, intr-adevar, Parlamentul ar trebui sa-si exercite functia de control asupra tot ceea ce face Guvernul Romaniei, dar nu se intampla acest lucru.

Noi traim intr-o partidocratie in tara aceasta. Practic, toata societatea noastra este privatizata prin intermediul partidelor politice.

Tot ce inseamna functie in acest stat, absolut totul, este impartit intre partide.

La sondajul STIU PE CE LUME TRAIESC au raspuns 20.000 de cititori ZF si spectatori Aleph News:

"Avem o baza legala, dar, ceea ce nu avem, este o cultura politica si o practica politica. Votantii nostri, adica spectatorii, TU, ne-ai spus foarte clar:

Daca e lege, sa fie aplicata!", a concluzionat Adrian Sarbu.

"Ai fi crezut vreodata in viata ta ca deficitul devine un subiect de tabloid?

Avem datorii. Multe si, din nefericire, noi avem, dar nu noi le-am facut.

Nici TU.

Dar TU esti dator.

Si nu te intrebi de ce esti dator?

Pentru abuzurile altora.

Datorie inseamna ca cineva a imprumutat niste bani.

Daca TU esti dator, unde-s banii aia pe care i-a imprumutat cetateanul ala?

Ca nu sunt la TINE in buzunar.

Unde-s banii? Asta e intrebarea.

Poporul roman nu poate sa bata la usa guvernului si sa spuna: domnule Ciolacu, mi-ai cheltui banii.

Unde-s banii? Da-mi banii.

Cine a facut deficitul?

Cine a guvernat Romania?

Democrativa.

Cine a fost prim-ministru? Cine a fost ministru de finante?

Cine a fost ministru la fondurile europene care n-au fost investite?", a intrebat Adrian Sarbu, la STIU PE CE LUME TRAIESC .

"Ca taieri, se taie 1 mld. lei.

Se mai taie de la burse. Dar n-am auzit deloc si n-am vazut deloc ceea ce iti doresti TU:

800.000 de angajatii bugetari, cei care genereaza costuri in fiecare clipa, sa fie relocati in economia reala, unde vor avea de lucru, se vor remarca.

Nu mai aducem nepalezi, indieni si pakistanezi.

Sa munceasca si romanii, ca tot pe bani muncesc in economia reala.

Nu sa stea la stat.

Cu sporuri."

A mai spus Adrian Sarbu.

Guvernul Ilie Bolojan nu cauta vinovati

pentru situatia bugetara a Romaniei

"Nu ne ajuta nici dublul limbaj si nici cautarea unor vinovati sau explicatii si justificari care nu folosesc nimanui. Situatia actuala nu este despre orgolii personale, imagine si nici macar competitie electorala. Oamenii se uita la noi si asteapta maturitate si responsabilitate", a spus Ilie Bolojan.

"Noi plecam de aici. Niste cetateni au gaurit bugetul Romaniei, adica pe noi la buzunar.

Alti cetateni, din aceleasi partide, au venit si au spus: "domnule, noi il reparam. Intai va luam niste bani in plus ca sa il reparam si in viitor o sa taiem si de la noi".

Eu cred ca este si in interesul domnului Bolojan - dar noi acum vorbim de interesul nostru al romanilor, al spectatorilor nostri - sa aflam totusi cine si cum a facut aceasta paguba - pierdere, gaura, jaf - de 135 mld. lei anul trecut, anul asta 200 mld. lei, care trebuie finantata din banii nostri", a mai spus Adrian Sarbu.

Exista legislatia pentru ca guvernul sa raspunda pentru gestiunea proasta a bugetului, dar nu se aplica

Toni Neacsu, fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat, intr-un dialog cu Adrian Sarbu la STIU PE CE LUME TRAIESC , ca legislatie pentru gestiunea proasta a bugetului de stat exista, dar nu se aplica.

Adrian Sarbu: Exista legislatie precisa, directa, care sa identifice responsabilitati ale guvernantilor in folosirea banului public?

Toni Neacsu: Raspunsul e foarte simplu si anume da. Nu e vorba numai de Codul Penal. Vorbim de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.

Responsabilitati, din pacate teoretice, in sensul ca nu se merge mai departe. Dar legea ca atare exista.

Exista si o lege a responsabilitatii ministeriale, care trebuie citita in coroborare cu cealalta lege. Asa incat, teoretic, oricine are pe mana o parte din bugetul din avutia nationala, trebuie sa dea socoteala.

Aici vorbim, de principiu, de o forma de raspundere a membrilor guvernului.

Sa stiti ca ei au avut grija si si-au asigurat o anumita protectie. Astfel incat o urmarire penala in aceasta situatie, de exemplu, este mai greu de declansat, pentru ca presupune vointa directa a procurorului general al Romaniei, care, la randul lui, trebuie sa ceara o incuviintare, fie de la presedintele Romaniei, fie de la Parlament.

Sondajul ZF-STIU PE CE LUME TRAIESC de saptamana aceasta:

Daca copilul tau ar fi creditat, de Guvern sau de privat, ce universitate ai alege?

- Din Romania

- Din strainatate

Raspunde pe site-urile stiupecelumetraiesc.ro, alephnews.ro sau zf.ro si pe paginile de social ale Ziarului Financiar si Aleph News, iar Adrian Sarbu, Hofi si Nemo vor dezbate raspunsul tau miercuri, 9 iulie, de la ora 22:00, pe postul TV Aleph News.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare