×

Accesează
contul existent

Eveniment

Bilantul premierului Ilie Bolojan la o saptamana de la prezentarea programului de austeritate

Bilantul premierului Ilie Bolojan la o saptamana de la prezentarea programului de austeritate

14.07.2025, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Premierul Bolojan a prezentat intr-o conferinta de presa, la finalul saptamanii, ce s-a intamplat de la angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe legea austeritatii si cum va arata al doilea si al treilea pachet de reforme ¬ Premierul a spus: "Este nevoie de reducerea pierderilor sau inchiderea societatilor de stat care acumuleaza pierderi mai multi ani de zile consecutiv" ¬ Iata mai jos principalele sale declaratii:

¬ Am prezentat in Parlament pachetul fiscal-bugetar, este primul pachet care are doua directii importante in cresterea veniturilor si plafonarea cheltuielilor si scaderea lor. Aceste masuri s-au referit exclusiv la componente structurale astfel incat sa putem testa reactiile Ecofin cat si ale pietelor.

¬ Avem o reactie pozitiva. Ati vazut pozitia comisarului pe probleme economice. Am lansat o emisiune de bonduri pentru a ne imprumuta si am vazut o perspectiva imbunatatita pe care au avut-o pietele.

¬ Toate titlurile puse in vanzare au fost subscrise. Ne-am imprumutat la dobanzi mai mici pentru ca marja de risc pentru Romania este mai scazuta.

¬ Pentru a mentine acest trend avem nevoie de stabilitate politica si avem nevoie de punerea in practica a urmatoarelor pachete de masuri.

¬ La finalul lunii iulie le vom puta adopta si vom trece la aplicare lor.

¬ Un pachet important tine de reforma societatilor comerciale in care actionar majoritar este statul.

¬ Transparenta gestionarii tuturor companiilor de stat. De saptamana viitoare publicam toate datele ce tin de conducere si de indicatori.

¬ Vom initia modificarea indicatorilor de performanta. Acest lucru este foarte important pentru ca toate conducerile functioneaza pe baza unor contracte de management. Unii s-au instalat pe ani de zile pe baza unor indicatori de performanta care sunt formali, care nu inseamna indicatori specifici care tin de industria respectiva.

¬ Indicatorii financiari sunt redusi la un nivel cat mai mic posibil, iar cei specifici la fel. De exemplu, nu exista indicatori care sa arate cat se poate de clar ca la o societate care are subventii de miliarde de lei exista un plan de reducere.

¬ Modificam legislatia propunand reducerea numarului de membri in structurile de conducere si plafonarea indemnizatiilor la valori rezonabile.

¬ S-au instalat pe pozitii la salariile pentru care au acceptat sa concureze dupa care au constat ca pot avea 3 salarii medii pe ramura si inca 3 salarii relative, deci inca 6 salarii, fara sa se schimbe nimic in activitatea societatii nici in rezultate. S-a abuzat de aceste prevederi, forme fara fond.

¬ Este nevoie sa crestem indicatorii acestor companii, reducerea subventiilor acordate de stat, stabilitatea si calcularea in mod corect a numarului de angajati, profiturile suplimentare sa revina statului.

¬ Sunt companii unde profiturile sunt foarte mari, in sectoare monopoliste, unde orice ar fi companie face profit.

¬ Este nevoie de reducerea pierderilor sau inchiderea societatilor care acumuleaza pierderi mai multi ani de zile consecutiv.

¬ Numarul de societati care sunt gestionate de AMEPIP, care ar fi trebuit sa vina cu indicatori foarte buni incat sa nu mai fie o recompensa sa fii director, va fi redus de la 1.400, nici nu pot gestiona atatea. Trebuie redus numarul doar la cele relevante, care nu pot depasi 200.

¬ Ne putem concentra acolo unde impactul este mare si indicatorii trebuie sa faca ca cei care sunt in conducere sa se zbata astfel incat resursele tarii sa fie bine administrate. Fiecare ban pe care il pierdem zilnic printr-o proasta administrare inseamna cumulat miliarde de euro pentru tara noastra.

¬ Aceasta lege va avea incidenta in viitor. Negocierea va avea loc daca oamenii isi dau seama ca sunt ridicoli sau intram in razboi cu ei.

¬ Nu vom mai putea tolera astfel de situatii in care castigurile sunt diferentiate fata de castigurile pe care le asigura. Grupul de lucru format pentru aceste masuri, condus de Anastasiu.

¬ Bancile noastre de stat cu managament performant cu salarii de peste 20.000 de euro nete, cu comitete, cu consilii de administratie la indemnizatia maxima, realizeaza randamente care sunt la jumatate fata de bancile comerciale din piata.

¬ Statul poate sa incaseze profituri mai mari pentru a face lucrurile mai bune in economia romaneasca.

¬ In fiecare an statul roman subventioneza cu miliarde de lei. CFR Calatori, 80% din total cifra de afaceri este subventii.

¬ Trebuie sa ne crestem gradul de incasare. Pentru a combate munca la negru, cum este in constructii, este nevoie sa reformam modul in care facem controlul.

¬ La ANAF nu exista entuziasm pentru a finaliza digitalizarea.

¬ Modificam legislatia pe aceste zone, sub coordonarea lui Barna T¬nczos.

¬ Trebuie sa intarim capacitatea de a confisca, de a executa silit. Cum de s-au acumulat aceste arierate timp de ani de zile?

¬ Voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu functii de conducere si obiective de performanta cuantificabile. Avem practici neunitare in toata tara. Nu poti functiona in stil mare ani de zile, societati care sunt avertizate inainte de control sau controale formale.

¬ Lucram pe reducerea risipei din sistemul de sanatate. In urma cu 10 ani 2014-2015, ponderea acestor cheltuieli din veniturile statului reprezentau 11%, acum sunt la 14-16%.

¬ De exemplu, 2021 - 49 de mld, 2022 - 54 de mld., 2023 - 59 mld., 2024 - 73 de mld., 2025 - 77 de mld.

¬ De ce avem risipa in sanatate? Cheltuieli de personal extinse de la an la an. Nu este legata in sanatatea din Romania numarul de cazuri cu cheltuielile de personal. Nimeni nu este incurajat sa faca perfomanta deoarece nu are de ce.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare