×

Banci si asigurari

Bilge Demirer, Garanti BBVA: Proiectele de infrastructura intampina dificultati in obtinerea...

Bilge Demirer, Garanti BBVA: Proiectele de infrastructura intampina dificultati in obtinerea finantarii din cauza investitiilor substantiale necesare. Nevoile bancilor pentru scrisori de garantie sunt uriase

17.06.2024, 19:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Proiectele de infrastructura intampina cele mai mari dificultati in obtinerea finantarilor din partea bancilor din cauza investitiilor substantiale necesare. In aceste cazuri, bancile au nevoie de sprijin din partea statului, in contextul in care dimensiunea si complexitatea acestor investitii impun cerinte financiare considerabile, spune Bilge Demirer, director general adjunct corporate si SME in cadrul Garanti BBVA.

"Proiectele de infrastructura au probleme cu creditarea din cauza investitiilor mari. Bancile trebuie sa fie sustinute de stat in aceste cazuri pentru ca investitiile sunt foarte mari.. Nevoile bancilor pentru scrisorile de garantii sunt uriase in aceste cazuri. Nivelul de garantii solicitate in aceste cazuri sunt foarte mari, fara precedent in trecut, iar piata nu este pregatita pentru lucrul acesta", a spus Bilge Demirer in cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

Alte declaratii:

¬ Avem un sector financiar foarte puternic. Suntem pregatiti sa finantam investitiile. Din pacate, nu avem suficiente investitii in Romania. Mizam pe cativa piloni principali - intermedierea financiara, educatia financiara. Daca ma raportez la partenerii nostri comerciali din Europa -Germania, Franta, Italia, as putea sa afirm ca incepand cu anul trecut acestia nu se mai afla pe pozitii foarte puternice, iar acest lucru afecteaza, desigur, foarte mult companiile de productie din Romania.

¬ Antreprenoriatul in Romania se afla inca la inceput spre comparatie cu alte tari din Europa. Este un lucru normal tinand cont ca au trecut doar 30 de ani de la caderea regimului comunist. Dar daca o sa crestem intermedierea financiara si nivelul de educatie financiara, Romania are toate atributele pentru a deveni una dintre cele mai bune tari din Europa care ar putea sa atraga investitori. Preturile inca sunt destul de scazute aici, si chiar daca exista probleme cu deficitul fortei de munca, lucru care exista peste tot in Europa, sunt foarte optimist ca Romania este pe drumul cel bun.

¬ Pe segmentul companiilor mari, am observat ca de la inceputul anului cele mai multe au decis sa foloseasca fondurile proprii din cauza cresterii ratelor doanzilor la credite , dar si din cauza lichiditatii de pe piata. Lichiditatea si ratele ridicate ale imprumuturilor bancare in comparatie cu cele din alte tarile europene au determinat companiile mari sa investeasca din surse proprii.

¬ Daca ne referim la IMM-uri, am observant ca acestea sunt dispuse sa contracteze credite daca considera ca investitia respectiva le poate ajuta in cresterea businessului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare