![]() |
07.07.2025, 00:27 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata romaneasca, si care de mai bine de zece ani recruteaza directori sau membri in consilii de administratii ale companiilor de stat, s-a "detonat" saptamana trecuta la emisiunea ZF Live, explicand cum se fac recutarile in conducerile companiilor de stat : selectia finala este o farsa, daca nu iese cine trebuie se refac licitatiile de selectie, partidele, prin intermediul actionarilor din acte - ministerele, fac orice pentru a-si impune oamenii, pe stat, adica pe actionar, nu-l intereseaza criteriile de performanta sau situatia companiei, conducatorii isi fac propriii indicatori de performanta pe care sa-i indeplineasca cu orice pret, inclusiv cu pretul pierderilor companiei, numai sa ia bonusurile, clauzele de reziliere de contracte sunt extrem de banoase incat au devenit o operatiune in sine.
Partidele de la guvernare sau chiar partidele parlamentare isi aloca companiile unde sa-si puna oamenii si de acolo incepe efectiv devalizarea.
Toti liderii politici, mai mari sau mai mici, toti ministrii, mai vechi, mai noi, mai influenti sau mai putin influenti, invoca public interesul national in companiile de stat, dar in realitate sunt parte din acest proces de devalizare continua a companiilor de stat.
Au scapat cat de cat companiile de stat listate la Bursa, acolo unde mai exista o oarecare obligatie de transparenta prin rezultatele raportate trimestrial, prin rapoartele anuale, prin faptul ca mai exista actionari pe langa stat, care mai participa la adunarile generale ale actionarilor si mai pun intrebari, sau prin faptul ca scot la iveala anumite situatii din cadrul acestor companii.
In schimb, in companiile de stat inchise, acolo unde institutiile de stat - ministere, SGG etc. - sunt singurii actionari, este o devalizare de sus pana jos.
Bataia este pe furnizorii de produse si servicii, de la paza, facility management, mentenanta, copiatoare, hartie, benzina, pana la cele mai banoase afaceri, cele din IT.
Digitalizarea nu inseamna altceva decat cumpararea unor produse si servicii din IT extrem de scumpe, dupa care sa urmeze contractele de mentenanta, care se intind pe decenii si sunt ultra banoase.
In spatele liderilor vizibili ai partidelor se afla "clanuri" intregi de companii care se bat pe aceste contracte. Inclusiv multinationalele sunt parte in aceste contracte.
Managementul companiilor de stat, selectia independenta - teoretic - a directorilor, a membrilor consiliilor de administratie, este un subiect atat de puternic pentru partide incat in guvernarea Ciuca-Ciolacu, adica PSD-PNL, cele doua guverne mai degraba au preferat sa rateze 800 de milioane de euro, una dintre transele din PNRR, decat sa faca o selectie independenta in managementul companiilor de stat.
Partidele, cei care sunt sau cei care au fost la Palatul Victoria in prima si a doua linie, au lasat ca Romania sa piarda bani europeni, preferand mai degraba sa ajungem in situatia in care, acum, premierul Bolojan sa mareasca taxele si impozitele.
Pe actionar, adica pe stat, adica pe guvern, adica pe minister, adica pe cei responsabili din cadrul guvernului si al ministerelor, pe nimeni nu intereseaza ce se intampla in companiile de stat atata timp cat sunt "vaci de muls", atata timp cat clanurile partidelor pot extrage bani. Daca pe premier, pe un ministru, pe un secretar de stat nu-l intereseaza ce se intampla intr-o companie de stat, de ce l-ar interesa pe cel care este selectat si numit sa conduca compania de stat? El stie ca se duce acolo sa faca bani pentru el si pentru cei care l-au numit.
George Butunoiu a spus la ZF Live ca daca un manager poate sa castige personal, la o companie de stat, jumatate de milion de euro, salariu plus bonus, nu are nicio ezitare sa lase compania sa piarda 20 de milioane de euro, de exemplu.
Ce vrea sa spuna Butunoiu este ca acesti manageri pusi in frunte de partide nu au nicio ezitare sa lase companiile de stat sa se prabuseasca daca pot sa extraga ceva din asta.
In fiecare an guvernul, indiferent de cine este la putere, injecteaza miliarde si miliarde de lei in companiile de stat cu pierderi, iar pe partea cealalta banii sunt scosi prin contracte de livrari de produse si servicii, prin contracte de mandat etc..
Atata timp cat companiile de stat raman cu un singur actionar, de stat, devalizarea este de ordinea zilei. De aceea exista o impotrivire in a lista companiile de stat la Bursa, proces prin care aceasta devalizare institutionala s-ar mai reduce.
Mai bine sa pierdem cateva sute de milioane de euro, daca nu chiar miliarde, decat Guvernul sa forteze listarea companiilor de stat la Bursa.
Forta nevazuta din spatele partidelor este mult mai puternica decat orice.
Pot sa creasca taxele si impozitele si mai mult, numai sa nu se atinga nimeni de companiile de stat, unde se injecteaza miliarde de lei in fiecare an prin toate formele - bani directi, credite, garantii etc..
Nu stiu de ce George Butunoiu s-a "detonat" explicand public ce inseamna selectia managementului in companiile de stat, ce inseamna conducerea comaniilor de stat, dar asa am aflat si noi oficial ce se intampla la varful companiilor de stat.
Cand mai auziti un ministru, un lider politic mai mare sau mai mic batandu-se in piept cu "interesul national" in companiile de stat, sa stiti ca acolo se devalizeaza cel mai mult.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
07.07.2025, 00:27