×

Business international

Ce sectoare economice din UE ar putea fi lovite cu sanctiuni de China

Ce sectoare economice din UE ar putea fi lovite cu sanctiuni de China

21.05.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministerul chinez al comertului a lansat in weekend o ancheta anti-dumping legata de copolimerii POM, un tip de termoplastic utilizat la scara larga in industriile electronicelor de larg consum si auto, importati din Uniunea Europeana, SUA, Japonia si Taiwan.

Ancheta ar urma sa fie finalizata intr-un an, dar ar putea fi prelungita timp de sase luni, a anuntat ministerul.

Aceste produse chimice pot inlocui partial metale ca zincul si cuprul si au diverse aplicatii, inclusiv in domeniul componentelor auto, electronicelor si echipamentelor medicale, se arata intr-un comunicat al ministerului chimez, potrivit Reuters.

Actiunea Beijingului semnaleaza ca acesta va retalia impotriva barierelor comerciale externe, insa ancheta tintita asupra sectorului produselor chimice evidentiaza limitele capacitatii chinezilor de a reactiona, avand in vedere excedentele comerciale uriase pe care le au cu SUA si UE, noteaza Financial Times.

In UE, Germania detine cea mai mare industrie chimica, urmand astfel sa fie cea mai afectata de masura anuntata de Beijing.

In cazul UE, reactia chinezilor vine in urma unui numar de anchete lansate de bloc cu privire la subventiile guvernamentale chineze pentru sectorul manufacturier. Autoritatile de la Bruxelles au lansat o ancheta anti-subventii privitoare la masinile electrice chinezesti in octombrie, aceasta urmand sa determine daca politicile Beijingului au adus daune economice producatorilor europeni. Masinile electrice ar urma sa reprezinte un sfert din vanzarile EV din UE in acest an, in crestere de la 19,5% anul trecut.

Anuntul Beijinguului vine inaintea termenului limita de 4 iulie pana la care Comisia Europeana va decide daca va impune tarife sau cote pe masinile electrice chineze. Aceasta a declarat in weekend ca va "studia cu atentia continutul" anchetei Beijingului privind importurile de produse chimice "inainte de a decide cu privire la urmatorii pasi".

In aprilie, UE a lansat anchete cu privire la doi producatori chinezi de panouri solare acuzati ca beneficiaza de subventii care distorsioneaza piata.

Beijingul a sugerat ca ar putea retalia impotriva UE intr-o disputa comerciala care da semne de escaladare in acelasi fel ca in cazul celei dintre China si SUA, relateaza Bloomberg.

Daca UE va continua sa ancheteze firme chinezesti, atunci China "va lua foarte probabil o serie de masuri pentru a riposta", se arata intr-o postare pe Yuyuan Tantian, un cont de social media avand legatura cu presa de stat din China. Beijingul foloseste in mod regulat astfel de canale pentru a face comentarii de natura comerciala.

Presedintele chinez Xi Jinping a vizitat Europa luna trecuta in incercarea de a descuraja blocul de la a urma calea SUA, care au anuntat recent noi tarife pe unele importuri din China.

In postarea chinezilor nu sunt precizate contramasuri, dar este citat un avocat care a remarcat ca UE se bazeaza pe China pentru importuri de bunuri agricole ca vinul si produsele lactate, cat si aparate de zbor.

Camera Chineza de Comert in UE a repetat avertismentul, spunand ca "vinul si produsele lactate din Europa ar putea fi prinse la mijloc".

Actiuni chineze in astfel de domenii vor avea probabil un impact economic limitat, in conditiile in care cele trei industrii reprezinta doar aproximativ 3% din importurile chineze din Europa din ultimul an.

Istoria sugereaza ca alimentele si bauturile prezinta un risc ridicat de a fi luate in vizor in ceea ce priveste posibile masuri retaliatorii.

Franta este cel mai mare exportator de vin catre China.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare