×

Banci si asigurari

Ciprian Dascalu, economistul-sef al BCR: ca sa exporti produse si servicii cu valoare adaugata, ai...

Ciprian Dascalu, economistul-sef al BCR: ca sa exporti produse si servicii cu valoare adaugata, ai nevoie de forta de munca. Daca noi avem 17% din forta de munca cu studii superioare, exportam cu ce avem

01.03.2024, 09:55 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Este nevoie de forta de munca inalt calificata in Romania, aceasta fiind modalitatea prin care se poate cresteb valoarea adaugata a exporturilor de bunuri si servicii din Romania, este de parere Ciprian Dascalu, economistul-sef al BCR. El a vorbit in contextul in care Romania inregistreaza in fiecare an deficit de cont curent, adica din tara iese mai multa valuta decat intra, ceea ce inseamna ca exporturilor Romaniei sunt mai mici ca valoare decat importurile.

Comenzile noi au tras cel mai mult in jos indicele. Doar in septembrie au aratat mai rau decat atat. Timpul de livrare de la furnizori trage in jos si stocurile de materii prime pe care le achizitioneaza.

"Deficitul de cont curent spune foarte clar ca sunt industrii care au probleme de adaptare. Ne dorim sa avem exporturi cu valoare adaugata. Dar totul se reduce la oferta de munca, cand ai forta de munca 17% cu studii superioare, exporti cu ce ai", a spus Ciprian Dascalu la conferinta de lansare a indexului S&P/BCR Romania PMI (Purchasing Manager Index).

Indicele PMI, lansat de agentia de rating S&P Global, este unul dintre cei mai utilizati indici economici in analizele financiare, pentru ca ofera date recente despre evolutiile economiei reale. In Romania, indicele va acoperi momentan doar industria prelucratoare, in vreme ce in alte tari surveyul acopera intreaga economie.

Ce a mai spus Ciprian Dascalu

Indexul a fost sub 50 (ceea ce inseamna scadere - n. red.)

Este pozitiv numarul de angajari.

Indexul este sub 50, dar partea pozitiva este ca nu se mai distrug atat de multe locuri de munca. Adica sa avem angajati care pleaca si nu mai sunt inlocuiti. Avem, de ceva timp, o problema de competitivitate.

Deficitul de cont curent spune foarte clar ca sunt industrii care au probleme de adaptare. Ne dorim sa avem exporturi cu valoare adaugata. Dar totul se reduce la oferta de munca, cand ai forta de munca 17% cu studii superioare, exporti cu ce ai.

Daca ne uitam la low skill si marje mici, au pierdut joburi si antreprenorii absorb greu cresterile de salarii.

Daca vrem sa crestem economia si sa o dublam o data la 10-15 ani inseamna forta de munca, care trebuia educata acum 10-15 ani, daca ne uitam. Media in Uniunea Europeana de persoane cu adulti cu superioare este de 40% din total, noi suntem la 22% din total.

PMI livreaza datele la zi. PIB este undeva in spate, care poate suferi revizuiri. Economia s-a mutat de la hard data la real time data si noi folosim si diverse metode si din aceasta perspectiva PMI.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare