×

Business Hi-Tech

Consiliul Concurentei ofera detalii despre investigatia care vizeaza subsidiara locala a...

Consiliul Concurentei ofera detalii despre investigatia care vizeaza subsidiara locala a americanilor de la Cisco Systems pentru "trucarea" unor licitatii cu statul, in intelegere cu nume grele din piata locala de IT&C. "Una dintre cele mai ample inspectii derulate"

13.06.2024, 15:32 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Consiliul Concurentei a oferit detalii suplimentare despre investigatia declansata pe piata IT&C si care vizeaza unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata - subsidiara locala a gigantului american Cisco - unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente de retea.

"Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile a 14 companii active pe piata comercializarii echipamentelor de tehnologia informatiei si comunicatii din Romania. Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile trucari ale unor licitatii publice avand ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informatiei si comunicatii furnizate de catre Cisco Systems Romania SRL", conform Consiliului.

"Acestea au fost printre cele mai ample inspectii pe care le-am derulat, atat din punctul de vedere al duratei, vorbim de 3 zile la sediile companiilor, cat si al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialisti", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Autoritatea de concurenta are indicii ca licitatiile publice care vizeaza comercializarea echipamentelor furnizate de catre CISCO ar fi impartite intre ofertanti avand sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizati, astfel incat sa castige firmele favorizate. Posibila practica anticoncurentiala ar fi inceput cel putin din anul 2019.

Companiile la care s-au desfasurat inspectii inopinate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL si Prime Telecom SRL.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Mentionam ca o parte dintre indiciile care au stat la baza declansarii investigatiei au fost aduse in atentia autoritatii de concurenta de catre autoritati contractante, dar si prin intermediul platformei avertizorilor de concurenta. De asemenea, indicii au rezultat si din analiza derulata de Consiliul Concurentei asupra procedurilor de achizitie publica organizate pe piata vizata de investigatie.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor", conform companiei. Cisco Systems Romania a avut in 2023 afaceri de 99,2 mil. lei, in crestere cu 22% fata de anul anterior, cu un profit net de 3,9 mil. lei si un numar mediu de angajati de 56 de persoane.

Din anul 2013 afacerile locale ale companiei sunt coordonate de Dorin Pena, care din 2020 a preluat si coordonarea tarilor din Comunitatea Statelor Independente. Din anul 2020 pana in luna martie a acestui an pozitia de director general a companiei Cisco Romania a fost Paul Maravei. El a parasit Cisco fara a anunta preluarea unei rol in cadrul altei companii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare