×

Banci si asigurari

Cosmin Calin, Banca Transilvania: Creditarea corporate a incetinit in prima parte a anului, dar...

Cosmin Calin, Banca Transilvania: Creditarea corporate a incetinit in prima parte a anului, dar vorbim despre o ajustare normala dupa o perioada de majorari de preturi in energie si agricultura

17.06.2024, 18:45 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Creditarea corporate a incetinit in prima parte a anului, insa evolutia reprezinta o ajustare normala in contextul majorarilor de preturi care au avut loc in perioada 2022-2023 in energie si agricultura, spune Cosmin Calin, director executiv Corporate, Banca Transilvania.

"In perioada 2022-2023 am asistat la preturi maxime atat in energie cat si in agribusiness, iar odata cu armonizarea si o mai buna predictibilitate spre finalul perioadei pe amblele sectoare, preturile s-au temperat, inflatia s-a temperat, nevoia de capital circulant a companiilor a fost mult mai redusa, si astfel, in primele doua trimestre din acest an am asistat la un grad de utilizare mult sub 2023", a spus Cosmin Calin in cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

Alte declaratii:

¬ Un lucru pozitiv este faptul ca o mare parte dintre proiectele de infrastructura au inceput accelerat. Exista investitii strategice pe care Romania le face in domeniul energetic. De aici, potentialul de investitii in T3 si T4, si mai ales in 2025 este impresionant. Lucram deja la multe tranzactii in acest domeniu si pot sa spun ca perspectiva pentru T4/2024 si 2025 pe zona de creditare corporate arata mult mai bine, chiar daca cresterea poate ca nu va mai fi de doua cifre.

¬ Sectorul de retail merge destul de agresiv, cu o dezvoltare a tuturor lanturilor principale, plus noi jucatori regionali care intra pe piata locala. De asemenea, zona de healthcare merge foarte bine si, spre deosebire de alti ani, in care majoritatea dezvoltarilor de spitale erau facute din sectorul privat, de anul acesta asistam si la dezvoltari de spitale regionale.

¬ La polul opus, exista volatilitati in sectorul de agribusiness, care vine dupa un 2023 foarte dificil. Anul acesta este un an de revenire. Pozitiile sunt deja luate, marcate, exista o predictibilitate a preturilor, este un an in care se absorb pierderile de anul trecut.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare