×

Opinii

Dupa concedierile de la Gameloft intrebarea celor din industria de IT este cine urmeaza

Dupa concedierile de la Gameloft intrebarea celor din industria de IT este cine urmeaza

20.05.2024, 00:55 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Piata de IT este in prim-plan, dar de data aceasta nu mai este vorba de criza de IT-isti, ci de concedierile din aceasta industrie.

Dupa NTT Data acum o luna, saptamana trecuta a fost randul concedierilor de la Gameloft - compania de jocuri franceza a inchis biroul din Cluj, dand afara 136 de oameni - sa fie capul de afis.

Problema este ca aceste concedieri de la Gameloft nu sunt singurele de pe piata. Din ce in ce mai multe companii din IT, atat multinationale, cat si romanesti, au trecut la restructurari, concedieri, disponibilizari, dupa ce au pierdut contracte externe si nu au reusit sa faca rost de altele.

Criza din IT din America, inceputa in toamna lui 2022, a ajuns si la noi care suntem o piata ce depinde foarte mult de contractele exerne, atat din America, cat si din Europa.

Mai mult decat atat sunt IT-isti care lucreza din Romania pentru piata externa si simt si ei adierea vantului de restructurare.

Ceea ce se petrece in companiile de IT apare mai mult sau mai putin la suprafata. Toata lumea incearca sa faca aceste restructurari, disponibilizari in liniste, ca sa isi pastreze imaginea publica curata.

Acum, cei mai afectati sunt juniorii, adica cei cu doar cativa ani experienta, apoi urmeaza cei care nu au reusit sa se specializeze pe un anumit limbaj sau cei care nu au reusit sa invete lucruri noi care sa ii ajute sa fie "indispensabili" in cadrul unei companii.

Mai sunt si cei care au ajuns la salarii prea mari pentru experienta si cunostintele pe care le au.

Daca inainte, adica in ultimul deceniu, IT-isti erau asaltati de head hunteri, de companiile rivale, acum telefoanele nu prea mai suna iar "agatarea" pe LinkedIn a cam disparut.

Chiar si cu multi ani de experienta in spate iti gasesti greu un nou job, iar daca ai norocul sa il gasesti repede s-ar putea ca pachetul salarial oferi sa fie mai jos decat cel pe care l-ai avut mai inainte.

Salariile din IT continua sa fie cele mai mari din piata, dar acum nimeni nu mai supraliciteaza ca inainte.

Cei de la HR au acum prea multe CV-uri pe masa fata de cati IT-isti ar avea nevoie.

Cei care cauta IT-isti si cer CV-uri sunt mai degraba interesati sa vada ce este in piata, ce CV-uri apar, care sunt noile pretentii salariale. Sunt mai putini interesati sa angajeze efectiv.

Cu foarte putine exceptii, piata de recrutarea in IT a inghetat si toti se intreaba cine urmeaza.

Dincolo de schimbarile tehologice structurale - AI-ul incepe sa intre in piata - proiectele incep sa se reduca, companiile au acum de unde selecta IT-isti mai buni la preturi mai reduse.

In Romania, vom auzi cum se vor inchide din ce in ce mai multe birouri cu 50-100-200 de angajati ale multinationalelor. Restructurarile externe nu pot fi absorbite atat de repede pe piata romaneasca chiar daca toate companiile au nevoie de servicii de IT, avand in vedere ca digitalizarea nu s-a oprit, ci continua.

Salariile din Romania din IT, chiar daca sunt sub cele de pe piata vestica, au crescut la un nivel care nu mai este atat de atractiv pentru companiile internationale. Inainte marjele obtinute in Romania pe "creierele" IT-istilor romani erau foarte mari si faceau diferenta in alocarea unor proiecte. Acum nu mai este asa.

In IT salariul mediu a ajuns in martie la 12.653 de lei, adica 2.500 de euro net, mai mult decat dublu fata de acum un deceniu.

Piata de IT romaneasca, din perspectiva salariilor, si-a redus competitivitatea prin eliminarea facilitatii fiscale pe venitul celor din IT - impozitul de 10% era 0, dar si prin stabilitatea cursului valutar leu/euro si leutdolar. Cresterea salariilor in valoare nominala in lei a dus la o crestere echivalenta si in euro a salariului brut si net, ceea ce a marit bugetele salariale ale companiilor in IT, mai ales in ultimii 2 ani, de cand a inviat inflatia.

Cum indicatorii unei companii se judeca in euro sau in dolari, dintr-odata aceste cresteri in euro de peste 10% pe an au iesit in evidenta, creand o presiune suplimentara. De aici pana la necesitatea unei restructurari nu a fost decat un pas.

Reducerea comenzilor externe pe zona de IT se vede si in balanta de plati. In primul trimestru din acest an, excedentul pe zona de IT a scazut la 1,551 miliarde de euro fata de 1,557 miliarde de euro in T1/2023.

Restructurarile din IT se vor vedea pe piata imobiliara, acolo unde salariile mari in IT sustineau achizitiile de apartamente si chiriile in crestere. Aceste achizitii imobliare nu vor disparea, dar vor fi mai reduse. Iar presiunea pe chirii se va mai reduce. Vor scadea comenzile pe zona de food, avand in vedere ca IT-isti sunt clienti ai restaurantelor si ai comenzilor de mancare pentru acasa.

Problema este ca IT-sti, fiind o industrie atat de specializata, cei care lucreaza aici nu isi pot gasi alte joburi in alte domenii, decat daca lucreaza acolo tot in departamentele de IT.

Bancile de pe piata au pozitti disponibile in zona de IT, dar salariile sunt mai mici.

Si industria bancara trece prin transformari structurale. Spre exemplu, daca in 2008 bancile din Romania ajunsesera la un varf de 71.622 de angajati, la finalul anului trecut numarul de angajati in banci coborase la 51.493. Iar aceasta reducere continua.

Problema este ca ceea ce se intampla acum in industria de IT sa nu se duca si catre alte industrii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare