![]() |
08.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Guvernul si-a angajat ieri raspunderea in fata Parlamentului pentru pachetul de masuri fiscale care prevede majorari de taxe si eliminarea unor facilitati fiscale ¬ Graba este motivata de faptul ca astazi, la Bruxelles ECOFIN (consiliul ministrilor de finante din UE) discuta situatia Romaniei aflata de ani buni in procedura de deficit excesiv (deficit bugetar mai mare de 3% din PIB), iar de felul in care Romania intelege sa rezolve problema depind notele acordate de agentiile de evaluare financiara si o parte a fondurilor primite de la UE.
Intre cele mai la indemana solutii pentru reducerea deficitului bugetar (9,3% din PIB in 2024) se numara majorarea TVA de la 19% la 21% si inghetarea pensiilor si a salariilor in sectorul public in anul 2026.
Sindicatele sunt in strada si reproseaza guvernului ca au majorat taxele inainte de a taia cheltuielile care, spun ele, sunt destinate, in principal, satisfacerii clientelei de partid: au majorat TVA inainte de a taia subventiile de sute de milioane de lei acordate anual partidelor politice, taie din sporurile angajatilor de rand inainte de a elimina primele de zeci de milioane de euro acordate celor din consiliile de administrtie ale companiilor de stat.
Angajarea raspunderii este o procedura constitutionala care prevede ca o lege pentru care guvernul si-a pus, practic, mandatul pe masa trece fara dezbatere, daca o eventuala motiune de cenzura aparuta in urma angajarii este respinsa. Daca motiunea trece, guvernul cade.
Potrivit proiectului prezentat ieri de premierul Ilie Bolojan in fata camerelor reunite, legea in discutie reglementeaza unele masuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiara a Romaniei pe termen lung prin limitarea cheltuielilor permanente, pana la un nivel care sa permita respectarea conditionalitatilor asumate de Romania, cu consecinte negative asupra performantelor fiscale si externe ale statului roman si prin cresterea veniturilor astfel incat sa se poata sustine din fonduri publice finantarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetatenilor la un nivel calitativ si competitiv impus de standardele europene.
Potrivit documentului citat, masurile instituite in legea ce este promovata prin angajarea raspunderii au caracter exceptional si urmaresc sa asigure guvernului finantarea necesara respectarii angajamentelor asumate cu incadrarea in tinta de deficit, fiind necesare diminuarea unor cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice si cresterea veniturilor bugetului de stat.
Ce a spus Bolojan
l Vin azi in fata dvs si a tuturor romanilor pentru a angaja raspunderea guvernului. Este insa o urgenta nationala si un act de responsabilitate. Acest pachet este doar inceputul.
l Romania a avut anul trecut cel mai mare deficit din UE. Daca Romania ajunge la ratingul junk (nota a agentiilor de rating care inseamna "nerecomandat investitiilor" - n. red.), vom avea taxe mai mari, preturi mai mari si putere de cumparare mai mica, dobanzi la credite mai mari. Suntem aici pentru a evita acest scenariu.
l In spatiul public se discuta ca vor avea de suferit doar cei mai saraci, iar sinecuristii nu vor avea nimic de pierdut. Ni s-a reprosat ca am inceput cu bursele, nu cu politicienii. Pana la sfarsitul lunii iulie, vom reveni in fata Parlamentului cu acest al doilea pachet de masuri, cu accent pe echitate, moralitate si eficienta.
Ce va contine un al doilea pachet de reforme
Premierul Bolojan a trecut in revista ce va contine un al doilea pachet de reforme. "Pana la sfarsitul lunii iulie, vom reveni in fata Parlamentului cu al doilea pachet de masuri cu accent pe echitate si eficienta", a spus premierul.
Acesta contine:
¬ Reforma pensiilor speciale prin eliminarea exceptiilor, calculul corect al pensiilor si intrarea la pensie la varsta generala.
¬ Reforma companiilor de stat si autoritatilor autonome. Vom restructura autoritatile autonome de tip ASF, ANCOM si ANRE.
¬ Reducerea numarului de membri si indemnizatiile din Consiliile de Administratie, transparentizarea activitatilor si a contractelor.
¬ Reforma administratiei locale si centrale prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare si digitalizare.
¬ Combaterea evaziunii fiscale si a fraudarii banului public, prin modificari legislative si prin actiunea pe care trebuie sa o vedeti la ANAF in lunile urmatoare.
¬ Urgentarea accesarii fondurilor europene si prioritizarea investitilor cu impact direct in dezvoltare.
Ce masuri mari contine legea pe care guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament
¬ Se majoreaza TVA standard de la 19 la 21%. Va fi o cota redusa de 11% ca de exemplu pentru medicamente de uz uman, alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice (cu exceptia bauturilor alcoolice), alimentarea cu apa si de canalizare; livrarea apei pentru irigatii in agricultura; livrarea de ingrasaminte si pesticide de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, etc.
¬ Impozitul pe dividende va creste de la 10% la 16%.
¬ Creste de la 2% la 4% impozitul datorat de bancile din Romania, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026 inclusiv.
¬ Pentru bancile cu cota de piata mai mica de 0,2%, impozitul se mentine la 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026 inclusiv.
¬ Proiectul elimina facilitatile de TVA pentru tranzactiile imobiliare. Nu se vor mai putea achizitiona locuinte cu cota redusa de TVA. Vor exista masuri tranzitorii, in urmatorul an, daca antecontractul a fost incheiat pana la 1 august 2025 si daca locuinta este livrata pana la 1 august 2025.
¬ Se majoreaza accizele, la 1 august 2025 si respectiv, la 1 ianuarie 2026, pentru alcool si bauturi alcoolice, benzina si motorina.
¬ Nu se acorda ajutoare, plati compensatorii la pensionare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
08.07.2025, 00:07