×

Accesează
contul existent

Burse

Morphosis Capital a luat 15 mil. euro de la IFC pentru cel de-al doilea sau fond

Morphosis Capital a luat 15 mil. euro de la IFC pentru cel de-al doilea sau fond

02.07.2025, 19:45 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Morphosis Capital a strans peste 100 mil. euro pentru cel de-al doilea fond de investitii. Banii au venit din PNRR, de la BERD, dar si de la un vehicul al lui Iulian Stanciu de la eMAG. Cel mai nou nume care s-a alaturat acestei serii este IFC, care a contribuit cu 15 mil. euro.

"IMM-urile sunt vitale pentru o economie, pentru a contribui la cresterea acesteia. Chiar si asa, multe dintre aceste afaceri se chinuie pentru ca nu au acces la capital. Investitia noastra in Morphosis Capital Fund II va ajuta la reducerea acestui ecart (intre necesarul de finantare si finantarea efectiva - n.red.), banii urmand a merge catre afaceri cu potential - in special cele conduse de femei (...)", spune Marcelo Castellanos, senior country manager pentru Europa de Sud-Est la IFC, divizia de investitii a bancii Mondiale.

Morphosis Capital, o firma de private equity infiintata de patru antreprenori - Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragos Petre si Andrei Gemeneanu, a strans peste 100 de milioane de euro pentru cel de-al doilea sau fond de investitii, o valoare de doua ori mai mare decat in cazul primului, lansat in 2018.

Circa un sfert din suma (25 mil. euro) provine din bugetul de 400 mil. euro din PNRR alocat fondurilor de investitii care urmeaza sa foloseasca banii pentru a investi in companii mici si mijlocii din Romania. Alti bani au provenit de la FEI (Fondul European de Investitii), BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) si IFC (International Finance Corporation), pe langa o serie de angajamente din partea unor family offices locale si internationale, precum Inspire Asset Management, vehiculul de investitii financiare controlat de Iulian Stanciu de la eMAG.

Cu noul fond, Morphosis vrea sa investeasca atat in firme autothone, cat si in altele din regiune, din Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Slovacia si Slovenia, o schimbare de abordare fata de modelul anterior. Cele 50 de milioane de euro din primul fond au fost investite doar in afaceri locale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare