×

Business Hi-Tech

Personalizat si practic: viziunea Samsung privind AI pentru utilizarea in viata de zi cu zi

Personalizat si practic: viziunea Samsung privind AI pentru utilizarea in viata de zi cu zi

14.06.2024, 11:15 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Calatoria AI a gigantului sud-coreean Samsung urmeaza o strategie clara: transformarea AI intr-o parte integranta a vietii de zi cu zi a utilizatorilor. Concentrandu-se pe servicii personalizate, Samsung isi propune sa ofere servicii mai bune clientilor sai si sa imbunatateasca functionalitatea dispozitivelor sale cu ajutorul tehnologiei inteligentei artificiale. Aceasta viziune este sintetizata in fraza "AI personalizat pentru viata de zi cu zi", exprimand angajamentul Samsung de a integra AI in rutina zilnica a utilizatorilor - de la telefoane mobile pana la televizoare si alte aparate electrocasnice.

"Viziunea noastra este de a oferi inteligenta artificiala intr-un mod personalizat pentru viata de zi cu zi a utilizatorilor. Suntem o companie foarte puternica in domeniul dispozitivelor - avem telefoane, televizoare, aparate electrocasnice s.a.m.d. Astfel, inteligenta artificiala nu este doar o tehnologie, ci si un instrument. Folosind AI, dorim sa ne ajutam clientii. Nu este vorba doar de AI pentru distractie, ci de modul in care ne folosim de AI pentru sarcinile si experienta de zi cu zi a utilizatorilor", a declarat Daehyun Kim, Corporate Executive Vice President, Samsung Electronics, Head of the Global AI Center in cadrul Samsung Research.

El a dat ca exemplu smartphone-ul, care are stocate atat de multe informatii si date despre utilizatori ce pot fi folosite pentru personalizarea experientei lor.

"Telefonul meu are toate contactele mele, programul meu, mesajele mele, totul. Astfel incat, daca folosim aceste informatii cu intelepciune si in siguranta, credem ca le putem oferi clientilor nostri servicii cu un grad ridicat de personalizare. Iar inteligenta artificiala este un instrument foarte bun. AI poate colecta informatiile mele, imi poate organiza informatiile si apoi poate oferi serviciul potrivit."

Pasi in aceasta directie au fost deja facuti. La inceputul acestui an, gigantul sud-coreean a lansat noile modele din gama sa de smartphone-uri Galaxy S - S24 Ultra, Galaxy S24 Plus si Galaxy S24, care au integrata tehnologia inteligentei artificiale - Galaxy AI - intr-o serie de aplicatii si functionalitati.

Printre acestea se numara "circle to search" (cautare pe Google printr-un gest de incercuire pe ecran), "interpreter" (conversatii traduse in timp real), "chat assist" (perfectionarea tonurilor de conversatie) si editare foto cu ajutorul AI. De asemenea, noua sa gama de televizoare Neo QLED are integrate functii AI care imbunatatesc calitatea imaginii (AI Upscaling) si sunetul (Active Voice Amplifier Pro) pentru o experienta personalizata.

Si nu in ultimul rand, Samsung a echipat cu inteligenta artificiala si gama de electrocasnice Bespoke AI, care include frigiderul Family Hub, cuptorul Bespoke AI cu camera video integrata, masina de spalat rufe cu uscator integrat Bespoke AI Laundry Combo All-in-One, purificatorul de aer si aspiratorul robot Bespoke Jet Combo AI.

"Obiectivul nostru este sa integram inteligenta artificiala in fiecare dispozitiv pe care il producem - de la telefoane mobile la aparate de uz casnic. Telefonul este un dispozitiv foarte puternic, asa ca este punctul de plecare. Am introdus multe dintre functionalitatile de inteligenta artificiala in telefon prin Galaxy AI. Dar nu este vorba doar de telefon. Vrem sa includem si televizoarele, aparate de uz casnic si zona IoT. Asa ca, unul dintre obiectivele noastre este sa oferim servicii AI pentru toate dispozitivele noastre", a subliniat oficialul Samsung.

Strategia Samsung include atat dezvoltarea propriilor modele AI, cat si utilizarea tehnologiilor AI dezvoltate de alti jucatori, compania avand parteneriate cu lideri din industrie precum Google si Qualcomm.

"Avem o echipa foarte puternica care poate dezvolta tehnologia AI. Avem propriile noastre modele LLM (large language models) si, in mod traditional, chiar inainte de era inteligentei artificiale generative, am dezvoltat tehnologia de recunoastere automata a vorbirii (ASR -Automatic Speech Recognition), tehnologii de inteligenta artificiala vechi, dar foarte bune. Pe langa dezvoltarea interna a tehnologiilor AI avem si parteneriate. Dupa se stie, avem o relatie foarte buna cu Google si Qualcomm, iar acestea sunt doar doua exemple. Dar suntem foarte deschisi sa colaboram cu orice companie pentru ca intelegem ca nu doar noi putem oferi acest nivel de experienta. Si, de asemenea, recunoastem ca exista si alte companii bune cu care putem colabora. Asadar, ideea este ca suntem foarte deschisi sa colaboram, sa implementam inteligenta artificiala in dispozitivele noastre, sa oferim servicii mai bune", a punctat Daehyun Kim.

Practic, prin aceasta deschidere catre colaborare, Samsung se asigura ca incorporeaza cele mai bune tehnologii in dispozitivele sale. Insa, in acelasi timp, prin construirea unei echipe interne puternice de cercetare si dezvoltare, gigantul sud-coreean a dezvoltat si propriile tehnologii AI care includ mai multe modele de tip LLM proprii, ce sunt folosite intern. Proiectele implica propriile modele de generare web, de generare de cod si imagini, cu un accent semnificativ pe modelele multimodale care integreaza date de tip text, voce si vizuale. De exemplu, Samsung a dezvoltat un model AI pentru sumarizarea textelor si traducerea e-mail-urilor in alte limbi, un asistent AI pentru programare si un generator AI de imagini.

Asadar, inteligenta artificiala generativa, care a aratat intregii lumi puterea AI, reprezinta o prioritate pentru Samsung, compania obtinand progrese in arii cheie precum procesarea datelor si modelarea AI.

O alta zona cheie pentru Samsung este protejarea confidentialitatii datelor prin rularea unui procent cat mai ridicat de modele de AI direct pe dispozitiv. Inteligenta artificiala prezenta direct pe dispozitivele utilizatorilor este conceputa pentru a gestiona sarcinile la nivel local, fara a le transfera catre alte sisteme. Samsung isi propune sa dezvolte o tehnologie AI pe dispozitiv de varf la nivel mondial prin optimizarea cipurilor, a software-ului de sistem si a algoritmilor AI, asigurand astfel confidentialitatea utilizatorilor si o procesare eficienta a datelor.

Accentul este pus astfel pe un AI hibrid, imbinand solutiile de AI pe dispozitiv si in cloud pentru a optimiza performanta si confidentialitatea.

"De fiecare data cand spun <>, oamenii cred ca vom face doar inteligenta artificiala pe dispozitiv, dar nu este asa. Vom lucra cu inteligenta artificiala hibrida pentru ca stim ca nu se poate face doar pe dispozitiv. Inteligenta artificiala de pe dispozitiv trebuie sa functioneze impreuna cu alte servicii cloud. Avem o echipa de cercetare si dezvoltare foarte puternica in ceea ce priveste AI-ul rulat pe dispozitiv. Fiind o companie de dispozitive, intelegem foarte bine dispozitivele - de la hardware, cum ar fi cipurile, pana la software de sistem si servicii. Si astfel avem capacitatea de a ne dezvolta propria tehnologie", a precizat Daehyun Kim.

Oficialii Samsung au subliniat totodata angajamentul companiei fata de confidentialitate si practicile etice in materie de AI, urmarind sa democratizeze beneficiile AI pentru a imbunatati viata de zi cu zi a oamenilor. Practic, viziunea Samsung este aceea de a integra AI in diverse dispozitive, fara a face insa compromisuri in ceea ce priveste confidentialitatea sau securitatea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare