×

Accesează
contul existent

Zf 24

Puternica agentie Fitch Ratings avertizeaza Romania: Masurile anuntate de guvernul Bolojan ar putea...

Puternica agentie Fitch Ratings avertizeaza Romania: Masurile anuntate de guvernul Bolojan ar putea avea un impact semnificativ asupra cresterii economice. "O consolidare fiscala semnificativa va pune presiune asupra cresterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Inflatia va creste, iar veniturile reale vor fi erodate

15.07.2025, 18:26 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Fitch Ratings anunta printr-un comunicat ca planul de consolidare anuntat de guvernul Bolojan ar putea avea un impact semnificativ la nivel fiscal, cat si de crestere economica si ca masurile de austeritate ar putea duce la scaderea reala a veniturilor si la cresterea inflatiei.

"Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al Romaniei (BBB¬/Negativ) va sta la baza actualizarii prognozelor fiscale la revizuirea programata a ratingului suveran din 15 august. Masura in care pachetul anuntat imbunatateste perspectivele de stabilizare a datoriei si incepe reconstructia credibilitatii fiscale se va reflecta, de asemenea, in evaluarea noastra privind impactul macroeconomic si riscurile potentiale de implementare. Dupa cum am subliniat dupa alegerile prezidentiale din mai, reducerea deficitului si stabilizarea datoriei sunt esentiale pentru ratingul suveran", afirma Fitch.

Pachetul a fost aprobat la 7 iulie de noul guvern de coalitie pro¬UE condus de premierul Ilie Bolojan. Executivul estimeaza ca impactul bugetar este de 1,1% din PIB in acest an si de 3,5% in 2026. Impactul total este echilibrat intre masuri pe partea de venituri si pe cea de cheltuieli, prima etapa intrand in vigoare la 1 august, urmata de noi masuri la 1 ianuarie 2026.

Riscurile politice s¬au atenuat fata de momentul in care guvernul precedent a introdus un pachet de consolidare la sfarsitul lui 2024, pe fondul tensiunilor provocate de anularea alegerilor prezidentiale din noiembrie. Centristul pro¬UE Nicusor Dan a castigat scrutinul prezidential reluat in mai, iar cele patru partide din coalitia lui Bolojan detin, impreuna, aproximativ doua treimi din mandatele din Camera Deputatilor si Senat. Dan si Bolojan au accentuat necesitatea reducerii deficitului, iar stabilirea modalitatilor de scadere a deficitului record a fost o tema centrala a negocierilor de coalitie, care au dus la tinte ambitioase de consolidare.

O consolidare fiscala semnificativa va pune presiune asupra cresterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumatate din veniturile suplimentare prevazute pentru acest an provin din majorarea cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA la 21 % si din unificarea cotelor reduse de 5 % si 9 % intr¬o cota unica de 11 % de la 1 august. Aceasta va antrena o inflatie mai ridicata, erodand suplimentar veniturile reale, noteaza Fitch.

Propunerea lui Bolojan de a folosi procedura de urgenta pentru a obtine aprobarea parlamentara a cresterii TVA fara un vot a declansat depunerea unei motiuni de cenzura de catre partidele de opozitie de dreapta. Motiunea a fost supusa votului pe 14 iulie si a fost respinsa cu o marja larga. Totusi, dinamica coalitiei si implicatiile asupra politicii fiscale dupa anul viitor ar putea evolua, intrucat cele doua partide principale - PNL, de centru¬dreapta, al lui Bolojan, si PSD, de centru¬stanga - au convenit ca Bolojan sa cedeze functia de prim¬ministru unui premier PSD in 2027.

Procedura de deficit excesiv a Romaniei poate functiona ca o ancora de politici. Consiliul UE a revizuit la 8 iulie traiectoria de crestere nominala a cheltuielilor nete recomandata pentru Romania in cadrul EDP.

Romania a accesat cu succes piata internationala a obligatiunilor imediat dupa anuntarea pachetului de consolidare fiscala. Au fost emise obligatiuni in valoare totala de 5 miliarde EUR denominate in euro si dolari SUA, cu scadente la cinci si zece ani, atragand o cerere puternica din partea investitorilor. Randamentele titlurilor guvernamentale au scazut fata de maximele inregistrate la inceputul lui mai, cand nationalistul George Simion a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale, dar raman peste nivelurile observate pana la mijlocul lui noiembrie 2024.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare