×

Accesează
contul existent

Profesii

Romanii sunt printre cei mai multumiti locuitori din Europa Centrala si de Est atunci cand vine...

Romanii sunt printre cei mai multumiti locuitori din Europa Centrala si de Est atunci cand vine vorba de calitatea vietii, dar sunt cei mai ingrijorati de cresterea nivelului de saracie sau de posibile crize alimentare

31.10.2024, 14:38 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romanii sunt printre cei mai multumiti locuitori din Europa Centrala si de Est atunci cand vine vorba de calitatea vietii lor, cu un indice de 65, nivel depasit doar de Austria (66), potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare de mareting Kantar Romania.

La polul opus se afla Slovacia (46) si Ungaria (36), care inregistreaza scoruri sub media de satisfactie pentru tarile evaluate, in timp ce Bulgaria (58) depaseste nivelul mediu regional de satisfactie, iar in Cehia (54) satisfactia este pe medie.

"Lumea de astazi este vazuta ca fiind dominata de teme precum razboaie, conflicte, atacuri teroriste, schimbari climatice, crize economice si un viitor in general incert. Razboiul este cea mai mare amenintare externa pentru jumatate din populatia din Europa Centrala si de Est (52%), urmata de cresterile rapide si semnificative ale preturilor bunurilor si serviciilor (37%) si de migratie, refugiati (36%)", noteaza studiul Kantar.

Si pe romani ii ingrijoreaza intr-o masura similara razboiul (50%) si cresterea preturilor (37%), dar comparativ cu media regiunii sunt semnificativ mai ingrijorati de cresterea saraciei (43% vs. 29%), posibile crize alimentare sau de apa pentru perioade mai lungi (24% vs. 12%) sau adancirea diferentelor economice dintre oameni (27% vs. 20%).

Austria are nivelul de satisfactie cel mai ridicat pe toate cele trei dimensiuni: viata de familie (77), viata profesionala (66) si viata sociala (68). Totodata, in Austria exista distanta cea mai mica dintre cat de multumiti sunt de viata de familie si de cea profesionala/sociala, indicand un echilibru mai bun, dar si posibile influente ale vietii de familie asupra celorlalte doua dimensiuni.

Romanii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfactiei cu viata de familie (73), insa la o distanta mai mare in privinta vietii profesionale (58), dar mai ales vis-a-vis de cea sociala (54 vs 68).

"Stim si din alte studii ca romanii sunt printre europenii cei mai multumiti de viata pe care o au. Nivelul ridicat de satisfactie cu viata de familie (77) raportat de romani si in studiul realizat de noi, poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor ingrijorari. Familia ofera un sprijin emotional si social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economice. Aceste rezultate pot fi si o dovada de realism sau de prudenta: romanii pot fi multumiti de situatia lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesigurantei economice si a perceptiei de vulnerabilitate in fata schimbarilor economice. Multi dintre ei isi amintesc inca destul de bine criza din 2010.", explica Carmen Patrascu, CEO Kantar Romania.

Satisfactia fata de situatia financiara a familiei urmeaza acelasi tipar cu satisfactia generala fata de viata, cu cele mai mari scoruri in Austria (77%), urmata de Romania (75%) si Bulgaria (70%), Cehia (69%) si Slovacia (64%), iar scoruri mai mici in Ungaria (52%) si doar 33% in Ucraina.

Studiul mai mentioneaza ca pe masura ce oamenii sunt mai nemultumiti de venituri, cu atat sunt mai preocupati de viitorul financiar. Chiar si in tarile mai optimiste, precum Bulgaria, Romania si Austria, jumatate din populatie este ingrijorata de viitorul financiar. In Cehia, Slovacia si Ungaria nivelul ingrijorarilor este si mai mare (aproximativ 70%) si, desigur, in Ucraina, care se confrunta cu o incertitudine existentiala enorma.

In ceea ce priveste regimul politic, doar 1 din 5 persoane din Europa Centrala si de Est este multumita de directia in care se indreapta democratia din tara lor, de cum se guverneaza si de cine ii reprezinta pe scena politica.

Exista totusi o exceptie: in Austria scorurile pe toate dimensiunile vietii politice (masurate inainte de alegerile parlamentare din septembrie 2024) sunt de doua ori mai mari decat media din regiune. Dar chiar si acolo, mai putin de jumatate dintre ei sunt multumiti de administratia de stat, de dezvoltarea democratiei si doar 30% sunt multumiti de cei care ii reprezinta in politica. Satisfactia cu viata politica este foarte scazuta in tarile post-comuniste (de obicei sub 20%, cu o mica exceptie in Cehia), cetatenii din toate tarile sunt foarte sceptici.

Nici Romania nu face exceptie, doar 1 din 10 persoane sunt multumite de cum sunt reprezentate la nivel politic (presedinte, guvern, parlament etc.), inregistrand scorul cel mai mic alaturi de Ucraina (9%), Bulgaria (13%) si Ungaria (14%). La fel de putin multumiti sunt romanii si de cat de independenta este justitia (12%) sau de cum functioneaza administratia de stat (primariile/consiliile locale, autoritatile centrale, ministerele etc.) cu doar 15% dintre ei fiind multumiti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare