![]() |
14.06.2024, 11:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Salariul mediu net a crescut in luna aprilie la 5.217 lei, cu 32 lei (plus 0,6%) mai mare fata de luna martie 2024, in timp ce raportat la perioada similara din 2023 avansul a fost de 14,3%, potrivit datelor INS.
Castigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (plus 0,4%) mai mare decat in luna martie 2024.
In aprilie, cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.787 lei).
Tinand cont de inflatie, cresterea salariala a fost de 7,9% fata de aprilie 2023 si de 0,5% fata de martie 2024.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 254,0%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna martie 2024.
In sectorul bugetar, castigului salarial mediu net a scazut in aprilie 2024 comparativ cu luna precedenta in invatamant (minus 1,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (minus 0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (plus 1,4%).
La nivel national, in luna aprilie 2024, nivelul castigului salarial mediu net a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 35,5%, respectiv cu 27,4% in extractia carbunelui superior si inferior.
Majorari intre 10,0% si 16,0% s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.
Cresteri intre 4,0% si 8,5% in alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de servicii anexe extractiei, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).
La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun, cu 34,6%, intre 9,5% si 15,0% in fabricarea bauturilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) si intre 3,0% si 6,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., activitati profesionale, stiintifice si tehnice, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.07.2025, 00:06