×

Capitala de 100

George Severeanu, pionierul radiologiei din Romania care si-a umplut casa de tezaure. ''Cine avea bani putea sa controleze transferurile de obiecte si de artefacte''

George Severeanu, pionierul radiologiei din Romania care si-a umplut casa de tezaure. ''Cine avea bani putea sa controleze transferurile de obiecte si de artefacte''

Pe Strada Henri Coanda din Capitala, la numarul 26, intre Piata Romana si Piata Victoriei se afla un imobil frumos construit in a doua jumatate a secolului XIX. Adaposteste Muzeul „George Severeanu” in care se regaseste, printre altele, cea mai valoroasa colectie de numismatica din Romania. Cea mai mare parte dintre obiecte au fost colectionate de medicul radiolog George Sevreanu, un mare pasionat de antichitati care a fondat si Societatea Numismatica din Romania si a devenit, mai tarziu, primul director al Muzeului Municipal Bucuresti.

Imobilul in care a locuit medicul George Severeanu, alaturi de sotia sa Maria, a fost construit in a doua parte a secolului XIX, dupa planurile arhitectului Take Cioranu.

„In anul 1879 a fost cumparata de Isaia Lerescu, un mare mosier din Targoviste, iar in 1888 a decis ca aceasta casa sa fie zestre pentru fiica dansului, Maria Lerescu, care, mai tarziu, casatorindu-se cu George Severeanu, a adapostit atat viata cotidiana a lor, cat si colectia adunata de cei doi in timpul casniciei lor”, a afirmat intr-un interviu acordat Descopera Vasile Opris, istoric si muzeograf Muzeul „George Severeanu”.

Maria Lerescu a fost initial casatorita cu un avocat, dar mariajul lor a durat un singur an. Mai tarziu, l-a cunoscut pe tanarul medic radiolog George Severeanu, alaturi de care a intemeiat o noua familie. Nascut la 26 iulie 1879 la Bucuresti, George Severeanu, unul dintre intemeietorii radiologiei medicale romanesti, a fost fiul medicului Constantin C. Dimitrescu Severeanu, chirurg si profesor la Facultatea de medicina din Bucuresti, cel care a si contribuit la construirea primului aparat cu raze Roentgen la Spitalul Coltea, in 1896, la doar un an de la descoperirea radiatiilor X.

„Desi nu stim exact data casatoriei, stim ca au locuit impreuna in aceasta casa abia dupa Primul Razboi Mondial. Incepand cu sfarsitul Primului Razboi Mondial s-au stabilit impreuna in aceasta casa”, a precizat muzeograful.

In locuinta lor, sotii Severeanu au inceput sa colectioneze obiecte provenite din intreaga lume. „O poveste oarecum cu caracter romantic, sa spun asa, este legata de colectia de vase grecesti pe care le putem admira in aceasta sala (biroul doctorului Severeanu n.r.). Legenda spune ca tatal lui George Severeanu, Constantin Severeanu, l-a tratat pe regele Greciei din acea perioada si drept rasplata a primit in schimb o mini colectie de vase grecesti care aparent i-a dezvoltat aceasta pasiune fiului Severeanu”, a adaugat Vasile Opris.

Initial, George Severeanu a fost pasionat de numismatica, a colectionat monede, medalii, chiar a si publicat studii aferente. Mai tarziu, impreuna cu Maria Severeanu, si-au extins domeniile de interes in ceea ce priveste colectionarea de artefacte.

In casa lor, sotii Severeanu au adunat vase grecesti antice, statuete de lut, bronzuri si marmura, sticlarie romana, geme si camee antice, ceramica apartinand culturilor Cucuteni, Vadastra, Wietenberg si Boian. In total de la ei s-au pastrat 3.000 de obiecte arheologhice. Totodata, colectia numismatica a dr. George Severeanu, una dintre cele mai valoroase din Romania, este alcatuita din aproximativ 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede grecesti autonome si provinciale, geto-dace si celtice, emisiuni romane si bizantine, monede medievale ale Tarilor Romane, precum si piese moderne si contemporane.

„Nu sunt foarte multe de aur, sub 1%. De argint sunt, in schimb, mai numeroase pentru ca pentru perioada antica era o normalitate sa bati si monede din argint, insa cele mai multe sunt din bronz si acopera intreaga perioada din Antichitate pana in Epoca Moderna” , a mentionat muzeograful.

Pionier al radiologiei din Romania si profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, medicul George Severeanu si-a folosit cea mai mare parte a castigurilor sale pentru a achizitiona aceste obiecte. „A fost o combinatie fericita intre un medic pasionat - care avea resursele lui, dar totusi fiind din clasa burgheza avea resurse limitate - si o fiica de mosier care avea foarte multe proprietati. Ni se pastreaza, chiar si in prezent, un dosar destul de consistent cu acte de vanzare-cumparare a proprietatilor familiei Lerescu si banuim, desi nu stim sigur, ca multe dintre aceste proprietati au fost vandute tocmai pentru a face rost de bani in ideea de a cumpara obiectele din colectia lor. Mai ales ca nu putine obiecte sau tezaure din colectie sunt inestimabile ca valoare. Aici vorbim de tezaure din aur, din argint, care pe langa vechime sa nu uitam si valoarea intrinseca a materialului din care sunt facute”, a specificat istoricul Vasile Opris.

In colectia doctorului Severeanu se regasesc si cateva obiecte egiptene din Egiptul faraonic, care arata ca medicul radiolog era in pas cu vremurile deoarece in primele decenii ale secolului XX era la moda ca cei cu venituri ridicate sa colectioneze obiecte egiptene.

„In ceea ce priveste colectia de monede, pe partea monedelor antice cele mai multe sunt din zona Dobrogei actuale, insa nu lipsesc nici monede grecesti din Anatolia, Grecia sau din sudul Italiei. La fel si pe partea de monede romane sunt adunate aproape din toate cetatile importante de pe teritoriul Europei si nu numai. Pentru partea medievala observam un interes mult mai aprofundat pentru spatiul romanesc. Si aici este de apreciat efortul doctorului Severeanu pentru ca a adunat tezaure importante de la primii domnitori ai tarii Romanesti, cum ar fi Dan I, Mircea cel Batran Vladislav. Si sunt printre putinele pastrate care sunt adunate la un loc si care pot fi studiate chiar si in prezent si care ofera informatii foarte valoroase despre o perioada in care sursele istorice ne spun foarte putin”, a precizat muzeograful de la Muzeul „George Severeanu”.

Obiectele pe care doctorul Severeanu le-a achizitionat proveneau fie de pe santiere arheologice, fie din magazine. „Din anumite povestiri ale doctorului Severeanu, cand isi publica propriile tezaure sau obiecte din colectie, povestile lui incep cu ceva de genul: <>. Era o piata libera in care cine oferea cel mai bun pret putea sa achizitioneze respectivele obiecte”, a adaugat Vasile Opris.

Casa medicului Severeanu se afla vizavi de Casa Macca, actualul Institut De Arheologie „Vasile Parvan”, care in anii '30 ai secolului XX gazduia sediul Muzeului National de Antichitati. La vremea respectiva exista o concurenta in privinta colectiilor intre medic si reprezentantii muzeului.

„Avem o poveste interesanta cu o spada din epoca bronzului pe care o avem expusa aici. Ea a fost identificata la Iasi ca fiind originala de Ioan Andriesescu, de la Institutul de Arheologie, insa Institutul de Arheologie pur si simplu, in acea perioada, nu a avut bani suficienti ca sa o achizitioneze si atunci, ca sa nu se piarda, au apelat la doctorul Severeanu sa o cumpere si sa o tina la adapost si, drept urmare, si acum este in colectia dansului. Deci, cine avea bani putea sa si controleze aceste transferuri de obiecte si de artefacte”, a mai spus istoricul.

Pasiunea sa pentru monede l-a determinat pe medicul George Severeanu sa se implice in fondarea, la inceputul secolul XX, a Societatii Numismatice Romane, fiind timp de 20 de ani secretarul general al acestei organizatii. Ulterior a fost primul director al Muzeului Municipal, inaugurat in noiembrie 1931 in Casa Moruzi de pe Calea Victoriei.

L-a condus pana la moartea lui, survenita in 20 septembrie 1939. Respectand dorinta testamentara a doctorului, sotia sa Maria doneaza intreaga lor colectie Primariei Capitalei.

„Cele mai valoroase obiecte au fost tinute intr-un seif in Belgia si au fost donate abia mai tarziu, in 1949. Maria Severeanu a facut demersurile necesare pentru a fi aduse si lipite de restul colectiei. Cu aceasta ocazie, in 1949, este inventariata pentru prima data toata colectia, iar sapte ani mai tarziu, in 1956, aici este pentru prima data deschis, avand la baza colectia amintita, Muzeul George Severeanu”, a povestit Vasile Opris.

Maria Severeanu a continuat sa locuiasca intr-o parte a casei pana in anii '60. Aflat intr-o stare precara, muzeul a fost inchis la inceputul anilor '90. In perioada 2004 - 2008, imobilul a fost reconsolidat si restaurat. „Majoritatea elementelor originale au fost pastrate. Ni se pastreaza mobilierul in mare parte original. Arhitectura casei este intacta. De asemenea, o serie de elemente interioare decorative, cum ar fi oglinzile, usile cu sticla de cristal, vitraliile, candelabre. O mare parte din elementele originale ale casei pot fi admirate si in ziua de astazi”, a specificat muzeograful.

In noiembrie 2017 a fost redeschisa colectia „Maria si dr. George Severeanu”, bazata exclusiv pe obiectele stranse de cei doi ce sunt expuse in sase sali.

„Pentru a asigura o interactiune cat mai prietenoasa intre publicul vizitator si obiectele expuse, am apelat la o serie de elemente moderne care faciliteaza acest lucru, cum ar fi descrierea obiectelor pe tablete, ilustrarea anumitor obiecte prin holograme 3D si, nu in ultimul rand, in doua sali ideea de colectie este foarte bine ilustrata prin expunerea foarte multor obiecte in sertare. Obiectele sunt ascunse publicului vizitator la o prima vedere, insa le pot explora singuri, deschizand respectivele sertare”, a precizat muzeograful de la Muzeul „George Severeanu”.

Intr-una dintre incaperi se pastreaza frumosul birou din lemn masiv la care doctorul Severeanu lucra, dar si dulapul cu tavile din lemn in care acesta a colectionat monede. Totodata, in holul de la intrare, este expus colierul masiv pe care George Severeanu l-a creat pentru sotia sa Maria.

Articole asemanatoare