×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

14 iulie - Ziua Nationala a Frantei. Caderea Bastiliei declanseaza Revolutia Franceza

14 iulie - Ziua Nationala a Frantei. Caderea Bastiliei declanseaza Revolutia Franceza

14.07.2024, 05:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In secolul 18, Franta era o monarhie condusa de rege din dinastia Capetiana din 987. La putere era Casa de Bourbon din 1589 care a facut din Franta o mare putere europeana. Dar dupa 200 ani, monarhia nu mai putea face fata provocarilor epocii moderne.

Din 1756 pana in 1763, Regatul Frantei a purtat Razboiul de Sapte Ani cu Marea Britanie, conflict pe care l-a pierdut. Francezii au fost nevoiti sa cedeze coloniile din America de Nord la est de raul Mississippi, Canada, Tobago, Dominica, Grenada si Sakars din India.

A fost o infrangere umilitoare, dar regele Ludovic al XVI-lea a vrut sa se revanseze prin a sprijini coloniile americane in lupta lor pentru independenta impotriva Marii Britanii din 1775 pana in 1783.

Coloniile americanie au castigat razboiul de independenta dupa ratificarea Tratatului de la Paris din 1783 si au devenit Statele Unite ale Americii.Franta si-a demonstrat capacitatea de lupta, dar a ajuns impovarata de cheltuielile pentru razboi si datorii, si s-a ajuns la cresterea taxelor de pe urma carora populatia saraca a avut cel mai mult de suferit.

Clasa nobiliara si clerul au ramas neafectate, iar familia regala se desfata cu un stil de viata de lux.Societatea franceza era impartita in Starile Generale:

Starea Intai - Nobilimea Starea a Doua - Clerul Starea a Treia - taranii, mestesugarii, negustorii, burghezii

In mai 1789, nemultumirile Starii a Treia au dus la convocarea Statelor Generale care a fost transformata in Adunarea Nationala in iunie.

Starea a Treia cerea abolirea feudalismului, impunerea controlului de stat asupra Bisericii Catolice din Franta si extinderea dreptului de vot.La 12 iulie, Adunarea a intrat intr-o sesiune non-stop dupa ce au circulat zvonuri ca regele planuia sa foloseasca Garzile Elvetiene pentru a o forta sa inceteze.

Vestea a adus la multimi de protestatari in strada, iar soldatii regimentului de elita Gardes Francaises au refuzat sa-i imprastie.Pe 14 iulie, multi dintre acesti soldati s-au alaturat multimii pentru a ataca Bastilia, o fortareata regala cu depozite mari de arme si munitie. Guvernatorul sau, Bernard-Rene de Launay , s-a predat dupa cateva ore de lupte.

Dus la Hotel de Ville, a fost executat, cu capul sau infipt intr-un bat, si protestatarii au defilat cu el in jurul orasului.Fortareata Bastiliei a fost apoi daramata intr-un timp scurt.

Desi se zvoneste ca servea si ca penitenciar, Bastilia a avut sapte detinuti: patru falsificatori, doi nobili retinuti pentru "comportament imoral" si unul suspect de crima.Cu toate acestea, ca simbol puternic al Vechiului Regim, distrugerea fortificatiei a fost privita ca un triumf al protestatarilo, iar Ziua Bastiliei este inca sarbatorita in fiecare an.In cultura franceza, asaltul Bastiliei este vazuta drept inceputul Revolutiei. Revolutia Franceza a luat o directie sangeroasa, rezultand 40.000 de morti, culminand cu ghilotinarea regelui Ludovic al XVI-lea si a reginei Marie Antoinette.

Monarhia a fost abolita in 1792, fiind creata Prima Republica Franceza condusa de Conventia Nationala din Franta (adunare cu caracter legislativ) si Directoratul cu putere executiva.

Din pacate, Prima Republica a fost haotica, marcata de regimul de teroare a lui Maximilien Robespierre, incheiata in 1794 cu arestarea si ghilotinarea sa, si apoi cu venirea lui Napoleon Bonaparte la putere in 1799 care a devenit Primul Consul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare