20.11.2023, 19:35 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Expozitia realizata sun coordonarea specialistilor din cadrul Muzeului National de Istorie al Romaniei si prin colaborarea cu Muzeul National Roman din Roma etaleaza peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de institutii muzeale si de cercetare arheologica din Romania si Republica Moldova.
"Timp de patru luni, publicul italian va putea cunoaste si admira marturiile unei exceptionale sinteze culturale in spatiul fostei Dacii. Acestea sunt materializarile contactului dintre civilizatii in aria noastra geografica, fenomen istoric cu o durata de peste 1.400 de ani si care a condus la nasterea poporului roman, popor care a gasit in latinitatea limbii sale cel mai potrivit nume pentru a-i descrie radacinile. Artefactele din aceasta expozitie ne dezvaluie o Europa antica si timpuriu medievala profund interconectata, in care popoarele si civilizatiile se aflau in contact si adesea in conflict. Poporul roman este, in cele din urma, produsul unui astfel de proces complex. Ne-am fundamentat etosul si destinul nostru national prin latinitatea limbii si spiritualitatea crestina. In timp, aceste elemente au devenit substanta unitatii si a independentei Romaniei", a transmis presedintele.
"Numele si limba, spiritualitatea si expresiile perenitatii ca popor latin ne sunt mosteniri de nepretuit, dar implica si o mare responsabilitate pentru toti cei care astazi se ingrijesc de protejarea patrimoniului cultural, de punerea in valoare a comorilor pe care le pastram in muzeele noastre. Este o mandrie sa le prezentam publicului din Roma si nu numai, dar si o bucurie sa stim ca aceasta expozitie va incalzi sufletele romanilor care si-au gasit in Italia a doua lor casa. Romania si Italia au fost, acum mai bine de un secol si jumatate, aproape in acelasi timp, rodul implinirii constiintei de sine a popoarelor noastre. Astazi lucram impreuna la dezvoltarea proiectului de pace european, caruia ii adaugam, prin patrimoniul nostru cultural, argumentele care atesta contributia creativa a generatiilor care ne-au precedat, dovada a unitatii in diversitate, care ne apropie si ne face mai puternici", adauga seful statului.
Potrivit MNIR, expozitia, care beneficiaza de o punere in scena cu totul speciala, este cel mai mare si valoros proiect expozitional din ultimii 25 de ani dedicat civilizatiei getilor si dacilor, celei romane precum si civilizatiilor primilor migratori in spatiul de la nord de Dunare, in perioada cuprinsa intre sec. VII a.Chr. si sfarsitul sec. VII p.Chr. Versiuni ale expozitiei au mai fost prezentate la Madrid (in 2021) si la Bucuresti (in 2022), avand foarte mare succes la public.
Din colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei vor fi prezentate, printre altele: coiful de aur de la Cotofenesti, piese din tezaurele getice de la Stancesti, Craiova, Agighiol, Peretu, din tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, obiecte din inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, parti din tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure dacice provenind din localitati necunoscute din S-V Romaniei, piese din mormantul unei capetenii celtice de la Ciumesti, portretul imperial al lui Traianus Decius, tezaure sarmatice din judetul Buzau si Vitanesti, tezaurele de la Pietroasele, Apahida si Histria (din epoca migratiilor).
Din colectiile muzeelor partenere enumeram: stautuia zeului Glykon (din colectia Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta), tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese gepide, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme si obiecte de bronz grecesti de la Olanesti, precum si piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, piese din mormantul princiar getic de la Gavani (din patrimoniul Muzeului Brailei Carol I), tezaurul de argintarie romana de la Muncelul de Sus (din patrimoniul Complexului Muzeal National Neamt), vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Expozitia "Dacia. L'ultima frontiera della romanita" va fi deschisa la Muzeul National Roman din Roma pana in aprilie 2024.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.