×

Politic-Social

Liberalii vor sa desfiinteze institutul lui Ion Iliescu. Disciplina de partid pesedista, sparta de...

Liberalii vor sa desfiinteze institutul lui Ion Iliescu. Disciplina de partid pesedista, sparta de un tanar deputat

14.12.2023, 15:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 este o institutie infiintata prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revolutiei romane din 1989, IRRD fiind condus o vreme chiar de Ion Iliescu.

Initiativa liberalilor nu a trecut, fiind trantita la vot de PSD-isti, pentru care lupta la Comisia de Cultura si Mass-Media vicepresedintele Ionut Vulpescu, fost ministru al Culturii. Se stie ca Ionut Vulpescu a fost unul dintre preferatii fostului presedinte al Romaniei.



Nu toti pesedistii au votat impotriva. Un deputat n-a respectat linia partidului si s-a abtinut. Este vorba despre tanarul Iulian Badea, care a ales sa iasa din rand. Fiului fostului fotbalist al Craiovei Maxima este, ca si Ionut Vulpescu, "vice" la Comisia de Cultura si Mass-Media din Parlament.

Autorul a mai multor pozitii curajoase, iesite in rand, din linia partidului, Iulian Badea s-a justificat:

"Voi avea o interventie scurta, concentrata asupra votului meu in calitate de vicepresedinte PSD al comisiei pentru Cultura si Mass-Media din Parlamentul Romaniei. Vreau sa fiu lapidar, dar nu laconic, in ceea ce priveste argumentarea acestuia. M-am nascut dupa prabusirea regimului comunist si apartin tinerei generatii de politicieni. Din acest motiv consider un gest de normalitate abtinerea la votul de astazi.

"Vulpescu isi depaseste mandatul"

Procedez altfel decat disciplina de partid dintr-un considerent de ordin sufletesc. Am trait pana acum intr-o tara imperfecta, insa o tara libera. Stiu doar din carti cum s-au derulat evenimentele din 1989, dar mai stiu ca regimul comunist este considerat unul criminal si ilegitim. Votul meu de astazi este in afara 'liniei de partid', este in afara oricarei disciplinei propuse, iar personal socot ca fiind, la momentul anului 2023, redundanta activitatea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Sunt circumspect si sesizez subtilitatea Ministrului Vulpescu, coleg socialist al comisiei, care isi depaseste mandatul invocand linia de partid. Acest Institut a fost prezidat indelung de principialul sustinator politic al acestuia, Ion Iliescu. Fara sa aiba discutii punctuale si laborioase cu restul decidentilor politici PSD, atrage in mod deliberat si nejustificat partidul intr-o lupta purtata in numele unui singur om".

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, care este "furajat" cu bani de la Buget de Stat (in 2022, i-a fost alocata suma de 2,5 milioane de lei), a fost propus spre desfiintare in iunie 2021, dupa ce Senatul a adoptat initiativa partidelor PNL si USR-PLUS de desfiintare a acesteia.

Mediafax i-a cerut parerea lui Ionut Vulpescu, dar acesta, contactat pe Facebook, n-a avut nicio reactie, desi a vazut mesajul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare