×

Politic-Social

Rotativa pe modelul PSD-PNL si la Bruxelles? PPE vrea sa imparta cu PES mandatul presedintelui...

Rotativa pe modelul PSD-PNL si la Bruxelles? PPE vrea sa imparta cu PES mandatul presedintelui Consiliului European

17.06.2024, 21:19 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Exista patru posturi de conducere puse la bataie, iar acum PPE isi doreste oameni in trei dintre cele patru roluri, la un moment dat, in urmatorii cinci ani.

Pe langa asigurarea unui al doilea mandat pentru presedinta Comisiei Europene din Germania, Ursula von der Leyen, si a inca doi ani si jumatate pentru presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola din Malta, PPE vrea o parte din presedintia Consiliului, detinuta in prezent de Charles Michel din Belgia, au declarat sase oficiali pentru Politico .

Mandatul presedintelui Consiliului European este oficial de 2,5 ani si apoi trebuie reinnoit de liderii UE, dar, de obicei, un presedinte a fost sustinut de lideri pentru doua mandate.

Ideea divizarii functiei de presedinte al Consiliului European a fost lansata de premierul Croatiei, Andrej Plenkovic, in cadrul unei reuniuni interne a PPE, au declarat doi dintre oficiali.

Plenkovic este vazut ca o potentiala alternativa pentru functia de presedinte al Comisiei in locul Ursulei von der Leyen, avand in vedere ca provine tot din PPE si pe fondul apelurilor tot mai numeroase pentru ca Europa de Est sa obtina o functie de conducere.

Este clar ca PPE doreste un premiu mai mare in impartirea posturilor de conducere din UE dupa rezultatele obtinute in alegerile europene. Cu toate acestea, este putin probabil ca Partidul Socialistilor Europeni (PES), care a obtinut al doilea cel mai bun rezultat in alegeri si care l-a propus pe fostul prim-ministru socialist al Portugaliei, Antonio Costa, sa fie de acord.

Rotativa guvernamentala de la Bucuresti

Partidul National Liberal ( care apartine grupului PPE) si Partidul Social Democrat (care apartine grupului PES) au semnat un protocol politic in noiembrie 2021 prin care liderul liberalilor, Nicolae Ciuca, a fost premier pana in iunie 2023, fiind inlocuit cu presedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare