×

Cultura si divertisment

STUDIU. Economisirea regulata a banilor imbunatateste calitatea somnului. Ce au descoperit...

STUDIU. Economisirea regulata a banilor imbunatateste calitatea somnului. Ce au descoperit cercetatorii

10.07.2024, 12:09 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Economisirea regulata de bani poate ajuta la imbunatatirea somnului, sugereaza un nou raport, conform BBC .

Punerea deoparte a unei sume lunare, oricat de mica ar fi aceasta, ii ajuta, de asemenea, pe oameni sa se relaxeze si sa fie mai optimisti in ceea ce priveste viitorul, a constatat studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Bristol. Acestia au afirmat ca cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfactie in viata similare cu cei mai bogati care nu economisesc.

Un sfert dintre adultii din Regatul Unit au economii mai mici de 100 de lire sterline, conform sondajelor. Economisirea a fost dificila in ultimii ani, din cauza cresterii puternice a facturilor si a preturilor la alimente - chiar daca dobanzile platite de banci si de societatile de constructii s-au imbunatatit.

Se estimeaza ca sase din 10 persoane au obiceiul de a economisi, iar organizatiile caritabile sustin ca punerea deoparte a banilor - chiar si atunci cand au un venit mic - imbunatateste rezistenta financiara.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare in Domeniul Finantelor Personale al Universitatii Bristol a sugerat ca economisirea regulata duce la imbunatatirea satisfactiei in viata, chiar daca se pune deoparte doar o suma mica.

Raportul a sugerat ca acest lucru este rezultatul unei mai putine anxietati legate de bani, al unei mai putine probabilitati de a avea probleme cu datoriile sau al unei mai bune capacitati de a face fata evenimentelor neasteptate. Situatia este relativ complexa, cu alti factori in joc, inclusiv daca economiile au fost deja constituite si schimbarea circumstantelor pentru diferite grupe de varsta.

Cercetatorii au luat in considerare diverse studii, inclusiv unul care a urmarit economiile a mii de persoane pe o perioada de 10 ani. Acestia au sugerat o imbunatatire a satisfactiei vietii in urma economisirii, dar si un dezavantaj atunci cand nu se economiseste.

Cu toate acestea, alte evenimente de viata au avut un impact mai mare. De exemplu, mutarea acasa sau casatoria au imbunatatit intr-o mai mare masura bunastarea mentala. Pierderea unui loc de munca sau nasterea de copii au creat un deficit relativ mai mare de bunastare mentala.

Ratele dobanzilor platite de furnizorii de economii s-au imbunatatit intr-o perioada in care ratele dobanzilor au fost mai ridicate. In prezent, potrivit serviciului de informatii financiare Moneyfacts, un cont mediu cu acces facil plateste o dobanda de 3,12 %. Blocarea banilor timp de un an aduce un randament mediu de 4,65%.

Cu toate acestea, se asteapta ca randamentele sa devina mai putin generoase atunci cand Banca Angliei va reduce ratele dobanzilor de referinta. O prima scadere ar putea avea loc in luna august.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare