×

Externe

Vladimir Putin a pus ochii pe o insula strategica a NATO: ,,Scopul lui Putin este de a obtine...

Vladimir Putin a pus ochii pe o insula strategica a NATO: ,,Scopul lui Putin este de a obtine controlul asupra Marii Baltice" / Ministerul rus al Apararii ar fi propus revizuirea frontierei maritime in Marea Baltica, dar documentul a fost sters ulterior

22.05.2024, 20:47 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele rus, Vladimir Putin, are ochii atintiti asupra insulei suedeze Gotland, a avertizat seful apararii din Suedia, Micael Byden.

Gotland, cea mai mare insula din Suedia si comparabila ca marime cu cel mai mic stat american Rhode Island, este situata strategic in mijlocul Marii Baltice - intre Stockholm si exclava rusa Kaliningrad, noteaza publicatia POLITICO.

Aceste afirmatii ale oficialului suedez vin dupa ce o propunere a ministerului rus al Apararii de a revizui frontiera maritima a Rusiei in estul Marii Baltice a creat ingrijorare in randul membrilor nordici ai NATO. Cu toate acestea, draftul documentului, postat pe pagina de internet a Guvernului rus, a fost stearsa, noteaza Euractiv si Reuters .

In propunerea sa oficiala, Ministerul Apararii declarase ca o masuratoare sovietica a frontierei din 1985 a folosit harti nautice de la mijlocul secolului al XX-lea si, prin urmare, nu mai corespunde in totalitate coordonatelor cartografice mai moderne, potrivit Reuters.

Propunerea Rusiei ar fi urmat sa mute unilateral frontiera in partea de est a Golfului Finlandei, in jurul insulelor rusesti si in zona exclavei rusesti Kaliningrad, mai exact in apropierea oraselor Zelenogradsk si Baltiysk. Pentru Finlanda, aceasta ar fi redesenat frontiera in apropierea insulelor rusesti Hogland, Sommaro, Rodskar, Tyterskar si Vigrund. Locul exact al demarcarii nu fusese specificat si nicio harta nu a fost atasata la documentul sters ulterior, releva sursele citate.

,,Marea Baltica nu trebuie sa devina terenul de joaca al lui Putin"

,,Sunt sigur ca Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obtine controlul asupra Marii Baltice", a declarat Byden, comandantul suprem al fortelor armate suedeze, pentru ziarele retelei editoriale germane RND, citate de POLITICO .

,,Daca Rusia preia controlul si sigileaza Marea Baltica, acest lucru ar avea un impact enorm asupra vietii noastre - in Suedia si in toate celelalte tari riverane Marii Baltice. Nu putem permite acest lucru", a declarat Byden. ,,Marea Baltica nu trebuie sa devina terenul de joaca al lui Putin", a completat oficialul.

Micael Byden a avertizat si asupra pozitiei strategice pe care insula o reprezinta daca ar fi invadata de fortele armatei ruse: ,,Daca Putin invadeaza Gotland, el poate ameninta tarile NATO de pe mare. Acesta ar fi sfarsitul pacii si al stabilitatii in regiunile nordice si baltice", a declarat Byden.

Rusia neaga ca ar vrea sa schimbe frontiera maritima in Marea Baltica

In urma aparitiei acestor informatii, Rusia a negat acuzatiile care i-au fost aduse. O sursa ,,militar-politica" anonima a declarat, pentru agentiile de presa rusesti, ca ,,nu a existat si nu exista nicio intentie de a revizui latimea apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental din largul coastei continentale si a liniei frontierei de stat a Federatiei Ruse in Marea Balticaᅡ, scrie CNBC .

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat sau infirmat propunerea Ministerului rus al Apararii, spunand in schimb ca ,,nu exista nimic politic aici, desi situatia politica s-a schimbat semnificativ", a declarat el, potrivit agentiei ruse de presa Interfax.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare