×

Burse

Bursa. Rompetrol Rafinare, compania care opereaza Petromidia, a raportat o pierdere neta de 23,8...

Bursa. Rompetrol Rafinare, compania care opereaza Petromidia, a raportat o pierdere neta de 23,8 mil. dolari si afaceri de 1,1 mld. dolari, minus 15% fata de T1/2023

15.05.2024, 19:10 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International (Rompetrol), care opereaza Petromidia, cea mai mare rafinarie din Romania, a inregistrat in primul trimestru din 2024 o cifra de afaceri bruta de circa 1,1 miliarde de dolari, in scadere cu 15% fata de perioada similiara a anului trecut.

In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) inregistrat de companie a fost de 33,2 milioane de dolari, de la 100,9 mil. dolari in T1/2023, rezultatul net avand o valoare negativa de 23,8 milioane de dolari, de la plus 14,4 mil. dolari in T1/2023.

"Rezultatele operationale si financiare au fost influentate de volatilitatea cotatiilor internationale pentru materii prime (titei, componente bio) si produse petroliere. De asemenea, un impact major a fost determinat de oprirea activitatilor de productie pentru realizarea reviziei generale planificate a rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si de costurile si investitiile programate in cadrul acestora. Gradul de utilizare a rafinariei Petromidia a fost de 68,9% in primul trimestru, pe fondul opririi programate a instalatiilor", noteaza compania.

Cu o investitie totala estimata la aproximativ 85 de milioane de dolari in proiectele de dezvoltare implementate, la care se adauga si fonduri pentru lucrarile de mentenanta si recertificare, revizia generala a reprezentat un efort necesar pentru functionarea optima si in conditii de siguranta a celei mai mari rafinarii din tara.

Rafinaria Petromidia isi asigura integral necesarul de titei din surse externe, in special din Kazahstan. In primul trimestru, materia prima s-a apreciat cu 2% fata de nivelul mediu din T1 2023 si cu 15% in perioada ianuarie-martie, de la 75,7 USD/baril (titei Brent) la inceputul lunii ianuarie, la 86,9 USD/baril, la finele lunii martie.

In ciuda neoperarii instalatiilor pe perioada reviziei, Rompetrol Rafinare a fost consecventa in furnizarea de carburanti catre piata domestica, cu 66% din total furnizat pe plan intern. Aceasta strategie de business vizeaza maximizarea randamentelor de vanzari in Romania, unde compania este un factor de stabilitate pe piata energetica.

Totodata, Rompetrol Rafinare a sustinut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanti din Republica Moldova, Georgia si cu o prezenta semnificativa in Bulgaria.

Valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare si petrochimie) in primul trimestru al anului, s-a ridicat la 240 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 312 mii de tone de produse petroliere exportate in ianuarie-martie 2024.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanti contributori la bugetul de stat al Romaniei, platind peste 316 milioane de dolari in T1 2024. Compania are 2,1 mld. lei capitalizare si este detinuta majoritar de KMG International (48,1%) si statul roman prin Ministerul Energiei (44,7%). Actiunile RRC inregistreaza o scadere de 7,7% de la inceputul acestui an, pe fondul unor tranzactii de 651.200 de lei, arata datele BVB.

Alte informatii din raportul financiar la T1/2024:

Segmentul de rafinare

In primele trei luni din 2024, rafinaria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent titei de origine Kazahstan. Unitatea din Navodari dispune de un flux stabil de materie prima, in principal datorita achizitiilor de titei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan.

Din volumele totale de materii prime procesate, rafinaria a obtinut 274 de mii de tone de benzine si 508 mii de tone de motorine. Vanzarile de carburanti au fost orientate spre piata interna, cu doua treimi din total comercializat in Romania.

In trimestrul I 2024, supusul total de materie prima al rafinariei Petromidia a fost in scadere, ca urmare a sistarii proceselor operationale din data de 8 martie - inceputul reviziei generale. Cu toate acestea, rafinaria a reusit sa obtina un randament al produselor albe in crestere - 90,3%wt, iar pierderea tehnologica a consemnat o scadere de 0,18%wt, datorita achizitiei de component de motorina si jet A1.

In ceea ce priveste rafinaria Vega (singurul producator intern de bitum si hexan), procesarea totala de materie prima a fost de circa 61 de mii de tone in trimestrul I 2024, in scadere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a volumelor mai mici de materii prime si semifabricate furnizate de rafinaria Petromidia.

Rafinaria Vega a inregistrat parametri operationali buni, cu un consum tehnologic de 0,59%, consum energetic de 2,89 GJ/t si disponibilitate mecanica de 98,78%.

Pe fondul scaderii gradului de utilizare a rafinariilor Petromidia si Vega, segmentul de rafinare a consemnat o cifra de afaceri bruta de 937 de milioane de dolari, un profit operational (EBITDA) de 28,5 milioane de dolari si un rezultat net negativ de 4,7 milioane de dolari.

Segmentul de petrochimie

In trimestrul I 2024, productia totala de polimeri in segmentul de petrochimie a fost de 16 mii tone, in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au produs 26 mii tone.

Rezultatele operationale au fost influentate, in principal, de nefunctionarea instalatiei de Polietilene de Joasa Densitate (LDPE), cauzata de conditiile nefavorabile de pe piata produselor petrochimice, dar si pe fondul perioadei de revizie generala programata, inceputa in luna martie 2024.

In ciuda conditiilor de piata actuale, singura divizie petrochimica din Romania a continuat sa-si onoreze livrarile catre partenerii din industriile de profil, sustinand, astfel, mai multe segmente de productie din tara.

Segmentul de petrochimie este unicul producator de polipropilene si polietilene din Romania, cu capacitatea de a-si recapata pozitia competitiva pe piata interna si regionala, odata cu stabilizarea pietei de profil.

Segmentul de distributie

In primul trimestru al anului, cifra de afaceri bruta consolidata a segmentului de distributie a inregistrat o valoare de 759 de milioane de dolari, in usoara scadere, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2023.

Cotatiile internationale aferente produselor petroliere au consemnat in T1 o scadere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 1% la benzina si 2% la motorina. Pe plan intern, evolutia preturilor la carburanti a fost influentata de modificarea accizei de la 1 ianuarie, care s-a reflectat intr-o crestere cu 29 de bani pe litrul de benzina si 26 de bani pentru cel de motorina. De la 1 iulie, acciza va inregistra o noua majorare (incluzand si TVA aferenta), care va adauga 43 de bani pe litrul de benzina si 40 de bani pe litrul de motorina.

In Romania, principala piata de comercializare a carburantilor produsi in Petromidia, vanzarile au crescut cu 12% in T1 2024 (270 de mii de tone), fata de T1 2023 (242 de mii de tone). Cresterea a venit din strategia companiei de a raspunde cu prioritate nevoilor pietei din tara.

La finalul lui martie 2024, reteaua de distributie din Romania a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare, in crestere cu 44 de puncte, fata de martie 2023. Reteaua include statiile proprii, statiile partener si statiile mobile: expres, baze interne de 9 si 20 metri cubi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare