×

Accesează
contul existent

Burse

Companiile de energie si utilitati de la BVB au castigat 1,5 mld. lei din dobanzi in primele noua...

Companiile de energie si utilitati de la BVB au castigat 1,5 mld. lei din dobanzi in primele noua luni din 2023, ceea ce inseamna ca stau pe depozite si titluri de stat de 30 mld. lei. In loc sa investeasca, energeticienii castiga din dobanzi

13.02.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ "Este o discrepanta mare intre societatile producatoare si cele de utilitati", spune un broker ¬ OMV Petrom face din dobanzi cat toate celelalte sapte companii la un loc.

Marile companii din sectoarele energie si utilitati de la Bursa de Valori Bucuresti au avut in primele noua luni din 2023 venituri din dobanzi de aproximativ 1,5 miliarde de lei, in urcare cu 54% comparativ cu aceeasi perioada din 2022, cele mai mari sume fiind raportate de Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz.

La un calcul invers, la o dobanda anuala medie de 6%-7% la depozite sau titluri de stat, pentru o perioada de noua luni ar insemna aproximativ 5%, de unde putem deduce ca aceste plasamente s-au ridicat la circa 30 de miliarde de lei, aproximativ 6 miliarde de euro, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din rapoartele financiare ale companiilor.

"Este o discrepanta mare intre societatile producatoare si cele de utilitati. Se vede clar ca au o forta financiara mare si disponibilitati financiare consistente pe care le pot plasa. Sunt disponibilitati create ca urmare a profiturilor obtinute din activitatea lor. La Transelectrica, Electrica, Transgaz si Conpet, disponibilitatile au fost clar mult mai mici fata de restul societatilor, s-a si vazut in activitatea de plasare a acestora in astfel de activitati de investitii", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare al Estinvest, pentru ZF.

Companiile creeaza depozite pentru generare unor surse suplimentare de venit sau le detin in scop investitonal. In totalul veniturilor financiare, veniturile din dobanzi au cea mai mare pondere, iar in cheltuielile financiare, cea mai mare pondere o au in majoritatea cazurilor cheltuielile cu dobanzile. In rapoartele financiare ale companiilor, veniturile din dobanzi pot include si dobanzile incasate pentru imprumuturile acordate filialelor din grup, cum este cazul Electrica. La Electrica sunt mentionate in raportul financiar la noua luni incasarile de dobanzi.

Veniturile din dobanzi sunt mai mari la nivelul intregului an, cum este cazul OMV Petrom, unde veniturile din dobanzi se ridica la 1 mld. lei la final de 2023, fata de 776,1 mil. lei la finele lui 2022. La noua luni din 2023, unicul producator local de petrol si gaze avea venituri din dobanzi de 779,4 mil. lei, plus 55,6% fata de perioada similara din 2022.

Pentru OMV Petrom, ca si pentru Romgaz, necesarul de finantare a investitiilor este mult mai mare decat in cazul celorlalte companii, avand in vedere proiectul Neptun Deep din Marea Neagra in care cele doua sunt implicate cu cote egale. Pentru 2024, Petrom si-a bugetat 8 mld. lei pentru investitii, cea mai mare parte mergand catre proiectul de exploatare din Marea Neagra.

Si Romgaz trebuie sa faca rost de bani pentru a finanta partea de 50% din proiectul Neptun Deep. Pentru aceasta, producatorul si furnizorul de gaze naturale vrea sa vanda obligatiuni de 1 mld. euro, din care 500 mil. euro in a doua jumatate a acestui an. Pe langa acesti bani, alte 2 mld. euro vor fi asigurate din surse proprii. Romgaz avea la T3/2023 venituri din dobanzi de 172 mil. lei, plus 18,9% fata de noua luni din 2022.

In cazul producatorului de energie nucleara Nuclearelectrica, pentru care necesarul de investitii este de asemenea unul ridicat, veniturile din dobanzi la noua luni din 2023 erau de 277,1 mil. lei, de peste doua ori mai mari (125%) fata de noua luni din 2022. Nuclearelectrica si-a propus sa investeasca 1,66 mld. lei in 2024 - din care 1,56 mld. lei ar veni din surse proprii - cu 131% mai mult fata de 2023.

Producatorul de energie verde Hidroelectrica avea venituri din dobanzi raportate de 228,6 mil. lei la septembrie 2023, cu 45,7% mai mari decat la septembrie 2022. Compania de stat si-a bugetat investitii de 1,33 mld. lei in acest an, fata de 300 mil. lei preliminat in 2023.

O scurta privire la veniturile realizate din dobanzi ale companiilor din energie si utilitati arata ca producatorii au o putere financiara net superioara fata de companiile de utilitati, la care aceasta categorie de venituri este de ordinul milioanelor de lei. De altfel, nici capitolul investitii in utilitati nu stam prea bine in ultimii ani.

Transgaz avea venituri din dobanzi de 37,5 mil. lei la noua luni din 2023, minus 12,6% fata de noua luni din 2022, Conpet de 5,1 mil. lei, minus 30,1%, Transelectrica de 4,1 mil. lei, plus 115,8%, iar Electrica de 1,9 mil. lei, de la 0 lei in aceeasi perioada din 2022. In timp ce producatorii de energie au castigat foarte bine din diferenta dintre pretul de productie si cel de vanzare, companiile de utilitati au primit mai greu de la stat banii din compensarile de pret.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare