×

Zf 24

Guvernul britanic isi propune sa construiasca urmatoarea mare centrala nucleara in nordul Tarii...

Guvernul britanic isi propune sa construiasca urmatoarea mare centrala nucleara in nordul Tarii Galilor

22.05.2024, 13:51 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul britanic intentioneaza sa construiasca o mare centrala nucleara in nordul Tarii Galilor, in incercarea de a stimula aceasta sursa de energie electrica stabila si cu emisii reduse de dioxid de carbon, alaturi de parcurile eoliene, pentru a-si atinge obiectivele climatice, raporteaza Bloomberg.

Marea Britanie va demara discutiile cu o serie de companii energetice internationale pentru a incerca sa construiasca centrala de la Wylfa, pe insula Anglesey, potrivit unei declaratii de miercuri. Construirea unei noi centrale cu asemenea capacitati ar marca a treia centrala atomica la scara larga din Marea Britanie, dupa zeci de ani in care guvernul nu a finalizat nicio alta instalatie de acest tip in tara.

Energia nucleara este esentiala pentru obiectivul Marii Britanii de a ajunge la emisii nete de carbon zero pana in 2050, actualul guvern planuind sa cvadrupleze capacitatea nucleara a tarii pana in acel an.

"Continuam sa avansam in programul nostru de expansiune a energiei nucleare", a declarat Claire Coutinho, secretarul de stat al Regatului Unit pentru securitate energetica. "Wylfa nu numai ca ar aduce energie curata si fiabila pentru milioane de locuinte, dar ar putea crea mii de locuri de munca bine platite si ar aduce investitii in intregul nord al Tarii Galilor."

Pana in prezent, exista o singura centrala de mari dimensiuni in constructie, Hinkley Point C a Electricite de France SA, care a depasit bugetul stabilit cu mai multe miliarde de lire sterline, proiectul aflandu-se in intarziere de mai multi ani de zile. O alta centrala in curs de dezvoltare, Sizewell C, se lupta inca pentru a obtine finantarea necesara demararii constructiilor.

La inceputul acestui an, Marea Britanie a fost de acord sa cumpere situl Wylfa de la Hitachi Ltd. pentru 160 de milioane de lire sterline (203 milioane de dolari). Actiunea in cauza marcheaza un efort de revitalizare a sitului dupa ce compania japoneza l-a abandonat in urma cu aproape patru ani, in pofida unui pachet generos de sprijin guvernamental pentru construirea unei centrale atomice in acea zona.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare