×

Eveniment

Iulian Sorescu, expert in ajutoare de stat, consultant financiar sI de business NOERR: Ajutoarele...

Iulian Sorescu, expert in ajutoare de stat, consultant financiar sI de business NOERR: Ajutoarele de stat au bugete din ce in ce mai mari, dar tot nu fac fata acestei nevoi mari pentru investitii

13.06.2024, 12:11 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Iulian Sorescu, expert in ajutoare de stat, consultant financiar sI de business NOERR, spune ca Romania este in cea mai buna perioada de dezvoltare economica, atat ca volum al investitiilor cat si ca volum al finantarilor.

"Vedem in proiectele realizate de noi tot mai multe investitii si de magnitudine mai mare. Daca acum 5- 10 ani vorbeam de investitii de 5-10 mil euro si se pareau mari, acum vorbim de investitii de 30-100 mil. euro. Ajutoarele de stat au bugete din ce in ce mai mari, acopera tot mai multe industrii, dar tot nu fac fata acestui volum al investitiilor. In ultimii ani bugetele anuale nu au fost suficiente, s-a ajuns sa se depuna de 3-5 ori mai multe proiecte, ceea ce arata ca este nevoie de mai multI bani pentru dezvoltarea acestor business-uri. Este un apel pe care il fac pentru Guvern sa facem notificari la Comisia Europeana sa marim aceste bugete anuale de 150 mil euro pe an", a spus el in cadrul conferintei ZF Cei mai mari jucatori din economi 2024.

Ce a mai spus?

¬ Fereastra pentru depunerea proiectelor pe materiale de constructii s-a inchis (buget de 150 mil euro), cea pentru industria alimentara s-a inchis, exista fondul de modernizare pentru proiecte- energia verde- pentru autoconsum si vanzare, unde sunt 820 mil euro in acest an, fereastra este deschisa acum. Avem bugetul de 220 mil euro pentru reciclare, fereastrase deschide luna urmatoare, companiile ce vor realiza investitii pot primi 8,4 mil euro.

¬ Exista un proiect de interes european comun pentru companiile ce investesc in industria de cercetare dezvoltare, unde companii din Romania au fost aprobate si primesc finantare PNRR- de 500 mil euro, unde Bosch, Continental au fost aprobate pentru activitatI de research.. O industie de cercetare dezvoltare de care avem nevoie. Daca acum 5 ani vorbeam de asamblare, acum vorbim de industria cercetarii dezvoltarii, unde sunt companii ce investesc sume mari, multe din fabricile de componente auto vor avea si unitatea de cercetare pe langa unitatea de productie. Este un trend pe care il vedem in Ungaria sau Polonia

¬ Daca acum 10-15 ani, 90% din proiecte erau investitii facute de multinationale, acum s-a echilibrat ponderea, avem 50% multinationale sI 50% companii romanesti pentru proiecte cu ajutoare de stat. Au prins curaj antreprenorii romani, promit capacitati de productie, aplica pentru ajutoare de stat.

¬ Ponderea s-a echilibrat, sunt scheme de ajutor de stat unde companiile romanesti aplica, datorita faptului ca antrepernorii romani au luat exemplul multinationalelor si au inceput sa creada in aceste ajutoare, sa aiba business planuri credibile, au acces la cofinantari, au putere financiara ridicata si pot sa se inhame la proiecte de investitii pe anii urmatori.

Fondurile nerambursabile vor exista mereu, companiile trebuie sa fie bine informate, sa se documenteze bine legat de aceste surse de finantare, multe companii afla prea tarziu despre aceste finantari.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare