![]() |
19.03.2025, 14:38 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Sameday tinteste sa-si extinda reteaua in mod accelerat si anul acesta, pastrand ritmul de investitii de 50-60 de milioane de euro pe an din ultima perioada, sustine Lucian Baltaru, CEO-ul companiei.
"Continuam in 2025 sa extindem reteaua intr-un mod destul de accelerat si, de asemenea, pentru prima data incepem sa ne concentram pe a extinde locatiile. Ne concentram pe a creste numarul de boxuri per locatie. Daca pe acoperirea geografica stam relativ bine, inca mai avem de lucru, dar incepem sa ne uitam foarte mult la cresterea capacitatii unui easybox. Pastram nivelul de investitii la 50-60 de milioane de euro pe an din ultimii 4-5 ani. Il pastram si anul acesta. Ne vom concentra de data asta foarte mult in acest an pe zona de calitate, pentru ca o nevoie importanta a pietei este sa crestem viteza cu care livram si predictibilitatea cu care o facem", a spus el in cadrul evenimentului ZF eCommerce Summit 2025.
Ce a mai declarat Lucian Baltaru in cadrul evenimentului:
¬ Ne uitam la eficienta, pentru ca in ultimii doi ani si cu precadere in ultimul an cresterea costurilor a fost destul de agresiva pentru noi si, pentru a tine pasul, trebuie sa incepem sa operam mult mai eficient. Deci investitiile noastre se vor concentra mai mult in imbunatatirea eficientei lor, atat in zona de depozit sortare, cat si in zona de easybox-uri. Ne vom duce foarte multin zona asta. Ne uitam si marcam toate procesele operationale si ne uitam cum putem sa le imbunatatim intr-un mod mai eficient si mai sustenabil.
¬ Ne uitam mai atent la gradul de incarcare al tirurilor. Daca suntem acum pe la 85% - 90%, inca mai avem spatiu de imbunatatit. Avem nevoie de de softuri inteligente care sa ne ajute in aceste procese.
¬ Aplicatia a fost o investitie uriasa in ultimii ani pentru noi. Evident ca avem o lista de 60-70 de imbunatatiri. Noi in aplicatie le punem intr-o coada, le prioritizam, dar cred ca cea mai mare imbunatatire in piata a fost ca noi, in ultimii 10-15 ani am construit foarte mult pentru B2C si ecosistemul nostru operational de servicii, tot ceea ce facem a fost orientat catre business. Odata cu aplicatia, noi ne-am deschis tot ecosistemul Sameday catre consumatori. Practic, cu ajutorul aplicatiei, consumatorii pot folosi toata suita de servicii pe care pana acum un an doar businessurile o puteau folosi.
¬ Cat de folosita este functia de a trimite un colet de o persoana fizica? Noi crestem lunar undeva intre 10% 15%, ne-am dublat numarul de trimiteri pe acest serviciu in ultimul an si continuam pe dublare, deci e o crestere mare a pietei. Evident ca aici sunt si consumatorii care schimba intre ei produse, deci economia circulara beneficiaza foarte mult, dar si cei care vor sa-si trimita diverse lucruri parintilor, parintii trimit copiilor. Serviciul creste, creste accelerat si e o zona in care noi credem si credem ca va creste in continuare foarte mult.
¬ Cred ca anul acesta lansam un serviciu de "rent a box" prin care poti sa lasi intr-un box un colet si noi sa nu ne atingem de el, poate sa vina altcineva sau chiar tot tu sa-ti ridici acel colet. O sa punem si in aeroport, de exemplu, unde sa poti sa iti lasi lucruri.
¬ Avem hub-ul mare din din Bucuresti, cu o capacitate de sortare de aproape 70.000 de colete pe ora, dar anul trecut am mai deschis un hub in Brasov, pe langa cel pe care il aveam in Sibiu. Se pare ca hub-urile in mijlocul tarii incep sa ne ajute destul de mult, pentru ca economia in provincie incepe sa creasca si transferul de colete din tara catre Bucuresti sau intre alte orase a inceput sa fie destul de interesant. Iar ca sa castigam timp bun de livrare, pe Timisoara - Bacau, de exemplu, nu are niciun sens sa mai treci paletul prin Bucuresti. Incercam sa-l sortam in mijlocul tarii si pe urma sa il trimitem mai departe, in asa fel incat sa livram a doua zi de oriunde.
¬ Noi avem un cerc foarte mare cu de colete dinspre Asia. Vorbim de culturi foarte diferite, nu este extrem de simplu sa setezi un parteneriat cu partea asiatica. Functioneaza, este o zona foarte axata pe minim de cost, nu pe minim de timp de livrare si o zona care noua nu ne place foarte mult.
¬ Noi incercam sa venim cu un serviciu foarte rapid, sa venim aproape de consumatorii chinezi. Easybox-ul este mai greu de inteles de asiatici, dar e o zona pe care nu o putem neglija, creste, creste destul de accelerat si suntem si noi in in filmul acesta. Baza noastra de clienti este cea locala, domestica. Jucatorii online mici, medii, sunt o zona extrem de importanta pentru noi si incercam sa sa avem in continuare grija si de acest segment.
¬ Este destul de greu de gasit locuri de instalat easybox-uri in Bucuresti, dar nevoia este in continuare foarte mare. Inca nu acoperim uniform toate zonele din Bucuresti, inca nu acoperim uniform tara, motiv pentru care am dezvoltat centrul de aici, care ne ajuta sau sa ne spuna locatiile in care coordonatele GPS in care ar trebui sa instalam easybox-uri si marimea acelui box, in functie de datele pe care noi le avem in sisteme, numar de colete in acea zona, populatie, puterea de cumparare. Deci agream o suita de date care in final sa ne furnizeze locurile in care trebuie sa instalam, iar conditionarea pe care noi o punem in sistem este sa reusim sa acoperim o pondere cat mai mare de populatie in mai putin de 7 minute de mers pe jos.
¬ Suntem in momentul de fata la 50% din populatie la mai putin de 7 minute de mers pe jos distanta fata de cel mai apropiat easybox si tintim sa ajungem undeva la 80% din populatie.
¬ Provocarea principala pentru 2025? Pana anul trecut, eu as fi raspuns calitatea resursei umane, care cred ca ramane in continuare o provocare, dar acum mai avem un nivel de complexitate - cresterea accelerata a costurilor, care pe de o parte, vine din inflatie, care are in zona asta un o intarziere cu care noi o simtim in business si mai vine si din faptul ca salariul minim a crescut.
¬ Cresterea salariului minim pune presiune pe costuri si, mai mult, pune presiune pe salariul mediu. De asemenea, aici cumva e un mix intre calitatea resursei umane si costurile care cresc accelerat. Combustibilul creste si el accelerat. Avem niste provocari destul de mari, de aceea focusul nostru se duce mult catre eficienta de data asta.
¬ Daca pana acum a fost catre crestere sa crestem, sa inovam, sa lansam servicii, sa schimbam comportamente in piata, acum trebuie sa ne luam un an-doi in care sa punem mai multa structura, sa eficientizam mai mult ceea ce facem si pe urma sa ne pregatim de un nou ciclu de crestere. Si trebuie sa facem asta in conditiile deloc simple din piata, in care livrarea este perceputa ca un serviciu care trebuie sa fie gratuit. Deci e o presiune enorma.
¬ Easybox este, in medie, cu 30% mai ieftin decat o trimitere la usa, pentru ca in spate avem o gramada de eficiente pe care le adunam si, in acelasi timp, pe langa ca avem un serviciu mult mai ieftin, avem un serviciu cu incasari la experiente semnificativ mai bun.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.