×

Accesează
contul existent

Zf 24

Undelucram.ro: Peste 40% dintre specialistii in HR din Romania sustin utilizarea AI pentru ca...

Undelucram.ro: Peste 40% dintre specialistii in HR din Romania sustin utilizarea AI pentru ca angajatii sa lucreze mai usor si mai rapid. Procentul creste la 50% in Ungaria, dar este la 7% in Republica Moldova

13.06.2024, 16:48 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Aproximativ 41% dintre specialistii in HR din Romania sprijina utilizarea instrumentelor de Inteligenta Artificiala pentru a usura munca angajatilor si economisirea de timp, procent mai mare decat cel din Grecia, de exemplu, unde este de 35%, si apropiat de cel din Bulgaria, de 40%, potrivit unui studiu realizat de platforma Undelucram.ro.

In Ungaria procentul urca la 50%, dar in Republica Moldova este de doar 7%.

Cele mai utilizate instrumente AI de catre expertii in resurse umane din Romania sunt ChatGPT (58%), aplicatiile specifice domeniului HR (11%), solutiile dezvoltate intern care acopera mai multe cerinte (11%), QuillBot (8,2%), Character.AI (6,7%), Midjourney (5,7%), altele (6%).

ChatGPT este cea mai utilizata aplicatie si in Bulgaria si Republica Moldova (83%, respectiv (81%). De asemenea, aplicatiile specifice domeniului HR sunt cel mai mult utilizate in Ungaria (41%) si Grecia (18%).

"In ultimii doi ani, odata cu aparitia ChatGPT, s-a vorbit enorm despre impactul Inteligentei Artificiale asupra pietei muncii. Cu toate acestea, studiul nostru ne arata ca specialistii in HR nu folosesc indeajuns Inteligenta Artificiala in activitatea lor, ca instrumentele utilizate nu sunt valorificate la maximum din cauza lipsei trainingurilor si ca foarte multe dintre organizatii nu au un plan concret de eficientizare a muncii cu astfel de solutii. Astfel, speram ca in curand sa vedem cat mai multe actiuni din partea companiilor in acest sens", a afirmat Costin Tudor, CEO Undelucram.ro, parte a retelei WhereWeWork.

Aproximativ 55% dintre specialistii in HR din Romania sprijina utilizarea Inteligentei Artificiale in companiile pe care le reprezinta, procentele cele mai mari fiind in Bulgaria (69%) si Ungaria (62%). In schimb, cifrele scad la 41% in Grecia si 32% in Moldova.

In jur de 18% dintre expertii in resurse umane din Romania nu sustin folosirea instrumentelor AI, iar 27% nu au o pozitie clara in acest sens. Republica Moldova este tara cu cel mai mic procent al oamenilor de HR care sprijina utilizarea Inteligentei Artificiale, 38% dintre respondenti spunand ca organizatia pe care o reprezinta nu promoveaza aceasta practica.

Pe de alta parte, Grecia este tara cu cel mai mare procent al specialistilor HR care nu sunt hotarati daca sa promoveze sau nu folosirea instrumentelor de Inteligenta Artificiala in randul angajatilor.

Principalele motive pentru care expertii in HR din Romania sprijina instrumentele AI sunt: simplificarea muncii angajatilor si economisirea de timp (41%), automatizarea anumitor sarcini astfel incat sa nu mai fie nevoie de apelarea la furnizori (31%) si diminuarea volumelor de recrutare in organizatie (7%). Aceasta ordine se pastreaza si in celelalte patru tari din regiune.

In ceea ce priveste utilizarea solutiilor AI de catre angajati, 41% dintre specialistii HR din companiile din Romania raporteaza ca salariatii folosesc astfel de solutii, procentele fiind de 64% in Ungaria, 58% in Bulgaria, 43% in Grecia si 21% in Republica Moldova.

Cel mai mare procent de neutilizare a instrumentelor AI este inregistrat in Republica Moldova (63%), iar cea mai mare rata a specialistilor HR care nu stiu daca angajatii folosesc AI este in Grecia (38%).

Sondajul a fost realizat intre 15 mai - 5 iunie si au raspuns 5.250 specialisti in resurse umane care provin in proportie de 80% din companii cu peste 100 de angajati din Romania, Republica Moldova, Ungaria, Grecia si Bulgaria.

Respondentii lucreaza in companii din domeniile automotive, banci/asigurari/pensii/alte servicii financiare, IT&C, BPO & servicii, constructii&imobiliare, educatie, farma, HoReCa, productie de bunuri de consum, productie industriala, retail, servicii medicale, servicii stiintifice/tehnice, servicii transport/logistica, telecomunicatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare