utile-sca

Directiva Serviciilor de Plata 2

Noutăți la plata cu cardul și accesarea aplicației Orange Money

Începând cu data de 14 septembrie 2019 au devenit aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 (numit în cele ce urmează Regulamentul) de completare a Directivei Serviciilor de Plată (UE) 2015/2366 .

O prevedere importantă a Regulamentului o reprezintă necesitatea aplicării Autentificării Stricte a Clienților (SCA) în cazul accesării aplicațiilor de tip mobile banking, Internet banking, precum și în cazul autorizării plăților electronice la distanță.

Mai multe despre SCA

Aplicarea SCA presupune utilizarea unei combinații de doi factori de identificare a clientului. Aceștia trebuie să facă parte din categorii de identificare diferite, astfel încât prin combinarea lor, iar în cazul plăților, a sumei plății și datele beneficiarului, se va obține un cod unic care permite autentificarea în aplicație sau autorizarea unei plăți la un standard înalt de siguranță.

În acest moment sunt definite 3 categorii de factori de identificare:

Artboard Created with Sketch.
Cunoștința

de exemplu un cod PIN sau o parolă

psd2-device
Posesia

de exemplu un telefon mobil sau un token de autorizare

Artboard Created with Sketch.
Biometria

de exemplu identificarea prin amprentă sau identificarea facială

Altfel spus, vei face plăți mai sigure și va crește securitatea utilizării instrumentelor de plată electronice, de tip card sau a aplicațiilor de tipul mobile banking, precum Orange Money sau Internet banking.

Cum se va modifica experiența ta de plată?

Utilizarea aplicației mobile Orange Money rămâne neschimbată

Întrucât aplicația mobilă Orange Money folosește deja două elemente din categorii diferite, atât autentificarea în aplicație, cât și autorizarea plăților rămân neschimbate și se fac în continuare prin introducerea codului PIN sau prin identificarea biometrică.

Plăți mai sigure cu cardul tău fizic Orange Money la POS

Conform Regulamentului, poți face în continuare tranzacții contactless cu cardul fizic fără PIN, în limita a 100 lei. Modificarea constă în faptul că vei putea face astfel de tranzactii fără PIN doar până la o valoare cumulată ce va fi comunicată ulterior de către Orange Money.

Plățile pe Internet cu cardul tău virtual Orange Money, rămân neschimbate

În cazul plăților pe Internet cu cardul de debit Orange Money, se aplică în continuare standardul 3D Secure, adică acel cod transmis prin SMS pentru autorizarea tranzacțiilor. Acesta este valabil la toate tranzacțiile pentru care comercianții solicită aplicarea acestui tip de autorizare.

Pentru ca procesul să fie mai simplu, dar la fel de sigur, intenționăm ca autorizarea plăților pe Internet să o faci direct din aplicația mobilă Orange Money. Revenim cu noutăți curând.

Documentația PSD2

Secțiune dedicată programatorilor și informații cu privire la PSD2.

Conform reglementărilor PSD2 în vigoare, Orange Money oferă acces organizațiilor autorizate AISP, PISP și/sau PIISP la o platformă de test dedicată, dezvoltată în linie cu standardele impuse de Berlin Group API.

Accesează documentația PSD2

Părerea ta este importantă pentru noi, lasă-ne feedbackul tău

Feedback

sus

Serviciul Orange Money este furnizat de Orange Money IFN SA şi autorizat de Banca Naţională a României. Orange Money IFN SA este înregistrată cu nr. IEME - RO - 003 - / 21.12.2015 în Registrul Instituţiilor Emitente de Monedă Electronică gestionat de BNR.