info

Orange Money își va schimba numele și identitatea pe 10 iulie 2024.
Odată cu această schimbare, se vor modifica și canalele pe care ne poți contacta: numerele de telefon, adresa de e-mail, site-ul, pagina de Facebook etc.
Vei afla aceste detalii începând cu 10 iulie 2024.

info

Orange Money își va schimba numele și identitatea pe 10 iulie 2024.
Odată cu această schimbare, se vor modifica și canalele pe care ne poți contacta: numerele de telefon, adresa de e-mail, site-ul, pagina de Facebook etc.
Vei afla aceste detalii începând cu 10 iulie 2024.

utile-sca

Directiva Serviciilor de Plata 2

Noutăți la plata cu cardul și accesarea aplicației Orange Money

Am lansat o nouă versiune a aplicaţiei mobile Orange Money. Descoperă noutăţile!

Începând cu data de 14 septembrie 2019 au devenit aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 (numit în cele ce urmează Regulamentul) de completare a Directivei Serviciilor de Plată (UE) 2015/2366 .

O prevedere importantă a Regulamentului o reprezintă necesitatea aplicării Autentificării Stricte a Clienților (SCA) în cazul accesării aplicațiilor de tip mobile banking, Internet banking, precum și în cazul autorizării plăților electronice la distanță.

Mai multe despre SCA

Aplicarea SCA presupune utilizarea unei combinații de doi factori de identificare a clientului. Aceștia trebuie să facă parte din categorii de identificare diferite, astfel încât prin combinarea lor, iar în cazul plăților, a sumei plății și datele beneficiarului, se va obține un cod unic care permite autentificarea în aplicație sau autorizarea unei plăți la un standard înalt de siguranță.

În acest moment sunt definite 3 categorii de factori de identificare:

Artboard Created with Sketch.
Cunoștința

de exemplu un cod PIN sau o parolă

psd2-device
Posesia

de exemplu un telefon mobil sau un token de autorizare

Artboard Created with Sketch.
Biometria

de exemplu identificarea prin amprentă sau identificarea facială

Altfel spus, vei face plăți mai sigure și va crește securitatea utilizării instrumentelor de plată electronice, de tip card sau a aplicațiilor de tipul mobile banking, precum Orange Money sau Internet banking.

Cum va arăta experienţa ta de plată?

Utilizarea aplicației mobile Orange Money rămâne neschimbată

Întrucât aplicația mobilă Orange Money folosește deja două elemente din categorii diferite, atât autentificarea în aplicație, cât și autorizarea plăților rămân neschimbate și se fac în continuare prin introducerea codului PIN sau prin identificarea biometrică.

Ceea ce se schimbă, pentru a aduce complexitate codului PIN al aplicației, este dimensiunea acestuia, adica va fi compus din 6 cifre, în loc de 4. De asemenea, vei observa că, dupa validarea datelor și înainte de semnarea tranzacției, îți va apărea o căsuță de dialog cu rezumatul operațiunii și cu opțiunea de a merge mai departe sau de a anula operațiunea.

PIN-ul tău aferent aplicației Orange Money

Resetarea PIN-ului aferent aplicației mobile Orange Money poate fi acum realizată direct din aplicație prin intermediul opțiunii “Ai uitat codul PIN”. Nu mai este nevoie să suni la numărul 300.

În plus, nu va mai fi nevoie să te reloghezi după fiecare trimitere a aplicației în fundalul telefonului, având la dispoziție un interval de 5 minute în care vei rămâne logat.

Această nouă funcționalitate te va ajuta, de exemplu, în situatia în care vrei să inițiezi un transfer de bani și datele beneficiarului trebuie copiate din alt ecran al telefonului tău. În cazul acesta nu va mai fi nevoie să tastezi codul PIN sau să te autentifici biometric de fiecare dată când te muti de pe o aplicație pe cealaltă.

Plățile pe Internet cu cardul tău Orange Money

Plățile cu cardul, efectuate pe internet, se vor autentifica direct din noua versiune a aplicației Orange Money, înlocuind codul 3D Secure primit prin SMS. Astfel, atunci când vei face o achiziție de pe internet utilizând cardul tău Orange Money ți se va solicita, pe site-ul comerciantului, să deschizi aplicația mobilă Orange Money și să autentifici tranzacția. Procesul de autentificare este descries în acest tutorial.

În plus, pentru o perioadă limitată, vei putea apăsa de pe site-ul comerciantului butonul “Trimis SMS” și, în acest caz, vei putea autentifica tranzacția utilizând veche versiune de autentificare.

Plăți mai sigure cu cardul tău fizic Orange Money la POS

Conform Regulamentului, poți face în continuare tranzacții contactless cu cardul fizic fără PIN, în limita a 100 lei.

Documentația PSD2

Secțiune dedicată programatorilor și informații cu privire la PSD2.

Conform reglementărilor PSD2 în vigoare, Orange Money oferă acces organizațiilor autorizate AISP, PISP și/sau PIISP la o platformă de test dedicată, dezvoltată în linie cu standardele impuse de Berlin Group API.

Accesează documentația PSD2

Sediul Orange Money IFN SA: Clădirea Europa House, Etaj 7, Bd. Lascăr Catargiu nr. 47-53, București, Sectorul 1

Serviciul Orange Money este furnizat pana la data de 11 ianuarie 2024 (inclusiv) de Orange Money IFN SA şi autorizat de Banca Naţională a României. Orange Money IFN SA este înregistrată cu nr. IEME - RO - 003 - / 21.12.2015 în Registrul Instituţiilor Emitente de Monedă Electronică gestionat de BNR. Incepand cu 12 ianuarie 2024 Serviciul Orange Money este furnizat de Alpha Bank Romania SA. Alpha Bank Romania SA este înregistrată în Registrul instituțiilor de credit al Băncii Naționale a României sub nr. RB-PJR-40-022 din data de 18.02.1999