Digital parenting

Află mai multe despre siguranța pe internet a copiilor și despre cum să-l ajuți pe micuțul tău în explorarea lumii digitale.

Tehnologia avansează și schimbă lumea în fiecare zi. Schimbă modul în care interacționăm în context de serviciu, cu prietenii, dar mai ales cu familia.

De aceea, ne dorim să fim alături de tine și să îți ghidăm pașii în crearea unui spațiu digital adecvat pentru copii, care să îți permită să îți asumi rolul de educator și facilitator digital, în care copiii tăi să navigheze în siguranță pe internet.

În această secțiune vei găsi o serie de resurse digitale utile copiilor în activitățile lor zilnice, sfaturi despre cum să fii alături de micuțul tău pe tot parcursul experienței lui digitale, instrumente de control parental și informații despre care sunt riscurile în mediul online și cum să îl ferești pe cel mic de ele.

Ce părinte digital ești?

Parcurge acest chestionar și află care este atitudinea ta față de tehnologie.


Mai mult

Doar o parte din informațiile disponibile pe Internet sunt adecvate vârstei copilului tău. Multe dintre facilitățile pe care mediul online le oferă și cu care noi ne-am obișnuit sunt nepotrivite pentru el. Prin urmare, conținutul online la care micuțul tău are acces ar trebui să fie ales în funcție de vârstă.

Descoperă în filmulețele de mai jos o serie de recomandări adaptate pentru diferite categorii de vârstă.

Între 0 și 3 ani

Copilul învață să înțeleagă diferența dintre spațiu și timp.

Între 3 și 6 ani

Copilul de această vârstă își descoperă posibilitățile senzoriale și manuale.

Între 6 și 9 ani

Învață regulile jocului social și relaționează mai mult cu cei din jur.

Între 9 și 12 ani

Copilul poate primi, la această vârstă, primul său telefon mobil.

După 12 ani

Copilul se eliberează de reperele din familie și începe să își dorească mai multă independență.

Indiferent de categoria de vârstă din care face parte copilul tău, îți recomandăm următoarele:

 • Limitează timpul pe care copilul îl petrece în fața ecranelor
 • Alege împreună cu acesta programe și aplicații adecvate vârstei sale
 • Vorbește cu cel mic despre tot ceea ce vede și face în spațiul virtual
 • Încurajează dezvoltarea activităților creative pe Internet

Resurse online

Odată puse în practică aceste recomandări, copilul tău se poate bucura de nenumăratele beneficii și resurse pe care le oferă Internetul.

Iată o serie de resurse online prin care îi poți asigura juniorului tău o experiență online benefică și productivă, în funcție de interesele sale.

Oportunități de a învăța - materiale educaționale eficiente și accesibile, cum ar fi cursuri virtuale ușor de folosit, organizate pe platforme precum coursera.org, openculture.com, ted.com

Aprofundarea diverselor arii de interes – încurajează-l pe copil să devină un mic programator dacă este pasionat de acest domeniu. Platforma http://codeweek.eu/resources pune la dispoziția celor mici cursuri și modalități eficiente de învățare a codării.

În acest sens, Orange România organizează anual o serie de seminarii în cadrul evenimentului #SuperCoders.

Suport pentru școală – aplicații și site-uri special concepute pentru ei, din diverse domenii:

Studiul cuvintelor

 • Endless Alphabet: o platformă care îi învață alfabetul
 • Learn and Play: o aplicație de studiu al vocabularului și foneticii
 • Babbel este un mediu de învățare a limbilor străine util oricărei vârste

O lecție de istorie:

 • Comics in the Classroom îi ajută pe copii să se familiarizeze cu personaje și evenimente din istorie prin intermediul benzilor desenate
 • Istorie este o aplicație de istorie în limba română, menită să-i ajute pe cei care doresc să învețe, să recapituleze ori să cunoască mai bine istoria României
 • Aplicația Capitalele Europei Teste pune la dispoziție o serie atractivă de teste de cultură generală

Aplicații pentru hobby-uri

 • Great British Chefs for Kids este o aplicație pentru cei pasionați de domeniul culinar
 • Desen îl va ajuta pe cel mic să își fructifice talentul la desen
 • Kids Songs este o aplicație pentru micuții pasionați de muzică

Site-uri pentru școală

 • Resurse utile pentru școală – E-scoala.ro
 • Documentare în proiectele școlare – Edu.genium.ro
 • O platformă prin care se pot crea grupuri de studii, facilitând astfel comunicarea între profesori și elevi – Edmodo.ro
 • Site-uri de cărți digitale care pot fi descărcate gratuit: www.clublectura.ro; www.carti.digitalarena.ro; www.carti.itarea.org; www.scribd.com; Me Books

Divertisment

Orange pune la dispoziția utilizatorilor săi o serie de jocuri educative pentru copii, disponibile pe platforma Kidsopia

Pe site-ul www.orange.ro/aplicatii, ai la dispoziție aplicații atractive, cum ar fi: 123 Numere si Oi, ABC Trenul Alfabet; Anotimpurile; Povesti pentru copii; Ucenicul Bucatar; Povesti.

Socializarea

Rețelele sociale le oferă juniorilor posibilitatea să comunice și să împărtășească informații și experiențe cu cei dragi și cu colegii, să lege noi prietenii și să schimbe idei. Blogurile, videoblogurile și paginile personale sunt acum spații de exprimare a identității de sine și a intereselor unui adolescent.

Așa cum cel mic învață cum să se comporte în viața de zi cu zi, cu cei apropiați, dar și cu persoanele străine, așa este recomandat să îi explici și care sunt regulile de conduită din mediul online. Astfel îl veți ajuta să pună bazele unui comportament digital sigur și responsabil.

Împreună cu Otilia Mantelers, specialist în parenting, am dezvoltat pentru tine o serie de instrumente care să te ajute să fii alături de copilul tău în spațiul digital.

Ai la dispoziție cursul de digital parenting pentru a afla care este sfatul unui specialist în ce privește cum să comunici cu copilul tău despre accesul lui în lumea digitală.

Curs de digital parenting

Descarcă aici cursul de digital parenting dezvoltat de Otilia Mantelers.


Mai mult

Fii un model și un ghid digital pentru copilul tău:

 • Educația – află care sunt resursele digitale educative de care se poate bucura copilul tău și explorați-le împreună
 • Alege în funcție de vârstă – oferă-i o gamă mai mare de aplicații din care să aleagă, dar nu înainte de a te asigura că este un conținut adecvat vârstei acestuia
 • Reguli – stabiliți de comun acord reguli clare pe care cel mic să le urmeze: durata de timp și intervalul orar în care poate sta online, precum și platformele online la care are acces. Nu uita că cei mai micuți dintre exploratori trebuie să petreacă extrem de puțin timp în fața ecranelor.
 • Explorați împreună – chiar și în mediul online poți petrece timp alături de copilul tău. Planificați împreună activități distractive cu ajutorul gadgeturilor și Internetului.
 • Supraveghere online – este important să îl supraveghezi în permanență, respectă-i spațiul personal. Evită să îl faci să simtă că este îngrădit și urmărit constant.

Comunicarea deschisă și adaptată la vârsta copilului tău este esențială pentru a-i asigura acestuia o experiență online benefică, fără situații neplăcute. Cu toate acestea, îți recomandăm să iei și alte măsuri pentru a-l proteja pe cel mic în spațiul virtual de mesajele nepotrivite vârstei lui.

Curiozitatea copiilor nu are limite, așa că ei vor fi mereu tentați să descopere lucruri noi. Dacă în momentul utilizării unui computer, controlul părinților poate fi mai eficient, în cazul în care copilul tău are acces la un smartphone, el poate folosi Internetul și fără supravegherea părinților. De aceea, îți recomandăm să acorzi o atenție sporită instrumentelor de control parental.

Orice smartphone oferă posibilitatea de a descărca o întreagă varietate de aplicații, însă cele mai multe nu sunt adecvate copiilor. Cei mici pot descărca jocuri ce îi pot distrage de la activitățile școlare, care promovează violența sau aplicațiile pentru adulți.

Descărcarea aplicațiilor presupune, în unele situații, furnizarea de informații personale, acordul cu privire la termenii și condițiile legale în vigoare, dar și anumite costuri financiare. Pentru a preveni situațiile neplăcute, îți recomandăm să eviți ca cel mic să aibă acces la contul tău și să îi pui la dispoziție, în schimb, un cont doar pentru el, de pe care să poată accesa doar aplicațiile gratuite.

Orange Content Lock este o aplicație de control parental ce poate fi descărcată gratuit și care te ajută să monitorizezi și să filtrezi conținutul la care cel mic are acces pe telefon sau pe tabletă și să îl protejezi atunci când accesează pagini de Internet, aplicații și jocuri online.

Citește mai multe detalii aici.

Internetul ne aduce o mulțime de avantaje care ne ușurează considerabil viața de zi cu zi. Este o sursă de informare, socializare, divertisment, dezvoltare a abilităților și multe altele.

Copilul se poate bucura de toate beneficii lumii digitale dacă îl înveți, totodată, cum să evite pericolele de pe Internet.

Orange România este partener al programului european Sigur.info, dezvoltat în România de consorțiul format din asociația Salvați Copiii, Positive Media și Focus (Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual).

Împreună, am contribuit la lansarea „Ghidului de siguranță pe Internet sigur.info”. Dezvoltat de către Consorțiul Sigur.info și avizat de către Ministerul Educației Naționale, ghidul pune la dispoziția părinților și profesorilor resurse ușor de înțeles pentru ca aceștia să poată oferi cele mai bune sfaturi copiilor și tinerilor în ceea ce privește utilizarea sigură și eficientă a internetului. Ghidul conține atât aspecte teoretice, dar și aplicații practice care nu necesită utilizarea calculatorului sau tehnologiilor avansate.

Anual, Orange România susține Ziua Siguranței pe Internet și dezvoltă ateliere de siguranță pe internet în cadrul programului “Școala Altfel”.

Mai multe informații despre siguranța pe internet a copiilor găsești atât pe pagina www.sigur.info , cât și pe platforma www.oradenet.ro

Proiectele noastre

Orange România susține pentru al 4-lea an consecutiv Social Media for Parents. Dacă ești părinte și ești pasionat de social media, te invităm să participi la ediția din acest an, ce reunește părinții activi în mediul online și specialiști în comunicare și digital pentru a dezbate tendințele în parenting, idei de promovare și noutăți din social media.

Prima sesiune, cea despre “Parenting Trends”, îi are ca invitați pe Urania Cremene, parenting trainer, speaker și coach, Sorin Cadar, medic primar ORL, Asociația Română de Homeopatie Clinică, și Adrian Asoltanie, trainer educație financiară, Selftrust Academy.

Sesiunea doi este despre copii, părinți și tehnologie. Gaspar Gyorgy, psihoterapeut relațional și autor, Simona Penescu, Program Manager, Fundația Orange, și Loredana Botezatu, Product Marketing Manager, Bitdifender, vor povesti despre cum să relaționăm cu copiii în era digitală, ce resurse educative există pe piață și care sunt cele mai bune metode de filtrare a conținutului și antiviruși.

Ultima sesiune este despre bloguri și bloggeri: Ana Nicolescu, Laura Frunză, Florina Badea, Anca Bold Gheorghe și Ela Crăciun vor povesti din experiențele personale despre cum e să ai blog, cum să te exprimi online și să ajungi la cititori.

Dacă nu poți ajunge la eveniment, îl poți urmări live, chiar în site-ul Orange.ro.

Nou Părinții copiilor digitali

În aprilie, Orange și Itsy Bitsy,  împreună cu Open-I Research, au demarat cercetarea Părinții copiilor digitali - despre cum utilizează copiii noile tehnologii și care sunt așteptările părinților.

74 % dintre copii folosesc internetul în primul rând pentru conținut video: desene animate sau filmulețe amuzante și 59% pentru jocuri, relevă studiul. În schimb, cei mai mulți dintre părinții copiilor digitali ar vrea să-și înscrie la un curs de informatică sau robotică, domenii pe care le estimează ca o premiză pentru un viitor de succes.

Află mai multe informaţii interesante din studiul “Părinţii Copiilor Digitali”, realizat de Itsy Bitsy şi Orange în infograficul de mai jos.

Ca urmare a studiului, luna mai devina Luna Tehnologiei. Cu suținerea Orange, radio Itsy Bitsy a pregătit o serie de emisiuni în care părinții vor afla cum să fie alături de copii în aventura digitală.

Tilly Niculae va avea ca invitați la Meditații pentru părinți specialiști în parenting, psihologi, experți în tehnologie și profesori pentru a vedea care sunt sfaturile lor despre cum pot accesa copiii internetul sau device-urile, cum pot utiliza tehnologia în procesul de învățare și cum pot naviga pe internet în siguranță.

Pentru cei mici, Itsy și Bitsy au pregătit o serie provocări din seria Alb, Negru, Nu și Da. Cei care suna în timpul matinalului ItsyBitsy Neata vor putea câștiga o pereche de caști Yuppi dacă trec cu bine peste probele date de către cei doi moderatori „de pe altă planetă”.

Părinții, copiii și tehnologia

Vino pe 9 martie, ora 18:00 la Hotel Marshal Garden din București și află de la Otilia Mantelers, expert în parenting, și alți specialiști în domeniu cum oferim limite sănătoase în relația copiilor cu tehnologia. Evenimentul este organizat de către Social Moms și susținut de către Orange România și Salvați Copiii România. Pentru a-ți rezerva gratuit locul la conferință, intră pe http://www.socialmoms.ro/eveniment/8/parintii-copiii-si-tehnologia și înscrie-te la eveniment.

Află mai multe.

Sărbătorim Ziua Siguranței pe Internet împreună cu Organizația Salvați Copiii și echipa Ora de net!

Cu această ocazie, în 2017 echipa Ora de net invită elevii şi profesorii din România să se alăture concursului “Fără ură, cu toleranţă”, care are ca scop combaterea fenomenului de bullying. Această iniţiativă se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură No Hate Speech Romania.

Află mai multe.

SuperCoders

Din 2012, Orange organizează anual ateliere gratuite de programare informatică pentru copii cu vârste între 9 și 13 ani, în cadrul evenimentelor #SuperCoders.

Află mai multe.

Părerea ta este importantă pentru noi, lasă-ne feedbackul tău

Feedback

sus