×


București,
primul oraș din România
cu acoperire integrală 5G

Tehnologia 5G de la Orange

Orange România a fost desemnată cea mai rapidă rețea 5G conform analizei Ookla® a rezultatelor Speedtest Intelligence® pentru media vitezelor 5G de download din România, în Q2 2021.

Cu ajutorul tehnologiei 5G, explorezi lumea mai rapid ca niciodată.
Te bucuri de viteze mari la navigarea pe internet și de o mare stabilitate a conexiunii în locurile aglomerate, dar și de o cu totul nouă experiență în redarea conținutului VR sau a jocurilor de înaltă rezoluție.
Aplicațiile, site-urile web și dispozitivele smart de acasă pot fi accesate aproape instantaneu.

Acoperirea 5G

Tehnologia 5G vine în rețeaua cu cea mai mare acoperire mobilă din România.
Aceasta reprezintă cea mai nouă tehnologie de conectare la internet, ce permite viteze estimate de transfer de până la 1200 Mbps.

În plus, locuitorii orașului București se pot bucura de-acum de 100% acoperire 5G, capitala devenind astfel primul oraș din România ce oferă conectivitate 5G locuitorilor săi.
Descoperă device-urile cu ajutorul cărora te bucuri de o experiență optimă de utilizare a serviciului 5G în București.
Descoperă abonamentele 5G compatibile.

Orange România – 100% acoperire 5G în București


Orange a fost certificată, de către auditorul independent LCC International, rețeaua #1 în ceea ce privește acoperirea 5G și performanța serviciilor de date în zona metropolitană București.

Orange a fost certificată, de către auditorul independent LCC International, rețeaua #1 în ceea ce privește acoperirea 5G și performanța serviciilor de date în zona metropolitană București.


Măsurătorile, efectuate în perioada 1 - 17 octombrie 2020, au confirmat că Orange România asigură 100% acoperire 5G în București pentru clienții săi, dar și cel mai rapid internet 5G.

LCC International Inc. este o organizație independentă cu peste 30 de ani de expertiză în servicii wireless, care a implementat proiecte de design, instalare, interconectare și studii de măsurători pe teren pentru rețele care deservesc peste 500 milioane de clienți.

Performanța 5G

Timpul de descărcare fișier 1GB (secunde)

S-a estimat o viteză medie de transfer de 880 Mbps în 5G, 300 Mbps în 4G+ și 90 Mbps în 4G, pentru descărcarea unui fișier de 1 GB.

Viteza maximă de transfer (Mbps)

Beneficiile tehnologiei 5G

Navigare pe internet la viteze mari

Cu ajutorul tehnologiei 5G rămâi conectat la tot ce contează pentru tine chiar și atunci când ești la un concert, festival sau meci și îți vei putea ține prietenii și familia la curent cu tot ce se întâmplă. În plus, vitezele mari de transfer te ajută să redai video-uri la rezoluții mai mari, să te bucuri de apeluri video de calitate superioară și să descarci fișiere mari în câteva secunde.

Acces instant la tot ce-ți dorești

Indiferent că vrei să deschizi aplicații, să încarci pagini web sau să redai jocuri de înaltă rezoluție pe telefon, cu 5G totul este mult mai rapid. În plus, conexiunea aproape instantanee permite utilizarea pe smartphone a aplicațiilor de realitate augmentată și virtuală.

Conectivitate continuă pentru aplicațiile de afaceri

Rețeaua 5G permite crearea unui întreg ecosistem de senzori și dispozitive inteligente conectate în permanență, deschizând astfel drumul unor transformări dramatice în viața noastră de zi cu zi în zona de sănătate, energie, mașini autonome, Internet of Things sau smart city.

Orange România și tehnologia 5G

Orange România este activ implicată încă din 2017 în proiectele de cercetare și inovare 5G-PPP din cadrul programului european Horizon 2020, proiecte care își propun
  • să definească arhitectura 5G și să contribuie activ la standardizarea noii tehnologii
  • să demonstreze funcționalitatea noii arhitecturi


Proiectul SLICENET
demarat în 2017, introduce conceptul de partajare („slicing”) a rețelei pentru ca infrastructura 5G să suporte alocarea resurselor de care au nevoie business-urile din varii domenii (sănătate, producție, auto, IoT, smart city, etc.)


MATILDA
definește arhitectura completă care permite exploatarea infrastructurii 5G de către aplicațiile/serviciile folosite de business-uri din diferite industrii. Orange România propune în aceste proiecte un scenariu de iluminare publică inteligentă care va putea funcționa peste infrastructura 5G definită într-un mediu de test.


5G-EVE
un proiect 5G-PPP început în iulie 2018, își propune crearea unei rețele 5G pan-europene prin integrarea infrastructurii 5G din 4 țări. Orange își aduce aportul în mod special pe zona de integrare a infrastructurii 5G în Franța; în plus, pune la dispoziție infrastructura dezvoltată către start-up-uri și universități/centre de dezvoltare.


5G-Victori
cel mai recent proiect 5G-PPP în care Orange este implicat, urmărește să demonstreze și să valideze funcționarea anumitor aplicații/servicii peste infrastructura 5G. În cadrul acestui proiect, Orange România își propune dezvoltarea unei aplicații de iluminat public inteligent cu scopul final de a o produce pe scară largă.

Află mai multe despre testele noastre 5G

În iunie 2017, în cadrul ICEE.fest, Orange România a demonstrat pentru prima oară beneficiile pe care le poate aduce tehnologia 5G: au fost imprimate 3D celule stem vii și produs țesut organic.

Un an mai târziu, alături de Samsung și Cisco, Orange realiza primul test din Europa de utilizare în condiții reale a unei rețele 5G.

Demonstrațiile au continuat în 2019, când iubitorii de muzică prezenți la festivalurile Untold și Summer Well au avut parte de experiențe inedite prin intermediul tehnologiei 5G.

Demonstrație 5G la Untold

Demonstratie 5G la SummerWell

Întrebări frecvente

Momentan, acoperirea 5G este disponibilă în orașele: Brașov (inclusiv Poiana Brașov), București, Cluj-Napoca, Constanța (și stațiunea Mamaia), Craiova, Iași, Otopeni (inclusiv în interiorul aeroportului internațional Henri Coandă), Ovidiu, Predeal, Voluntari și Timișoara.

În prezent, Bucureștiul are o acoperire de 100% cu noua tehnologie 5G în exterior, iar 67% din populația orașului poate benefica de viteze de 950 Mbps și chiar mai mari. Acoperirea 5G este disponibilă și în localitățile limitrofe Bucureștiului: Bragadiru, Chitila, Măgurele, Pantelimon și Popești-Leordeni, din județul Ilfov.

Pentru a naviga pe internet la cele mai mari viteze ai nevoie de:

  • Un smartphone compatibil, cumpărat din oferta Orange.
    Pentru terminalele achiziționate de la alți retaileri, Orange nu garantează accesul la tehnologia 5G.
  • Un abonament care să îți ofere acces la acest serviciu. Dacă ai deja o cartelă SIM compatibilă 4G, o poți folosi pe aceasta; nu este necesară schimbarea de SIM
  • Să te afli în aria de acoperire

Device-urile compatibile 5G sunt:
iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, Huawei Mate 40 Pro, Huawei P40 Pro, LG Velvet (5G), LG Wing, Motorola Moto G50 5G, Motorola Moto G 5G Plus, Motorola Razr 5G, Nokia 8.3 5G, Nokia X10, Nokia XR20, OnePlus Nord, OnePlus 8T, OnePlus 9, OnePlus 9Pro, Oppo Reno 3 Pro 5G, Oppo Reno 4 Pro, Oppo Reno 4Z 5G, Oppo A54 5G, Oppo Reno5 5G, Oppo Reno6 5G, Oppo Reno6 Pro 5G, Samsung Galaxy A22 5G, Samsung Galaxy A32 5G, Samsung Galaxy A42 5G, Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy A52s 5G, Samsung Galaxy S21 5G, Samsung Galaxy S21 Plus 5G, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy Flip3 5G, Samsung Galaxy Fold3 5G, Sony Xperia 10 III, Sony Xperia 1 III, Sony Xperia 5 III, TCL 20R 5G, Xiaomi 10 T Lite, Xiaomi Redmi Note 9T 5G, Xiaomi Mi 11 5G, Xiaomi Redmi Note 10 5G, Xiaomi Mi 11 lite 5G, Xiaomi 11 Lite 5G, Xiaomi 11T 5G și Xiaomi 11T Pro 5G.

În acest moment avem acord de roaming pentru utilizarea tehnologiei 5G în următoarele țări: Arabia Saudită (rețeaua Zain), Coreea de Sud (rețeaua KT), Germania (rețeaua Emnify), Israel (rețeaua Pelephone) și Italia (rețeaua TIM).

Noile dispozitive 5G sunt compatibile și cu tehnologiile anterioare, deci nu vei avea nevoie de mai multe dispozitive.

sus