22.10.2025, 23:02 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Castana este un fruct oleaginos, insa unul cu totul aparte. De fapt, este adesea comparata cu cerealele, deoarece valorile sale nutritionale au mai multe in comun cu acestea decat cu alte fructe oleaginoase. In timp ce alte fructe oleaginoase sunt o sursa bogata de proteine vegetale si grasimi sanatoase, castanele au o proportie foarte mica din acesti nutrienti. In schimb, ele se remarca printr-un continut ridicat de carbohidrati si o cantitate semnificativa de fibre. Totusi, din cauza procentului redus de grasimi, castanele au si o valoare energetica mult mai mica decat celelalte fructe oleaginoase. Potrivit Fundatiei Spaniole de Nutritie (FEN), 100 de grame de castane contin doar 209 kilocalorii, noteaza El Espanol. Prin comparatie, alte fructe oleaginoase pot depasi 600 de kilocalorii la 100 de grame, datorita continutului ridicat de grasimi si scazut de apa. Castanele, in schimb, contin aproximativ 50% apa in compozitia lor. Sursa importanta de potasiu Castanele sunt interesante si prin continutul lor de minerale, in special potasiu, pe care il contin in cantitate mai mare decat bananele. In timp ce o banana are aproximativ 350 mg de potasiu la 100 g, castanele pot contine pana la 500 mg la aceeasi cantitate, conform FEN. "Organismul are nevoie de potasiu pentru aproape toate functiile sale, inclusiv pentru buna functionare a rinichilor si a inimii, pentru contractia musculara si transmiterea nervoasa", explica Institutele Nationale de Sanatate din Statele Unite (NIH). Potrivit aceluiasi organism, barbatii adulti ar trebui sa consume zilnic aproximativ 3.400 mg de potasiu, iar femeile 2.600 mg. FEN recomanda un consum optim de 3.500 mg zilnic pentru ambele sexe. Din fericire, potasiul se gaseste in numeroase alimente. In prezent, sunt tot mai populare inlocuitorii sarii care reduc continutul de sodiu prin adaugarea de potasiu - o optiune benefica pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata, desi este recomandat consultul medicului inainte de utilizare. Alte beneficii: fosfor si vitamine din complexul B Castanele sunt, de asemenea, o sursa de fosfor, un mineral asociat adesea cu functiile cognitive, dar care, in realitate, se regaseste in mare parte in oase, dinti si materialul genetic (ADN). "Organismul are nevoie de fosfor pentru a produce energie si pentru a realiza multe procese chimice importante", precizeaza NIH. Totodata, castanele contin vitamine din complexul B, esentiale pentru metabolism si sistemul nervos. De ce nu e bine sa le mancam crude Desi sunt o gustare foarte sanatoasa, castanele crude pot avea un gust neplacut. De aceea, castanele coapte sunt cele mai populare in Spania. Aceste fructe oleaginoase contin o cantitate mare de taninuri, compusi fenolici prezenti atat in partea comestibila, cat si in coaja, care provoaca o senzatie de astringenta - acea senzatie de uscaciune si asprime in gura.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
23.10.2025, 06:29