×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Cea mai scumpă cafea din lume este produsă de un animal

Cea mai scumpă cafea din lume este produsă de un animal

23.10.2025, 19:30 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cea mai scumpa cafea din lume, cunoscuta sub numele de kopi luwak, provine, literalmente, din excrementele unui mic mamifer din Asia de Sud, numit civeta de palmier asiatica (Paradoxurus hermaphroditus). Desi procesul pare neobisnuit, cercetarea arata ca digestia animalului are un rol esential in transformarea chimica a boabelor. Cum ia nastere cafeaua de lux In salbaticie, civeta alege instinctiv cele mai bune si mai coapte fructe de cafea, le mananca, iar boabele nedigerate sunt eliminate ulterior. Dupa curatare si prajire, acestea devin ingredientul unei cafele de lux, care se vinde cu peste 1.000 de dolari kilogramul. Una dintre cele doua principale specii de cafea cultivate in lume, apreciata pentru continutul ridicat de cofeina si gustul mai intens, este soiul Robusta. O echipa de la Universitatea Centrala din Kerala - India, condusa de zoologul Palatty Allesh Sinu, a comparat boabe de Robusta proaspete cu cele extrase din excrementele civetelor salbatice de pe cinci plantatii indiene. Potrivit Science Alert, rezultatele au fost surprinzatoare: boabele "post-civeta" erau mai mari si mai bogate in grasimi, desi nivelurile de cofeina si proteine ramaneau similare. "Cafeaua de civeta", chimic diferita Analiza chimica a aratat ca boabele trecute prin sistemul digestiv al animalului contin niveluri mai ridicate de acid caprilic si esteri metilici ai acestuia - compusi naturali care se gasesc in lapte si in uleiul de cocos si care ofera cafelei o aroma mai intensa si o nota cremoasa, asemanatoare produselor lactate. "Observatiile sustin ipoteza ca procesul digestiv al civetei, care implica fermentatia naturala si actiunea enzimatica, modifica compozitia chimica a boabelor, intensificand aroma si contribuind la caracterul senzorial unic al cafelei de civeta", explica autorii in studiul publicat in revista Scientific Reports. Latura cruda a luxului Totusi, dincolo de descoperirea stiintifica, exista si o parte intunecata: pentru a produce aceasta exorbitanta cafea la scara comerciala, multe dintre aceste animale exotice sunt tinute in custi inguste, hranite fortat doar cu boabe de cafea si lipsite de libertatea de a-si urma comportamentele naturale. Cercetatorii spera ca noile descoperiri sa permita reproducerea procesului natural de fermentatie fara sa mai fie folosite animale captive, deschizand calea catre metode mai etice si sustenabile de productie. Ei spun ca, intelegand stiintific procesul chimic care are loc in sistemul digestiv al civetei, producatorii ar putea recrea aceleasi efecte prin metode artificiale. Echipa continua cercetarile pentru a intelege mai bine compusii care dau acestei cafele aroma unica si pentru a dezvolta metode prin care autenticitatea ei sa poata fi verificata usor si corect.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare