×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Ființa umană ar putea avea, de fapt, peste 30 de simțuri, spun oamenii de știință

Ființa umană ar putea avea, de fapt, peste 30 de simțuri, spun oamenii de știință

Blocați în fața ecranelor toată ziua, ignorăm adesea simțurile dincolo de auz și vedere. Și totuși, ele sunt mereu la lucru. Când suntem mai atenți, simțim suprafețele aspre sau netede ale obiectelor, înțepenirea umerilor, moliciunea pâinii.

24.12.2025, 22:12 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Dimineata, putem simti furnicaturile pastei de dinti, auzim si simtim apa care curge la dus, mirosim samponul si, mai tarziu, aroma cafelei proaspat preparate. Aristotel spunea ca avem cinci simturi. Dar tot el spunea ca lumea este alcatuita din cinci elemente, iar asta nu mai credem astazi. Cercetarile moderne arata ca, de fapt, am putea avea zeci de simturi, scrie Sciencealert. Aproape toata experienta noastra este multisenzoriala. Nu vedem, auzim, mirosim si atingem in compartimente separate. Toate acestea au loc simultan, intr-o experienta unitara a lumii din jurul nostru si a propriei persoane. Ceea ce simtim influenteaza ceea ce vedem, iar ceea ce vedem influenteaza ceea ce auzim. Mirosurile diferite din sampon pot afecta modul in care percepem textura parului. Parfumul de trandafiri, de exemplu, poate face parul sa para mai matasos. Mirosurile din iaurturile cu continut scazut de grasimi le pot face sa para mai bogate si mai dense in gura, fara a adauga mai multi emulsificatori. Perceptia mirosurilor din gura, care urca spre cavitatea nazala, este influentata de vascozitatea lichidelor pe care le consumam. Colaboratorul meu de lunga durata, profesorul Charles Spence de la Crossmodal Laboratory din Oxford, mi-a spus ca colegii sai din neurostiinte cred ca exista intre 22 si 33 de simturi. Printre acestea se numara proprioceptia, care ne permite sa stim unde se afla membrele noastre fara sa ne uitam la ele. Simtul echilibrului se bazeaza pe sistemul vestibular din canalele urechii, dar si pe vedere si proprioceptie. Un alt exemplu este interoceptia, prin care simtim schimbari in propriul corp, cum ar fi o usoara crestere a ritmului cardiac sau senzatia de foame. Avem si un simt al controlului asupra miscarilor, care poate disparea la pacientii cu accident vascular cerebral, unii ajungand sa creada ca altcineva le misca bratul. Exista si simtul apartenentei corporale. De exemplu, unii pacienti care au suferit un accident vascular cerebral simt ca bratul lor nu le apartine, chiar daca pot simti senzatii in el. Unele dintre simturile traditionale sunt, de fapt, combinatii ale mai multor simturi. Atingerea, de exemplu, implica durerea, temperatura, mancarimea si senzatiile tactile. Cand gustam ceva, experimentam de fapt o combinatie de trei simturi: atingerea, mirosul si gustul, care se imbina pentru a crea aromele pe care le percepem in alimente si bauturi. Gustul include senzatiile produse de receptorii de pe limba, care ne permit sa detectam saratul, dulce, acru, amar si umami (savoarea). Dar ce se intampla cu menta, mango, pepenele, capsunile sau zmeura? Nu avem receptori pentru zmeura pe limba si nici aroma de zmeura nu este o combinatie de dulce, acru si amar. Nu exista o "aritmetica" a gustului pentru aromele fructelor. Le percepem prin actiunea combinata a limbii si a nasului. Mirosul este cel care contribuie cel mai mult la ceea ce numim gust. Nu este vorba despre inhalarea mirosurilor din mediul inconjurator. Compusii odoriferi sunt eliberati atunci cand mestecam sau bem si ajung din gura in nas prin cavitatea nazala din spatele gatului. Si atingerea joaca un rol important, legand gusturile si mirosurile si fixand preferintele noastre pentru ouale moi sau tari, precum si pentru textura catifelata si cremoasa a ciocolatei. Vederea este influentata de sistemul vestibular. Cand te afli intr-un avion aflat la sol, priveste spre interiorul cabinei. Priveste din nou cand avionul incepe sa urce. Ti se va parea ca partea din fata a cabinei este mai sus decat tine, desi, din punct de vedere optic, totul este in aceeasi pozitie ca la sol. Ceea ce "vezi" este efectul combinat al vederii si al informatiilor transmise de canalele urechii, care iti spun ca te inclini pe spate. Simturile reprezinta un domeniu bogat de cercetare, iar filosofi, neurologi si psihologi lucreaza impreuna la Centrul pentru Studiul Simturilor din cadrul School of Advanced Study a Universitatii din Londra. In 2013, centrul a lansat proiectul "Rethinking the Senses", coordonat de colegul meu, regretatul profesor Sir Colin Blakemore. Am descoperit ca modificarea sunetului propriilor pasi te poate face sa-ti simti corpul mai usor sau mai greu. Am aflat cum ghidurile audio din muzeul Tate Britain, care se adreseaza vizitatorului ca si cum modelul din portret ar vorbi, ii ajuta pe oameni sa retina mai multe detalii vizuale ale picturii. Am descoperit cum zgomotul avioanelor interfereaza cu perceptia gustului si de ce ar trebui sa bei intotdeauna suc de rosii in avion. In prezenta zgomotului alb, perceptia saratului, dulcelui si acrului este redusa, insa umami nu este afectat. Iar rosiile si sucul de rosii sunt bogate in umami. Asta inseamna ca zgomotul din avion accentueaza gustul savuros. La cea mai recenta expozitie interactiva a noastra, "Senses Unwrapped", organizata la Coal Drops Yard din King's Cross, Londra, oamenii pot descoperi singuri cum functioneaza simturile lor si de ce nu functioneaza asa cum cred. De exemplu, iluzia marime-greutate este ilustrata printr-un set de pietre de curling mici, medii si mari. Oamenii le pot ridica si pot decide care este cea mai grea. Cea mai mica pare cea mai grea, dar apoi le pot aseza pe cantare si descopera ca toate au aceeasi greutate. Dar exista mereu lucruri in jurul tau care arata cat de complexe sunt simturile tale, daca te opresti macar o clipa sa le observi. Asa ca data viitoare cand iesi afara sau savurezi o masa, ia-ti un moment pentru a aprecia cum simturile tale lucreaza impreuna pentru a te ajuta sa traiesti toate aceste senzatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare