×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Nouă metode inedite, susținute științific, care previn mâncatul în exces de Crăciun

Nouă metode inedite, susținute științific, care previn mâncatul în exces de Crăciun

25.12.2025, 08:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In mod traditional, Craciunul este o avalansa de mancarea grea si de diferite tipuri de bauturi alcoolice. Acestea pot provoca probleme de sanatate, medicii avand numeroase solicitari in timpul si dupa sarbatorile de iarna. De aceea, expertii au incercat sa gaseasca solutii, in special pentru gurmanzi. De altfel, a aparut si o disciplina numita neurogastronomie. Termenul a fost inventat de cercetatorul american Gordon Shepherd, in 2013 pentru a explica modul in care perceptia gustului nu este influentata doar de mancarea in sine, ci si de mediul extern. Practic, oamenii de stiinta au aflat cum perceptia aromei si prezentarea alimentelor ne pot afecta creierul si ne pot face sa ne simtim mai satui mai devreme, astfel incat sa consumam mai putine calorii. "Mancatul este o experienta mult mai multisenzoriala decat isi dau seama cei mai multi dintre noi - o putem vedea ca o conversatie intre creierul nostru si intestinul nostru", a explicat profesorul Charles Spence, psiholog experimental la Universitatea din Oxford, potrivit The Telegraph. Metode care previn mancatul in exces Apoi, expertii au stabilit ca exista cel putin noua trucuri pentru a impiedica mancatul in exces. Alege tacamuri mai grele "Oamenii care mananca cu tacamuri mai grele considera mancarea ca fiind mai valoroasa si se simt mai satui mai repede", a explicat profesorul Spence, autorul cartii "Gastrophysics: The New Science of Eating". "Probabil ca tacamurile mai grele ne amintesc de o sticla de sampanie, iar o greutate mai mare inseamna o calitate mai intensa. Nu se poate separa continutul de recipient. Este acelasi motiv pentru care sticlele de parfum sunt fabricate din sticla grea. Are un efect direct asupra intensitatii senzatiilor", a spus profesorul. Greutatea paharelor imbunatateste calitatea perceputa a bauturii. Oaspetii se simt mai speciali si apreciaza continutul mai mult, fie ca este vorba de vin sau apa, atunci cand este servit in pahare de cristal. "Va alimentati cu aceasta perceptie ca lucrul greu este mai bun, iar plasticul este ieftin", a spus psihologul Helen McCarthy. Schimba culoarea farfuriilor Da, putem gusta culoarea. Perceptia noastra asupra aromei si gustului este afectata de culoarea alimentelor si bauturilor pe care le consumam. Percepem o bautura sau un desert de culoare roz-rosiatica (lapte cu capsuni, guma de mestecat, iaurt cu fructe) ca fiind mai dulce decat un produs incolor. Asta deoarece creierul nostru leaga culoarea rosie de dulceata si intensitate prin asocieri cum ar fi fructele de padure si ciresele. Ca urmare, schimbarea culorii farfuriei ne poate ajuta sa mancam mai mult sau mai putin. Aranjarea mesei Aranjeaza masa frumos Prezentarea, iluminatul si ambianta influenteaza toate alegerile noastre alimentare. Un studiu a vizat un fel de mancare cu pui si orez. Acesta a fost servit intr-un hotel de patru stele, intr-o cantina militara, intr-un internat si intr-o sala de mese a personalului universitar. "Acelasi fel de mancare a fost evaluat ca fiind cu 20% mai bun si mai satios intr-un restaurant de patru stele. Iluminarea slaba, cu becuri calde si blande sau lumina lumanarilor, poate ajuta corpul sa se simta mai relaxat si, prin urmare, sa manance mult mai incet", a transmis psihologul Susan Albers. Intoarce-te cu spatele la bufet Fii atent la locul unde stai la o petrecere de Craciun, a mai sfatuit Susan Albers. "Daca stai cu spatele la bufet, acest lucru ar putea fi foarte util. De asemenea, avem tendinta sa mancam mai mult din primele trei alimente expuse pe bufet, asa ca plimba-te mai intai prin camera si planifica. Le spun clientilor mei: "Incetineste. Aseaza-te. Savureaza. Si mesteca incet"", a adaugat Albers. Mai multe metode Parfumeaza camera cu citrice Mirosul este mai important pentru experienta noastra gustativa decat isi da seama oricare dintre noi, a spus profesorul Charles Spence. "75 pana la 95% din ceea ce credem ca gustam, de fapt mirosim. Aromele mai puternice ajuta creierul nostru sa decida cand s-a saturat. In plus, mirosurile naturale - fructe, paine coapta - pot, de asemenea, sa-i indemne pe oameni sa faca alegeri mai sanatoase si mai sustenabile", a spus Spence. Profesorul Spence citeaza un studiu din 2024 din Noua Zeelanda care a constatat ca mirosul de ierburi amestecate poate determina consumatorii sa selecteze ingrediente mai sanatoase atunci cand gatesc acasa. "Parfumul numarul unu pentru calmarea sistemului nostru nervos este facut din citrice. De aceea le gasesti in spa-uri", a confirmat Albers. Alege farfurii rotunde Servirea mancarii intr-o forma rotunda o face adesea sa aiba un gust mai dulce decat atunci cand este prezentata intr-o forma unghiulara. Cercetarile au aratat ca vederea formelor rotunde ne face sa percepem dulceata mai intens. Fructele, care sunt in mod natural dulci, sunt fie rotunjite, fie curbate, la fel ca multe deserturi familiare. Intr-un experiment din 2013, participantii carora li s-a servit cheesecake pe farfurii rotunde au perceput prajitura ca fiind cu 20% mai dulce decat cei care au mancat din farfurii patrate albe. Muzica este importanta Asculta jazz, nu techno Studiile arata ca muzica linistita, precum cea clasica sau jazz-ul, poate reduce pofta de mancare de tipul fast-food, delicioasa, dar bogata in calorii. Muzica cu un tempo mai lent sau cu volum redus incurajeaza, de asemenea, o experienta culinara mai relaxata, determinandu-va sa mestecati mai bine. Mancatul lent ajuta digestia si ii ofera corpului timp sa inregistreze senzatia de satietate. In schimb, oamenii sunt predispusi sa bea mai repede atunci cand asculta muzica cu tempo rapid, iar intensitatea mestecarii, adica numarul de muscaturi, poate creste. "Daca mergi la un restaurant unde exista muzica de fundal vesela, vei manca mai repede", a avertizat Dr. McCarthy. Ultimele trucuri Incorporeaza mai multa crusta crocanta Fii atent la sunetul mesei tale. Multe dintre proprietatile alimentelor pe care le consideram dezirabile depind de ceea ce auzim. Un experiment a dovedit ca majorarea volumului de crusta crocanta in cazul chipsurilor de cartofi i-a facut pe consumatori sa creada ca sunt cu aproximativ 15% mai buni. Trucul se poate aplica si la alte alimente. Incearca trucul apei de gura Daca toate celelalte metode esueaza, incearca apa de gura cu mentol, a fost ultimul sfat al lui McCarthy. Studiile arata ca utilizarea apei de gura dupa masa te face mai putin predispus sa mananci din nou curand. Iar spalarea dintilor dupa masa strica cu adevarat aroma. "Poti folosi acest lucru in avantajul tau, incluzandu-l in rutina ta de dupa masa. Daca folosesti pasta de dinti cu menta si apoi te gandesti: "A, as putea sa beau sau sa mananc ceva ", va avea un gust foarte ciudat", a fost concluzia specialistului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare