×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

O moleculă produsă de bacteriile intestinale ar putea reduce riscul de diabet

O moleculă produsă de bacteriile intestinale ar putea reduce riscul de diabet

25.12.2025, 07:38 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Molecula, numita trimetilamina (TMA), este un metabolit bacterian - o substanta produsa natural atunci cand microbii transforma nutrientii in energie si elemente de constructie pentru organism. Cercetatorii au descoperit ca TMA poate reduce inflamatia si imbunatati raspunsul organismului la insulina, diminuand astfel riscul de diabet de tip 2, potrivit Science Alert. Studiul arata ca TMA se formeaza atunci cand bacteriile intestinale descompun colina, un nutrient prezent in oua si carne. Experimentele efectuate pe soareci si pe celule umane au demonstrat ca o cantitate mai mare de colina in dieta reduce unele dintre efectele negative ale alimentelor bogate in grasimi. O descoperire-cheie a fost ca TMA inhiba proteina IRAK4, care declanseaza raspunsul inflamator atunci cand organismul consuma alimente bogate in grasimi. In viitor, acest mecanism ar putea fi replicat prin medicamente pentru a reduce inflamatia si riscul de diabet. "Aceasta schimba perspectiva: o molecula produsa de microbii intestinali poate proteja organismul de efectele unei diete nesanatoase", a declarat biochimistul Marc-Emmanuel Dumas. Cercetarile au si implicatii mai largi, sugerand ca bacteriile din intestin pot influenta direct sanatatea prin substante chimice care controleaza asa numitele kinaze, enzime implicate in diverse procese din organism. Studiul, publicat in Nature Metabolism, subliniaza potentialul microbiomului ca tinta pentru tratamente inovatoare impotriva diabetului si obezitatii, a fost concluzia expertilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare