×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Simptomul surprinzător care trădează dependența de zahăr

Simptomul surprinzător care trădează dependența de zahăr

11.07.2025, 15:07 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Daca o persoana nu se simte niciodata cu adevarat saturata dupa ce mananca si adesea ii vine foame la scurt timp dupa masa, s-ar putea sa consume prea mult zahar. Se intampla pentru ca excesul de zahar adaugat perturba semnalele naturale de foame si satietate ale organismului, scrie Today. Aproximativ 30% dintre adulti consuma cel putin 15% din caloriile zilnice din zaharuri adaugate, depasind cu mult recomandarile specialistilor. American Heart Association le recomanda barbatilor maxim 9 lingurite de zahar adaugat pe zi (36 grame), iar femeilor doar 6 lingurite (25 grame). Ghidul alimentar american permite maxim 12 lingurite intr-o dieta de 2.000 de calorii. Un studiu pe 16 femei a demonstrat efectul: grupul care a consumat bauturi zaharoase la micul dejun a raportat mai multa foame intre mese si a mancat mai mult la pranz decat grupul cu consum redus de zahar. Alimentele bogate in grasimi si zahar cauzeaza foame Cercetarile arata ca alimentele bogate in grasimi si zahar cresc semnalele de foame, reducand in acelasi timp semnalele de satietate. Cu alte cuvinte, zaharul interfereaza cu capacitatea naturala a organismului de a regla apetitul. Aceasta perturbare duce la consumul unui numar mai mare de calorii pe parcursul zilei si poate cauza cresterea in greutate.Pe termen lung, consumul excesiv de zahar are efecte si mai grave. O analiza din 2023 pe peste 8.000 de studii a stabilit ca un consum ridicat de zahar era asociat cu un risc crescut pentru 45 de afectiuni, inclusiv hipertensiune, boli coronariene, cancer si deces prematur. Zaharul se ascunde si in alimente neasteptate: paine, cereale, lapte vegetal, batoane energetice, iaurt, supe, sosuri pentru salate si condimente. Desi fiecare produs contine putin, consumul unei varietati de astfel de alimente creste rapid aportul total. Pentru a reduce consumul, specialistii recomanda citirea atenta a etichetelor, cautarea surselor ascunse si alegerea alternativelor cu mai putin zahar. Zaharul poate aparea pe etichete sub multe nume: sirop de artar, melasa, miere, sirop de orez brun, sirop de porumb cu fructoza sau nectar de agave. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea zaharului adaugat la mai putin de 5% din aportul energetic zilnic pentru a reduce riscurile pentru sanatate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare