![]() |
08.07.2025, 14:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de marti, 8 iulie, a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,5% pe an, precum si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% pe an.
De asemenea, BNR a mentinut si rata dobanzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, in cea de-a cincea sedinta de politica monetara din 2025.
Conducerea Bancii Nationale a mai decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politica monetara.
Boardul BNR s-a intrunit marti pentru cea de-a cincea sedinta de politica monetara din anul 2025 dupa ce in ianuarie, februarie, aprilie si mai a mentinut dobanda-cheie, iar in anul 2024 au fost operate doar doua reduceri ale ratei, pana la 6,5%, de la 7% in 2023.
Majoritatea analistilor au anticipat ca banca centrala va mentine dobanda-cheie la 6,5% si in sedinta de astazi in conditiile in care perspectiva inflatiei s-a inrautatit, iar noul pachet de masuri de consolidare fiscala, alaturi de eliminarea plafonarii la energiei, vor pune presiuni suplimentare pe termen scurt.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 8 august 2025.
Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica si al majorarii incepand cu 1 august a cotelor TVA si a accizelor, urcand astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
In ansamblul sau, pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi implementat din luna august este insa de natura sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai indepartat de timp, in principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, si sa sustina o corectie relativ rapida si consistenta a deficitului de cont curent, cu implicatii favorabile asupra costurilor de finantare a economiei si asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv in perspectiva.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a crescut in mai 2025 la 5,4 la suta, de la 5,1 la suta in martie 2025. Rata medie anuala a inflatiei IPC s a redus insa la 5,0 la suta in mai, de la 5,1 la suta in martie 2025. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in mai 2025 la 5,2 la suta, de la 5,4 la suta in martie 2024.
Incertitudini raman totusi asociate masurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate in perspectiva in scopul continuarii consolidarii bugetare in conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE si cu procedura de deficit excesiv.
Incertitudini si riscuri mari la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa provina din mediul extern, in conditiile razboiului din Ucraina si ale situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seama in contextul incertitudinii si efectelor potential generate de politica comerciala a SUA si de masurile adoptate ca raspuns de catre alte state, de natura sa afecteze mersul economiei globale si al comertului international.
In aceasta conjunctura, absorbtia si utilizarea fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esentiale pentru contrabalansarea partiala a efectelor contractioniste ale consolidarii bugetare si ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum si pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice.
Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politica monetara ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.
Vedeti aici comunicatul integral al BNR
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.07.2025, 09:23