×

Opinii

Cel mai mare castig al primul rand de alegeri din acest an este ca nu avem niciun derapaj politic

Cel mai mare castig al primul rand de alegeri din acest an este ca nu avem niciun derapaj politic

10.06.2024, 00:38 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Duminica, 9 iunie 2024, ora 21.40, Piata Unirii. Foarte multa lume era prezenta la Simfonia Apei, ocul de lumini si sunet dat de fantanile arteziene din centrul Capitalei. Ironic, acest proiect a fost facut de Gabriela Firea pe cand era primar, in timp ce acum foarte multi bucuresteni i-au dat votul lui Nicusor Dan.

Gabriela Firea, PSD, PNL, Sebastian Burduja se gandesc de ce l-au votat atat de multi bucuresteni pe Nicusor Dan, in conditiile in care toata lumea era impotriva lui, incepand de la resursele media pana la resursele financiare. Dar vorba lui Cristian Popescu Piedone, alt pierzator in fata lui Nicusor Dan, daca asa cu votat corporatistii, atunci asa sa fie.

Dar dincolo de rezultatul de la Bucuresti, la care s-a uitat toata lumea, rezultatul politic al alegerilor europarlamentare si locale din 2024 arata cat de europeana este Romania, in conditiile in care multi incearca sa-i convinga pe romani ca trebuie sa fie mai nationalisti, mai suveranisti, mai traditionalisti.

In conditiile in care multe tari din Europa Occidentala se indreapta catre un extremism de dreapta - vedeti rezultatele din Franta, Germania, Austria etc. -, rezultatul din Romania constituie o performanta politica.

PSD si PNL, o alianta contra naturii care guverneaza de patru ani, obtin impreuna 52%-54% din voturile pentru europarlamentare, in timp ce partidele si curentele noastre extremiste - AUR si SOS - obtin 14%, respectiv 2%. AUR si SOS au intrat in an cu un procent de peste 20% din optiunile electoratului, dar votul de acum a fost altul. Ia nationala, steagurile, discursurile pompos nationaliste nu au castigat suficient teren.

Faptul ca romanii pot sa umble liber in Europa, sa munceasca fiecare unde vrea si unde gaseste nu a dat prilejul adoptarii unui curent nationalist.

La nivelul consiliilor judetene, acolo unde este un vot politic, PSD a luat 35%, PNL - 28%, AUR - 14%, iar Alianta Dreapta Unita 11%.

In conditiile in care si Romania traverseaza aceeasi criza ca Europa Occidentala - cresteri de preturi, inflatie mare, cresterea dobanzilor, incetinirea economica, faptul ca votantii romani au dat votul catre PSD si PNL si catre Alianta Dreapta Unita, in special in Bucuresti, este un lucru remarcabil.

In Bucuresti, unde sunt multi corporatisti, PSD si PNL au suferit o infrangere la votul politic si la votul pentru primar, platind astfel factura unei strategii politice gresite, desi au investit mult din punct de vedere mediatic si din punct de vedere financiar impotriva lui Nicusor Dan.

Poate ar trebui sa se intrebe de ce bucurestenii - si corporatisti si pensionari - au votat cu Nicusor Dan intr-o proportie atat de mare, peste estimarile din sondaje, nu de alta, dar sa nu se trezeasca cu Nicusor Dan in lupta pentru Cotroceni.

Marea majoritate a liderilor PSD si PNL din tara, dar si din Bucuresti - sectorul 3, 4, 5 - au fost realesi, ceea ce face sa nu existe un blocaj lal nivelul administratiei locale.

In acest moment, cel mai important lucru este cum merge economia, astfel incat sa nu existe un derapaj economic care ar putea aduce un derapaj politic in toamna, cand sunt alegerile prezidentiale si parlamentare.

Pentru mediul de business, rezultatul alegerilor locale si europarlamentare este neasteptat de bun, pentru ca exista o coalitie care are majoritate si care poate lua decizii.

Pentru investitorii straini, cei care finanteaza economia si deficitul bugetar si datoria publica a Romaniei, rezultatul din aceste alegeri este, la fel, neasteptat de bun, mai ales uitandu-ne la rezultatul european pentru europarlamentare.

Spre exemplu, in Franta extrema dreapta a castigat alegerile, iar presedintele Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Nationala/Parlamentul, convocand astfel alegeri anticipate.

In Germania, cea mai mare putere economica a Europei, extrema dreapta a ajuns pe locul doi, trimitandu-l pe actualul cancelar, Olaf Scholz, pe locul trei, si cere alegeri anticipate.

Investitorii straini, care finanteaza datoria publica si deficitul bugetar ale Romaniei, aveau doua conditii pentru a mentine finantarile: sa existe stabilitate politica si Romania sa aiba crestere economica.

Dupa cum arata primul rand de alegeri din acest an, stabilitatea politica este confirmata. Mai urmeaza sa existe crestere economica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare