![]() |
14.06.2024, 19:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Cei mai afectati de criza care se instaleaza in industria de IT din Romania, ca o reactie la ceea ce se intampla pe piata vestica, sunt juniorii, adica cei care sunt la inceput de cariera si inca nu prea stiu multe lucruri si cei care sunt prea experimentati si care au salarii mari si care acum pot fi inlocuiti cu IT-isti de acelasi nivel, dar cu salarii mai reduse.
Cel putin asa spune Adrian Dinu, CEO si fondator al companiei romanesti Creasoft, un dezvoltator de software care monitorizeaza electronic resursa umana din companii. Juniorii si ceea ce fac ei pot fi inlocuiti cu ajutorul AI - inteligenta artificiala, care castiga teren.
Pana acum un an companiile recrutau pe oricine, iar aici intrau si juniorii, bifandu-se in acest fel pozitiile din organigrama, desi cunostintele lor erau mai reduse fata de cerintele postului. Tot se va gasi cineva din echipa sa-i invete ce sa faca, spuneau cei de la HR, care faceau angajari pe banda rulanta.
Daca pana acum un an niciun CV nu statea pe birou mai mult de 24 de ore fara sa fie procesat si stabilit un interviu cu candidatul, chiar daca de cele mai multe ori cei de la HR erau siguri ca acesta nu vine la interviu, acum CV-urile incep sa se adune pe biroul celor de la HR si nu le mai proceseaza nimeni. Pozitiile libere s-au inchis, iar acum cuvantul de ordine este reducerea organigramelor.
Juniorii nu-si mai gasesc locul. Criza a ajuns chiar si pe piata de internship, unde companiile nu mai au locuri disponibile. Au trecut vremurile cand un junior nu se ridica din pat si nu venea la un interviu daca nu auzea ca salariul de inceput era de 1.000-1.500 de euro net. Acum s-ar putea sa accepte chiar si salariul minim pe economie doar sa intre undeva si sa capete experienta, spune Adrian Dinu.
La polul opus, cei care au multa experienta si care bineinteles aveau salarii mari incep sa experimenteze varianta in care li se propune reducerea salariilor daca mai vor sa lucreze acolo. Acum un an, cand pe piata a inceput sa se instaleze criza, toata lumea credea ca isi poate gasi imediat o alta pozitie la o alta companie fara probleme. Dar nu mai este asa, si cand stai pe bara, fara sa mai sune telefonul cateva luni, incepi sa se te gandesti ca poate e mai bine sa accepti o reducere a salariului de la 8.000 de euro la 6.000 de euro, a spus Adrian Dinu de la Creasoft la ZF Live.
Pentru companii aceasta restructurare face parte din viata, iar Adrian Dinu a explicat cum gandesc multinationalele. Daca dau afara 20 de seniori pe care ii platesc acum cu 8.000 de euro si iau alti 20 de acelasi nivel, dar la 6.000 de euro, fac o reducere salariala de 40.000 de euro pe luna, adica jumatate de milion de euro pe an, care conteaza. "Piata de IT s-a mai reglat si nu se mai accepta orice tarif, oricat de bun ai fi", a mentionat Adrian Dinu.
Piata de IT din Romania este in cea mai mare parte de lohn, adica traieste din comenzi externe. Daca o companie, daca o multinationala pierde un contract, acesta nu poate fi acoperit imediat. In aceste conditii IT-istii nu mai au de lucru. Sunt prea putine companii care au un produs sau un serviciu propriu cu care pot sa faca fata vremurilor mai vitrege. Companiile romanesti care reusesc sa stea in picioare au sansa acum sa recruteze IT-isti mai buni, care inainte nici nu voiau sa se angajeze la o firma romaneasca, pe salarii chiar mai mici. Pe piata romaneasca lucreaza in acest moment in jur de 142.000 de persoane in sectorul IT.
Anul trecut cele mai mari companii au operat reduceri ale numarului de angajati. Conform unei analize ZF pe baza datelor din platforma Bridge to Information, in 2023, 8 din 10 cele mai mari companii din industria de IT locala, toate multinationale, au incheiat anul cu mai putini angajati, rezultatul cumulat indicand un minus de 2000 de angajati.
Cel mai mare anagajator este Endava Romania cu 4.372 de angajati, minus 216 angajati fata de 2022, urmeaza Amazon Development Center Romania cu 3.370 de angajati, minus 464 de angajati si IBM Romania cu 3.073 de anagajati, minus 104. Ericsson Telecommunications Romania, al patrulea angajator din IT, a incheiat anul 2023 cu 2.019 angajati, in scadere cu 584.
Intrebarea este daca aceasta criza este de moment sau este inceputul unei schimbari mai ample aduse de inteligenta artificiala, care incepe sa inlocuiasca resursa umana. Adrian Dinu crede ca este mai degraba a doua varianta, iar ce s-a intamplat in confectii, unde acum 10 ani eram principalul jucator din zona de lohn, se va intampla si pe piata de IT.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
03.07.2025, 16:00