![]() |
09.07.2025, 17:08 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
AUR a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Bolojan, criticand dur masurile de austeritate si cresterile fiscale anuntate pentru reducerea deficitului bugetar.
"Doua lucruri importante si sigure. 1: nu conteaza cate semnaturi sunt, avem mai mult decat numarul minim necesar pentru a depune motiunea de cenzura. Semnaturile provin de la grupurile parlamentare AUR, SOS, POT, precum si de la parlamentari neafiliati. 2: numarul de semnaturi cu care depunem motiunea nu este suficient, deocamdata, pentru ca ea sa si treaca. De aceea facem un apel. Am auzit multi viteji in ultimele zile criticand masurile pe care noi le contestam prin aceasta motiune. Ii indemnam sa nu se rezume la vitejia din studiourile TV, pentru ca e foarte simplu sa faci declaratii. Singura modalitate reala de a bloca aceste masuri de austeritate, pe care si ei le critica, este sa voteze motiunea", declara liderii AUR.
Potrivit acestora, George Simion este primul semnatar al motiunii.
In textul motiunii, opozitia foloseste o metafora dura pentru a critica situatia actuala: "La un separeu mare, intr-un restaurant de lux, clientii beau si mananca sampanie scumpa, vita Wagyu, caviar si fumeaza trabucuri cubaneze. Afara, pe terasa, un alt grup mananca cartofi prajiti si beau bere la PET. La final, nota de plata uriasa e trimisa la masa de pe terasa".
Opozitia acuza coalitia PSD-PNL-UDMR ca a transformat Romania in "corigenta Europei la toate capitolele economice", mentionand ca tara are "cel mai mare deficit bugetar din UE, cel mai mare deficit de cont curent din UE, cea mai mare inflatie din UE si cea mai mare dobanda la obligatiunile pe termen lung din UE".
Conform motiunii, deficitul bugetar a explodat de la sub 3% in perioada 2013-2018 la 9,3% in 2024. Datoria publica s-a triplat, de la 315 miliarde lei in 2018 la peste 1.000 miliarde lei in aprilie 2025. Totodata, cresterea economica a scazut de la 6,1% in 2018 la doar 0,9% in 2024.
Opozitia critica dur cresterile fiscale propuse: TVA standard de la 19% la 21%, cotele reduse de la 5% si 9% la 11%, impozitul pe dividende de la 10% la 16% si introducerea CASS pentru pensiile de peste 3.000 lei. De asemenea, se opune inghetarii salariilor si pensiilor pentru doi ani consecutivi.
Un capitol special este dedicat educatiei, unde opozitia acuza guvernul ca "loveste in inima Romaniei" prin reducerea posturilor din invatamant, taierea burselor scolare si eliminarea burselor olimpicilor.
"In urma unor certuri pe ciolan, coalitia de guvernare a imbracat haine noi, inlocuind USR cu PSD. Se laudau atunci guvernantii ca au format un guvern care cumula toate resursele de competenta administrativa si de "pro-europenism" din sarmana noastra tara. Deficitul energetic combinat cu liberalizarea preturilor a declansat o spirala inflationista, inflatia oficiala escaladand la 13,8% in 2022 si mentinandu-se la 10,4% in 2023. Cresterea nemasurata a inflatiei nu a adus decat scaderea marginala a deficitului bugetar, la 6,3% in 2022. Insa aceasta a fost punctul de pornire a unor cheltuieli guvernamentale din ce in ce mai nebunesti. Printre acestea se numara o schema aberanta si costisitoare de plafonare si compensare a costurilor cu electricitatea si gazele naturale. Aceasta schema va depasi, probabil, pana la finalul sau, suma de 9 miliarde de euro. Banii s-au transferat de la stat atat catre furnizori, cat si catre consumatori. Practic, guvernul in loc sa permita functionarea in continuare a centralelor pe carbune sau sa finalizeze indelung intarziata centrala de la Iernut, a preferat sa subventioneze un mecanism bolnav al pietei", reiese din motiune.
"Guvernul ne-a pregatit un adevarat soc economic, impus peste noapte, in mijlocul verii, ignorand orice aparenta de predictibilitate. Cota standard de TVA creste de la 19% la 21%, iar cotele reduse, pentru alimente, medicamente, locuinte si servicii de baza ajung de la 5% si 9% la 11%. Ce inseamna asta pentru romani? Preturi mai mari la alimentele si servicii. Medicamente mai scumpe, tratamente inaccesibile pentru pensionari si bolnavi cronici. Locuinte mai scumpe, chirii mai mari. TVA la locuinte urca de la 5% la 21%, ceea ce va face ca pretul final al unei locuinte accesibile sa creasca cu mai mult de 15 puncte procentuale.Romanii vor resimti din plin aceste scumpiri in fiecare bon de cumparaturi, in fiecare factura lunara. Si toate acestea in timp ce veniturile lor sunt inghetate! Impozitul pe dividende creste de la 10% la 16%. In cinci ani, acest impozit s-a triplat. Astfel, dispare interesul antreprenorilor de a mai dezvolta afaceri in Romania. Cu un impozit pe profit de 16% deja in vigoare, inseamna ca orice antreprenor roman va plati aproape 30% din castiguri la stat, daca vrea sa-si retraga banii din firma", se mai arata, printre altele, in motiune.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
09.07.2025, 17:08