×

Accesează
contul existent

Zf 24

Reactia Exim Banca Romaneasca dupa ce Premierul Bolojan a cerut demiterea directorului bancii, dupa...

Reactia Exim Banca Romaneasca dupa ce Premierul Bolojan a cerut demiterea directorului bancii, dupa scandalul care implica sediul central al institutiei financiare

09.07.2025, 14:43 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Exim Banca Romaneasca, a opta cea mai mare banca din Romania dupa active, a reactionat astazi la declaratiile premierului Ilie Bolojan care a cerut demiterea directorului bancii, dupa scandalul care implica sediul central al institutiei.

Banca reafirma intreaga disponibilitate de a colabora cu Prim-ministrul Romaniei, Ministerul Finantelor precum si cu orice autoritate competenta de control si de a oferi toate informatiile necesare in vederea clarificarii tuturor circumstantelor legate de incheierea si derularea contractului de sublocatiune aferent imobilului in care functioneaza sediul central al bancii, precum si pentru informarea corecta a opiniei publice, ca element esential in protejarea reputatiei unei institutii de credit de importanta sistemica pentru sistemul bancar romanesc si imaginea acestuia in contextul financiar-bancar european, cat si pentru prestigiul si reputatia profesionala a managementului bancii.

In ceea ce priveste procesul de schimbare a sediului social, Exim Banca Romaneasca sustine ca acesta a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activitatii si construirea unei imagini corporative, cat si pentru optimizarea costurilor operationale.

Iar procesul de schimbare a sediului social s-a realizat "cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administratie si al Adunarii Generale a Actionarilor."

"Negocierea si incheirea contractului de sublocatiune aferent noului sediu central al bancii s-a facut, de asemenea, in conditii de legalitate si eficienta economica, termenii si conditiile esentiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administratie. Selectia actualului spatiu si fundamentarea chiriei s-au facut pe baza evaluarilor realizate de firme de evaluare cu reputatie profesionala recunoscuta, atat la momentul perfectarii contractului initial, cat si cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia. Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnarii ofertei castigatoare a fost raportul calitate/pret - tinand cont de pozitionare, imagine si notorietate, iar alegerea oricarui alt spatiu, in momentul initial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fara a se adauga TVA aferenta, in conditiile in care chiria prevazuta in contractul actual este in regim de scutire de TVA". A transmis banca.

Exim Banca Romaneasca precizeaza ca, din punct de vedere legal, banca a avut doar optiunea unei sublocatiuni intrucat, inca de la momentul relocarii sediului, imobilul facea obiectul unui alt contract de locatiune incheiat de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pana in 2031, fara nicio perioada de discontinuitate, iar valoarea chiriei incasate de RAAPPS nu a fost si nu putea fi cunoscuta de banca, avand in vedere clauzele de confidentialitate aplicabile intre RAPPS si partenerul sau contractual.

"Incheirea si derularea contractului de sublocatiune au facut anterior obiectul unor verificari extinse, atat din partea unor autoritati administrative, cat si judiciare (Curtea de Conturi, Directia Nationala Anticoruptie etc.), nefiind constatata nicio incalcare a legii si nefiind dispusa nicio masura coercitiva in consecinta."

Ce a declarat premierul Ilie Bolojan

Vedeti aici comunicatul integral transmis de Exim Banca Romaneasca:

In contextul informatiilor aparute in spatiul public in ultima perioada, Exim Banca Romaneasca face urmatoarele precizari:

Exim Banca Romaneasca este o societate administrata in sistem unitar, fiind condusa de un Consiliu de Administratie, numit de Adunarea Generala a Actionarilor, format din 9 membri, dintre care 5 administratori neexecutivi si 4 administratori executivi. Activitatea curenta a bancii este coordonata de Comitetul de Directie, compus din Presedintele Executiv si Vicepresedintii Executivi, ale caror prerogative intra sub incidenta aprobarii Bancii Nationale a Romaniei. Toate deciziile se iau, potrivit Regulamentului de Organizare si Functionare a Exim Banca Romaneasca, de catre conducerea executiva sub supravegherea si dupa avizul Comitetelor suport ale Consiliului de Administratie.

Numirea actualului Consiliul de Administratie al bancii a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor la finele lunii noiembrie 2024, in urma derularii unei proceduri transparente si competitive de selectie - cu peste 30 de aplicatii, dintre care 15 au fost selectate.

Procedura, reglementata legal, a fost derulata de catre o comisie creata la nivelul Ministerului Finantelor, formata din specialisti, stabilita prin ordin al Ministrului Finantelor. Rigurozitatea procedurii de selectie a fost confirmata si de faptul ca toti candidatii selectati au intrunit cerintele stricte de adecvare prevazute de legislatia specifica aplicabila institutiilor de credit, obtinand ulterior si aprobarea Bancii Nationale a Romaniei in vederea exercitarii responsabilitatilor.

Sistemul de salarizare al intregului personal, inclusiv al conducerii bancii, se situeaza la nivelul mediu din grilele specifice si aplicate de catre toate celelalte banci care opereaza in sistemul bancar.

In ceea ce priveste procesul de schimbare a sediului social, acesta a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activitatii si construirea unei imagini corporative, cat si pentru optimizarea costurilor operationale.

De exemplu, sediul central anterior, a fost proiectat initial cu destinatie de bloc de locuinte motiv pentru care cladirea dispunea de spatii de dimensiuni reduse si dispersate, inchise si izolate, ceea ce facea dificila crearea de grupuri de lucru si, prin urmare, reducea eficienta intre departamentele bancii atat din punct de vedere operational, cat si comunicational.

Actuala locatie este amenajata in sistem open space - corespunzator cerintelor unei organizatii in dezvoltare - ce permite cresterea corelarii operationale a structurilor interne, flexibilizarea comunicarii intra si inter departamentala, precum si cresterea calitatii interactiunii cu clientii. In plus, inainte de relocare, banca avea in administrare o suprafata utila totala de aproape 10.000 mp, din care numai aproximativ 48% era destinata spatiilor de birouri, in timp ce actualul sediu permite utilizarea la maximum a spatiului ocupat, peste 90% din suprafata fiind destinata birourilor, deci implicit s-a reusit si o reducere proportionala a costurilor de administrare.

Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administratie si al Adunarii Generale a Actionarilor.

Negocierea si incheirea contractului de sublocatiune aferent noului sediu central al bancii s-a facut, de asemenea, in conditii de legalitate si eficienta economica, termenii si conditiile esentiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administratie.

Selectia actualului spatiu si fundamentarea chiriei s-au facut pe baza evaluarilor realizate de firme de evaluare cu reputatie profesional a recunoscuta, atat la momentul perfectarii contractului initial, cat si cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia. Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnarii ofertei castigatoare a fost raportul calitate/pret - tinand cont de pozitionare, imagine si notorietate, iar alegerea oricarui alt spatiu, in momentul initial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fara a se adauga TVA aferenta, in conditiile in care chiria prevazuta in contractul actual este in regim de scutire de TVA.

Precizam ca, din punct de vedere legal, banca a avut doar optiunea unei sublocatiuni intrucat, inca de la momentul relocarii sediului, imobilul facea obiectul unui alt contract de locatiune incheiat de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pana in 2031, fara nicio perioada de discontinuitate, iar valoarea chiriei incasate de RAAPPS nu a fost si nu putea fi cunoscuta de banca, avand in vedere clauzele de confidentialitate aplicabile intre RAPPS si partenerul sau contractual.

Incheirea si derularea contractului de sublocatiune au facut anterior obiectul unor verificari extinse, atat din partea unor autoritati administrative, cat si judiciare (Curtea de Conturi, Directia Nationala Anticoruptie etc.), nefiind constatata nicio incalcare a legii si nefiind dispusa nicio masura coercitiva in consecinta.

In ultimii 13 ani, de cand domnul presedinte Traian Halalai a preluat managementul bancii, fiind reconfirmat de patru ori succesiv, Exim Banca Romaneasca a trecut printr-un proces amplu de transformare strategica, care a avut ca rezultat o ascensiune remarcabila in topul industriei bancare din Romania: astazi locul 8 in clasamentul celor mai mari banci dupa active. Aceasta ascensiune, care a inceput de la pozitia 21 in 2012, a fost posibila datorita exclusiv echipei manageriale, fara sprijin financiar guvernamental. Astazi, Exim Banca Romaneasca este recunoscuta drept o institutie de credit de importanta sistemica si una dintre cele mai valoroase companii romanesti.

Sub supravegherea directa si permanenta a Bancii Nationale a Romaniei, in toata aceasta perioada, Exim Banca Romaneasca a operat in deplina conformitate cu reglementarile si standardele aplicabile tuturor institutiilor bancare din Romania, implementand parametrii prudentiali si de eficienta similari cu cei ai bancilor private din sistemul bancar romanesc. Fiind supusa in mod regulat unor audituri si verificari periodice riguroase, realizate atat de structurile interne specializate - audit, conformitate, cat si de autoritati administrative si judiciare, in activitatea Exim nu au fost identificate nereguli, incalcari ale legii sau prejudicii financiare, proband integritatea operationala a bancii.

Prin deciziile bine fundamentate si actiunile consecvente ale managementului, banca a inregistrat rezultate remarcabile in perioada 2013 - 2024, demonstrand o deosebita capacitate de a valorifica eficient resursele disponibile si de a mentine un control riguros asupra riscurilor si costurilor operationale, in ciuda provocarilor globale (pandemie, criza energetica, conflict geopolitic) si a unei piete extrem de competitive. Astfel, banca a raportat umatorii indicatori:

Profit cumulat de 520 milioane de lei - Exim este una dintre putinele banci de pe piata care a raportat permanent profit, mentinandu-si tendinta de crestere constanta anuala. Profitul a fost reinvestit permanent pentru intarirea capacitatii de a sustine creditarea economiei reale si construirea unei baze solide de crestere. Active de 7 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de crestere de 17%, mai mult decat dublul pietei (8%). Credite de 14 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de crestere de 25% fata de 6% ritmul anual pe sistem bancar. Depozite de 182 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de crestere de 54% fata de 7% ritmul anual pe sistem bancar. In tot acest interval, independent de componentele specifice unei banci universale, Exim a sustinut dezvoltarea durabila a economiei prin intermediul portofoliului in numele si in contul statului: finantari, garantii si asigurari de stat. Valoarea totala a produselor acordate pentru sustinerea economiei in numele si in contul statului in perioada 2013 - 2024: 26,8 miliarde de lei

Din 31 decembrie 2022, Exim a devent o banca universala (Exim Banca Romaneasca) dupa finalizarea procesului de fuziune prin absorbtie intre EximBank, in calitate de societate absorbanta, si Banca Romaneasca, in calitate de societate absorbita, un proiect unic pe piata bancara - fiind pentru prima oara in istoria banking-ului romanesc cand o banca cu capital de stat a preluat o banca privata.

Un proiect care, pe langa intrarea pe segmentul de retail a unui nou jucator care si-a asumat misiunea de a continua sa sustina cresterea economiei romanesti, a raspuns preocuparii autoritatilor de intarire a prezentei, a rolului si a impactului sistemic al bancilor cu capital romanesc pe piata bancara locala.

Fuziunea nu a implicat nicio finantare de la bugetul de stat, pozitia de capital puternica permitand EximBank sa achite pretul pentru achizitionarea actiunilor Bancii Romanesti doar din resurse proprii.

De altfel, cresterea accelerata a activitatii din ultimii 13 ani a fost realizata de Exim bazandu-se exclusiv pe capitalurile proprii, ultima majorare de capital a bancii fiind realizata la inceputul anului 2006.

Avand in vedere insa ritmul accelerat de dezvoltare al bancii si cresterea cerintelor de capital impuse de reglementarile europene si nationale, a devenit necesara identificarea si atragerea unor surse suplimentare de capital, menite sa sustina expansiunea sustenabila a activitatii.

Discutiile despre capitalizarea bancii au inceput de mai multi ani, dar pasii concreti au fost facuti in 2024, cand Romania a transmis Comisiei Europene Testul Investitorului Privat Prudent.

Comisia Europeana a analizat si a concluzionat ca majorarea este justificata economic si respecta principiile unei economii de piata, astfel ca Guvernul Romaniei a aprobat recent capitalizarea bancii cu 250 de milioane de euro.

In incheiere, reafirmam intreaga disponibilitate de a colabora cu Prim-ministrul Romaniei, Ministerul Finantelor precum si cu orice autoritate competenta de control si de a oferi toate informatiile necesare in vederea clarificarii tuturor circumstantelor legate de incheierea si derularea contractului de sublocatiune aferent imobilului in care functioneaza sediul central al bancii, precum si pentru informarea corecta a opiniei publice, ca element esential in protejarea reputatiei unei institutii de credit de importanta sistemica pentru sistemul bancar romanesc si imaginea acestuia in contextul financiar-bancar european, cat si pentru prestigiul si reputatia profesionala a managementului bancii

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare