×

Opinii

Noi il admiram pe Viktor Orban, pentru ce lider politic tare este, in timp ce ungurii ne invidiaza...

Noi il admiram pe Viktor Orban, pentru ce lider politic tare este, in timp ce ungurii ne invidiaza pe noi, pentru cresterea economica pe care o avem

07.06.2024, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pentru ca traim zi de zi in Romania, in Bucuresti in cazul meu, si ne confruntam cu problemele de aici, tindem sa spunem ca nu se schimba nimic, ca lucrurile merg din ce in ce mai rau, ca atat din punct de vedere economic cat si social, situatia este tot mai grea.

Dupa cei trei ani de cresteri de preturi, de scadere a puterii de cumparare, lucrurile s-au inrautatit in perceptia publicului. Nimeni nu crede ca puterea noastra de cumparare a crescut substantial din 2020 incoace, iar in ultimii doi ani suntem cu salariile intr-un teritoriu pozitiv, adica cresterile de salarii au depasit inflatia.

Cel putin, anul trecut, la nivelul salariului mediu, cresterea reala a fost de 8%. Cand sunt intrebati despre Romania, cea mai mare parte a oamenilor spun ca tara se duce intr-o directie gresita. Nu ai argumente cu care sa-i contrazici, avand in vedere problemele cu care se confrunta fiecare cand ajunge intr-un spital, unde se da spaga in continuare, probleme de care te izbesti cand interactionezi cu sistemul fanariot din cadrul administratiilor publice locale, cand vezi ca sistemul de educatie este hulit de toata lumea, iar profesorii sunt injurati sau chiar luati la bataie de catre elevi in propriile clase.

Ca sa nu mai vorbim despre politie, care este si nu este. Aceasta este perceptia pe care cei mai multi o au despre situatia actuala. In afara, in alte tari, pare sa fie mai bine si, de aceea, romanii continua sa emigreze. Toata aceasta situatie se bate cap in cap cu datele statistice, acele cifre reci si seci pe care le contrazice toata lumea, pentru ca nu reflecta problemele de zi cu zi.

Conform datelor Eurostat, Romania a ajuns anul trecut la 78% din PIB-ul mediu al Uniunii Europene calculat la paritatea puterii de cumparare. Pe datele din 2023, am depasit Ungaria la acest indicator, care a ramas la 76% din PIB/capita calculat la paritatea puterii de cumparare. In urma cu 20 de ani, Romania era sub 50% din media UE la acest indicator.

Daca noi suntem la 78%, Polonia este la 80%. Depasirea Ungariei a facut subiect de stiri la noi si la unguri. Spre exemplu, Akos Peter Bod, unul dintre cei mai mari economisti maghiari, proᅡfesor de econoᅡmie la Universitatea Corvinus din Budapesta si fost guverᅡnator al Bancii Nationale a Ungariei, spune in presa maghiara: "Uitati de Austria. Trebuie sa ajungem din urma Romania! Avantajul semnificativ al Ungariei fata de Romania la dezvoltare calitativa nu mai exista". Austria are un plus de 23% peste media UE.

Ascultandu-l pe Viktor Orban, premierul ungar, care se ridica in fiecare zi impotriva Bruxelles-ului, impotriva liderilor Europei, care se intalneste cu Donald Trump, si cu Xi Jinping, presedintele Chinei, nu credem ca i-am depasit pe unguri. Iohannis al nostru este vazut ca fiind tot timpul in vacanta, iar perceptia despre liderii politici ai nostri este atat de proasta incat nu avem cum sa credem datele statistice europene. Cei mai multi dintre romani cred ca, din punct de vedere politic si economic, Orban face mai mult pentru Ungaria, in timp ce liderii nostri ne-au tradat si ne-au vandut multinationalelor.

Dar datele statistice arata ca in momentul intrarii in Uniunea Europeana, in 2007, aveam acelasi PIB, iar acum avem un PIB dublu fata de Ungaria. Dar, dincolo de Orban, prea putin recunosc progresele inregistrate de Romania, din 2004/2007 incoace, si modul cum banii europeni si investitiile straine au adus o crestere economica in Romania fara precedent, care este consemnata de statistici, dar nu este recunoscuta in perceptia publica.

Cristian Muresan, un economist francez cu origini romane, a spus intr-un interviu pentru Adevarul ca ceea ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani in Europa Centeala si de Est din punct de vedere economic a fost fara precedent, un "miracol si o minune".

"Daca luam ca punct de plecare anul 2004 si vedem unde se situeaza azi economiile tarilor din Europa Centrala si de Est, vedem ca tara care a crescut cel mai mult este Romania." Iar acest lucru, spune el, tine de integrarea europeana, un concept care astazi este contestat, lumea aplaudandu-i la scena deschisa pe nationalisti, pe suvenaristi, pe cei care se ridica impotriva Bruxelles-ului. Nu stiu daca vom ajunge la media Uniunii Europene, dar faptul ca suntem in preajma ei este un lucru extraordinar pentru Romania, o sansa de care profita, fara sa stie, generatiile actuale.

Speram ca acestea sa nu intoarca acest curs, asa cum l-a intors Viktor Orban pentru Ungaria.

P.S. Trebuie sa spunem ca aceasta crestere din punct de vedere statistic se datoreaza si stabilitatii cursului valutar leu/euro, de care beneficiem din plin, din 2009 incoace.

Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare