×

Accesează
contul existent

Opinii

Opinie Aurel Cirstea, bancher: Vrem investitii? Sa incepem sa fim un stat care ajuta si care este...

Opinie Aurel Cirstea, bancher: Vrem investitii? Sa incepem sa fim un stat care ajuta si care este proactiv la dezvoltarile economice. Romania nu duce lipsa de bani, ci de management si politici economice predictibile

09.07.2025, 14:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Am lucrat in sistemul bancar ani buni si stiu cat de importanta este predictibilitatea intr-o economie. De cand activez in sectorul imobiliar, vad zilnic efectele unui stat greoi, impredictibil, lipsit de instrumente moderne de management. Nu e nevoie de magie, ci de vointa politica si profesionalizare. KPI-uri, digitalizare, infrastructura si o fiscalitate coerenta pot reseta relatia dintre stat si mediul privat.

Trecerea din banking in real estate mi-a oferit o privire din interior asupra modului in care administratia publica influenteaza direct investitiile, dezvoltarile si, in cele din urma, viata economica a tarii. Din pacate, prea des vad cum deciziile administrative, lipsa de proceduri clare si impredictibilitatea fiscala franeaza proiecte viabile si inhiba initiativa privata.

Cred ca Romania are nevoie de o resetare institutionala profunda. Nu ma refer la revolutii birocratice sau lozinci populiste, ci la cateva masuri clare, cu efect imediat si direct asupra economiei reale.

KPI-uri in administratie - inceputul normalizarii

Prima masura pe care as introduce-o in administratia publica este evaluarea prin KPI-uri. De ce? Pentru ca doar ceea ce masori poate fi imbunatatit. In lipsa unor obiective clare, orice intarziere, blocaj sau decizie arbitrara este tolerata. Daca un angajat public ar sti ca are termene clare, obiective masurabile si consecinte reale, multe dintre intarzierile care paralizeaza dezvoltarile imobiliare ar fi eliminate. Astfel, am avea un aparat de stat mai suplu, mai responsabil si mai eficient.

AI - solutie pentru un stat predictibil

Am convingerea ca inteligenta artificiala poate schimba fundamental relatia dintre mediul privat si institutiile statului. Nu vorbim despre science fiction, ci despre solutii deja testate in alte tari. Automatizarea avizarii, a autorizarilor, a analizei de impact urbanistic - toate pot reduce erorile si riscurile de decizie subiectiva. Pentru un dezvoltator, faptul ca poate primi o autorizatie in 10 zile, nu in 6 luni, face diferenta intre un proiect finantabil si unul abandonat.

Institutii neprofitabile? Nu le inchidem, le reorganizam

Sunt de acord ca statul nu trebuie sa functioneze ca o companie privata, dar nici nu mai putem tolera institutii cu sute de angajati, fara rezultate si fara responsabilitate. Reorganizarea manageriala, nu desfiintarea in masa, e solutia realista. Daca o institutie isi regandeste procesele, isi reduce costurile si isi defineste clar misiunea, atunci poate ramane relevanta si eficienta.

Digitalizarea ANAF - pentru o competitie corecta

Esentiala pentru dezvoltatorii seriosi este eliminarea economiei gri. Nu putem vorbi despre competitie loiala cata vreme unii joaca dupa reguli, iar altii le ocolesc cu usurinta. Digitalizarea ANAF ar permite o colectare mai buna, o trasabilitate mai clara a tranzactiilor si, in cele din urma, un climat fiscal mai corect. Mai mult, o colectare eficienta permite investitii publice in infrastructura - ceea ce sustine direct piata imobiliara.

Pretul corect in licitatii publice inseamna calitate, nu doar cost mic

Una dintre cele mai daunatoare practici este alegerea castigatorilor dupa criteriul "cel mai mic pret". Asta a dus la lucrari slabe, proiecte abandonate si risipa de bani publici. Criteriul "pret-calitate" inseamna sanse reale pentru firmele serioase, care investesc in solutii durabile, eficiente energetic si conforme cu nevoile actuale. Mai ales in domenii precum industrial si office, unde calitatea constructiei este esentiala pentru viitorul zonei.

Avem nevoie de un corp de control functional, nu decorativ

Un corp de control apolitic, compus din profesionisti cu experienta reala, poate deveni un instrument de corectare rapida a disfunctionalitatilor din institutii. Nu pentru a pedepsi, ci pentru a preveni si a forma. Daca dezvoltatorii ar sti ca intarzierile nejustificate pot fi corectate, increderea in stat ar creste imediat.

Infrastructura - cheia dezvoltarii regionale

Orice antreprenor imobiliar sau industrial va poate spune: infrastructura determina viabilitatea unui proiect. Autostrazile, caile ferate, retelele de utilitati pot transforma un teren ieftin in zona de interes strategic. Avem orase secundare si suburbii cu potential imens, dar care raman blocate din lipsa accesibilitatii. Statul trebuie sa accelereze aceste proiecte, nu doar sa le promita.

Portul Constanta - oportunitate logistica ignorata

Daca vrem ca Romania sa devina un nod regional de transport, trebuie sa tratam Portul Constanta ca un asset strategic. Prin modernizare si eficientizare, putem atrage companii de logistica, distribuitori si investitori industriali. Asta inseamna cerere crescuta pentru spatii logistice, locuri de munca si venituri locale mai mari.

Fiscalitate echitabila, nu punitiva

Fiscalitatea trebuie sa fie clara, predictibila si ancorata in realitatea economica. Suprataxarea companiilor sau bancilor nu face decat sa creeze reflexe de optimizare fiscala externa. In loc sa descurajam investitiile, ar trebui sa stimulam reinvestirea profitului in Romania, sa combatem evaziunea si sa reducem risipa bugetara.

Suprataxarea bancilor - o greseala cu impact in lant

Ca fost bancher, spun raspicat: bancile sunt motorul oricarei economii functionale. Daca le suprataxam, ele vor raspunde prin cresterea dobanzilor si reducerea creditarii. Asta va afecta direct sectorul imobiliar, dar si consumul general, avand in vedere ca in tarile industrializate consumul reprezinta 60-80% din PIB. Putem intelege ratiunea unor masuri de criza, dar trebuie sa ne gandim la impactul pe termen mediu si lung.

Nu cred in miracole, dar cred in management. Cred in transparenta, in responsabilitate si in digitalizare. Romania are un potential urias, dar e sufocata de un stat care functioneaza prea des dupa inertie si prea rar dupa reguli. Daca vrem o economie puternica, trebuie sa incepem cu un stat care functioneaza. Iar pentru asta, e nevoie doar de vointa, competenta si cateva decizii bine calibrate.

Aurel Cirstea este in prezent director comercial pentru Global Vision, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de industrial de pe piata locala, care activeaza si pe sectorul de birouri. Anterior a lucrat si pentru CTP, cel mai mare proprietar si dezvoltator de parcuri industriale si logistice din Europa Continentala si a fost lector in cadrul Institutului Bancar Roman. In sectorul bancar a lucrat pentru Piraeus, Volksbank si Alpha Bank.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare