×

Accesează
contul existent

Profesii

Primii "refugiati stiintifici" din America au sosit in Franta

Primii "refugiati stiintifici" din America au sosit in Franta

03.07.2025, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Primii academicieni americani care au fugit din America lui Donald Trump cu destinatia Franta au sosit in tara europeana, scrie Politico.

Universitatea Aix-Marseille a prezentat recent opt cercetatori americani aflati in faza finala de aderare la programul "Loc Sigur pentru Stiinta" al institutiei, aceasta avand drept obiectiv sa atraga cercetatori care s-au confruntat sau se tem de reduceri de finantare de catre admnistratia Trump. AMU ofera promisiunea unui viitor mai luminos in orasul port de la Mediterana scaldat in razele soarelui.

In timp ce atat Franta, cat si Uniunea Europeana au lansat planuri de ordinul milioanelor de euro pentru a atrage cercetatori americani de la preluarea presedintiei americane de catre Trump, initiativa AMU a fost prima de acest fel din tara europeana, insemnand ca cei opt cercetatori sunt primii refugiati academici care intentioneaza sa dea SUA pe Franta.

Presedintele AMU Eric Berton a asemanat situatia cu cea a oamenilor de stiinta europeni care au fugit din calea persecutiilor Germaniei naziste atat inainte, cat si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Ceea ce se intampla aici astazi nu este fara legatura cu o alta perioada intunecata din istoria noastra", a declarat acesta. Berton si fostul presedinte francez Francois Hollande au facut presiuni pentru crearea statutului de "refugiat stiintific".

Pentru ca majoritatea cercetatorilor care au fost intampinati de Berton nu si-au semnat deocamdata contractele cu AMU, acestia au cerut sa-si pastreze anonimatul pentru a-si proteja pozitiile din cercetare in cazul in care ar ajunge sa nu fie admisi sau ar respinge oferta.

Printre cei care au aplicat se numara James, un om de stiinta in domeniul climatului de la o renumita universitate, si sotia acestuia, care studiaza intersectarea dintre sistemele juridice si democratiile. James spune ca au aplicat pentru ca lucreaza in domenii care au fost luate in vizor si care ar putea suferi reduceri de finantare.

Desi James nu se considera drept "refugiat", acesta si-a exprimat profunda ingrijorare privitor la viitorul cercetarii academice in timpul mandatului lui Trump.

Potrivit lui Brian Sandberg, profesor de istorie la Northern Illinois University, unul dintre aplicanti, intregul sistem de cercetare si de invatamant din SUA sunt cu adevarat sub asediu.

Potrivit AMU, 298 de cercetatori de la universitati de prestigiu au aplicat, desi universitatea nu este la fel de cunoscuta cele pariziene in afara Frantei. Potrivit lui Berton, acest numar ridicat releva "urgenta" situatiei de peste Atlantic.

Scoala a alocat deja 15 milioane de euro pentru sustinerea programului si face lobby pe langa guvernul francez sa vina cu o cifra similara.

Totusi, mutarea intr-o tara noua unde engleza nu este limba oficiala este un pas mare. Mai e apoi problema salariilor, mai scazute pentru cercetatori in Franta comparativ cu SUA, cat si faptul ca banii pentru cercetare sunt mai putini.

Totusi, pentru o cercetatoare americana, costurile mai reduse de trai, cat si viata mai lipsita de griji din Franta compenseaza totul, mai ales ca educatia celor doi copii ai sai ar fi gratuita.

Presedintele universitatii a insistat ca participantii la program vor primi aceleasi salarii ca si cercetatorii francezi, incercand astfel sa atenueze temerile din comunitatea academica a Frantei ca fondurile vor fi concentrate acum pe atragerea de oameni de stiinta americani in timp ce cercetatorii locali se plang de multa vreme de finantarea insuficienta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare